Ticaret kanunu buna izin vermemektedir. Şirket ortaklarına şahsi harcamalarına ait bir fatura şirket adına düzenlenmiş olsa da gider yazılmamalıdır.
Ticari, işletmelerin ne sattıklarını veya ne aldıklarını görmeleri açısından önemli bir ispat vesikasıdır. Faturanın, ticari işletmelerin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamak gibi önemli bir görevi vardır. Faturalar, ticari işletmelerin cirolarını oluşturur.
Bu noktada merak edilen "Firma kendine fatura kesebilir mi?" sorusuna da cevap verelim. Bildiğiniz üzere, fatura bir hizmet veya ürünün satılmasıyla alıcıya yani müşteriye verilen belgedir. Bu durumda bir firmanın kendi kendine fatura kesmesi mümkün değildir.
satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir. tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bu harcamaların gider yazılması vergi kanunlarımıza göre mümkün değil. Harcamaların, kanunen kabul edilmeyen gider yazılıp dönem kazancına ilave edilerek beyan edilmesi, vergi yasalarına göre vergi ziyaının önüne geçmiş olacaktır. Bu nedenle bu tür harcamaların şirket bünyesinde giderleştirilmemesi gerekiyor.
İlgili 17 soru bulundu
Satın alınan mülk, demirbaş olarak değerlendirileceğinden; amortisman gideri gösterilerek şirket karından indirim yapılabilir. Evde ikamet eden şirket çalışanı var ise, masraflar şirket gideri olarak gösterilebilir. Bu giderler boya, tadilat gibi kalemleri içerebilir.
Yani mükel lefler de kredi kartı ile mal/hizmet satın aldıkları takdirde satıcılar tarafından kendilerine kredi kartı slipleri verilmektedir. Ancak mükellefler ticari faaliyetleri ile ilgili olsa dahi kredi kartı slipleri veya ekstreleri ile belgelendirilmiş olan harcamalarını gider olarak dikkate alamayacaklardır.
Mal veya hizmet alımına ilişkin sözlü veya yazılı akitteki ALICI taraf, MÜŞTERİ tanımına uymakta ve faturanın bu alıcı (müşteri) adına düzenlenmesi gerekmektedir. Mal veya hizmet alımlarının ekseriyetinde, mali belgenin kim adına düzenlenebileceği konusunda tereddüt oluşmamaktadır.
Vergi Usul Kanunu'nun faturanın nizamına ilişkin hükümleri içinde “Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.” ifadesi yer alır. Yani kanunen e-Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce saklanılan bir belgedir.
Faturada, şirket adı, adres, unvan gibi temel bilgileri girdikten sonra verilen hizmet veya malın tutarı ve birim fiyatı yazılır. KDV ile birlikte Genel Toplam Tutarı da hesaplanır. Tutarın yazı ile yazılması da atlanmamalıdır.
Limited şirketin kurulacağı ofis için yapılan harcamalar: bilgisayar, telefon, mobilya, dosya vb. masraflar gider olarak gösterilebilmektedir. İş yeri adına gelen Telefon, Su, İnternet, Elektrik ve Doğal Gaz faturaları gider olarak gösterilebilmektedir.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Meslek mensuplarının böyle bir yükümlülüğü yoktur. Meslek mensupları müşterilerinin yasal defterlerini tutar bu defterlere göre verilmesi gereken beyannameleri verir. Müşterinize fatura düzenlemeyeceğinizi ispatı diye bir zorunluluğunuz olmaz. Anlaşamaz iseniz işi bırakırsınız.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
E Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur. Tıpkı diğer elektronik faturalarda olduğu gibi E-Arşiv Fatura'da da imza ve kaşe bilgilerinin yer alması olmazsa olmazdır.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Arşiv faturaya geçişi bazı durumlarda zorunlu kılmıştır. 30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri