Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Özellikle gerçek kişilerin ticaret unvanlarına bir şirketin mevcut olduğu zannını uyandıracak ilaveler yapmaları yasaktır. Kolektif şirketin ticaret unvanı, bütün ortakların veya hiç olmazsa ortaklardan birinin adı ve soyadını, şirketi ve şirket nevini gösterecek bir ibareden oluşması gerekmektedir.
Firma ünvanı; ticaret yapan işyerinin adıdır. Marka ise satılan ürünün ismi. Yıllardır bizimle çalışan müşterilerimiz (Teşekkür ederiz) biliyorlar fakat bazen bazı yeni müşteriler bu farkın ayırdında olmayabiliyor. Telefonu firma adımızla açıyoruz. ”aa Özkayışdağı su değil mi?” diye sorabiliyorlar.
Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
Ticaret unvanı, tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemler yaparken ve bu işlemlerle ilgili senet ve diğer evrakı imzalarken kullandığı addır[9]. Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir.
İlgili 20 soru bulundu
Ticaret unvanı, bir işletmenin faaliyetlerini yürütmek için kullandığı resmi adıdır ve işletmenin türüne ve faaliyet alanına göre belirlenir. Bu unvan firmanın faaliyet gösterdiği sektör, konum ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Aynı zamanda firmanın tanıtımı, reklamı ve markalaşması açısından da oldukça önemlidir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Türk Dil kurumuna göre unvan kelimesinin doğru yazılışı unvan şeklinde kabul edilmektedir. Ünvan yazımı yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
Gerçek Kişi Tacirlerin Ticaret Unvanı
Ad ve soyadı kısaltılmaksızın bütün harfleriyle yazılır. Ad ve soyadına uygun ekler yapılabilir. Ticaret unvanına onu aynı sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş olan unvanlardan açıkça ayırmaya yarayan eklerin yapılması zorunludur.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelere Türkçe olmak şartıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir. Unvanda yer alacak ifadeler, tacirin kimliği, işletmenin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında başka kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak şekilde olmamalıdır.
Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz.
Doğrusu artık "Ünvan"
TDK verilerine göre uzun zamandır doğru yazım şekli unvan olarak kabul ediliyordu. Ancak son değişiklikle "ünvan" olarak kullanılacak.
Bu kelimenin doğru yazımı unvan şeklindedir. Ünvan olarak yazılması yanlış olarak kabul ediliyor. Kullanıldığı her alanda yazılışı unvan şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde 'unvan' yazılışıyla verilen Arapça kökenli bu sözcüğün an- lamı; “Bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san”7 olarak açıklanmaktadır. Ticaret hukukumuzda 'unvan' sözcüğü 'ticaret unvanı' teriminde geçmektedir.
Bununla beraber limited şirket, anonim şirket ve kooperatif şirket gibi kelimeler de ticaret unvanında yer almalıdır. Unvanda işletme ile ilgili yanlış izlenim uyandırabilecek ifadeler yer almamalıdır. Bunun dışında istenilen ekler unvanda bulunabilir.
Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.
Yeni şirket kuruluşları veya unvan değişikliklerinde ünvanın tüm Türkiye çapında korunmasını sağlamak amacıyla; Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinden sorgulama yapabilirsiniz. Aranan ünvanın ilk iki kelimesi (Örnek: KÜLAHLI İNŞAAT) ile Güvenlik Kodu yazılmalı, ve SORGULA butonuna basılmalıdır.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Şahıs şirketleri genel olarak; kollektif şirket, adi komandit şirket ve adi şirket olmak üzere 3 türlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri