İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
Yemek ücretleri, işverenler tarafından işçinin çalıştığı süre boyunca gıda ihtiyacını karşılaması için ödenmekte olan tutardır. İşverenlerin çoğunun verdiği yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır. Ancak bir iş yerinde yemek ücretlerinin ödenmesi veya ödenmemesi iş sözleşmesi ile resmileşir.
İş sözleşmesinde yemek ve yol hakkına dair bir detay bulunduğu takdirde işverenin yemek ve yol ücretini vermesi gerekir.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamına göre bir işletme sahibinin çalışanlarına kanunen yemek ücreti ödemesi zorunlu değildir. Ancak yemek bedeli iş sözleşmesinde yer alıyorsa, işveren bu ücreti ödemekle yükümlü olur. Yani işçinin yemek parasını talep edebilmesi için bu konunun iş sözleşmesinde yer alması gerekmektedir.
10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni KDV düzenlemesiyle MultiNet yemek kartı için günlük yemek bedeli istisna tutarı 121 TL (110 TL + %10 KDV) olmuştur.
İlgili 24 soru bulundu
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
Bir diğer yöntem ise, işverenin işçiler için servis imkânı sağlaması ya da işçiye yakıt parası ödemesi şeklindedir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.
Yani işveren oruçlu işçiye yemekhaneden yararlanamadığı günler için nakit yemek yardımı yapmak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesinde oruç tutan işçilere yemedikleri yemek yerine para yardımı yapılacağı belirtilmiş ise işveren bunu ödemek zorundadır.
Hukuk Dâiresi'nden geldi. Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin 1 saat, 11 saatten fazla çalışan işçilerin ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza günlük 110 TL + %10 KDV dahil 121 TL yemek bedeli verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutulur. 1 Aralık 2022 itibarıyla SGK işçi primi ve işveren hissesi ise 105,75 TL'den hesaplanmaktadır.
Yemek ücretinin ödenme şartları İş Kanunu kapsamında değildir. Bu nedenle söz konusu şartları, çalışanlarınızla aranızda yapacağınız sözleşmeye bağlamalısınız. Yıllık izne çıkan çalışanlara yemek parası ödeyip ödemeyeceğinize de bu sözleşmede yer vermelisiniz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Bilgin ile Atalay ve Arslan arasında imzalanan Kamu Toplu Sözleşmesi Ek Protokolü ile kamu kurumlarında çalışan işçilerin günlük yemek ücretinin 17 liradan net 55 liraya çıkartıldığı bildirildi.
Madde 6 – Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan iş yerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar. Madde 7 – Yemek servisinin yönetiminden kurumun idari ve mali işlerle görevli birimi sorumludur.
01 Temmuz 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacak yemek bedeli sosyal güvenlik primi istisna tutarı günlük 105.75 TL olarak belirlenmiştir. Limiti aşan tutar SGK primine tabi olacaktır.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenme süresini serbestçe kullanabilir. Bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz (Y9HD.06.06.1986/4931/5981 Legalbank). Yargıtay'ın başka bir kararına göre, “işçi ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Sayılı ilamında; “4857 sayılı Kanuna göre günlük 11 saati aşan çalışmalar ile gece çalışmalarında 7,5 saati aşan kısımlar yasak çalışmalar olup bu çalışmalar fazla çalışma açısından 270 saatlik sınır kapsamında değildir.” Şeklinde belirtilmiştir.
İşe Gelinmeyen Günlerde Kesinti Kural Olarak Yapılır
Tebliğde, yemek ve yol bedellerinin 22 veya 26 gün üzerinden hesaplanacağının belirtilmiş olmasına dayanarak, yemek ve yol bedellerinin fiili çalışma esasına göre yükleniciye ödenmesi gerektiği söylenebilir.
Zorlu bir işte ağır şartlar altında çalışan kimse, bu şartlar kendi sağlığına zarar vermediği sürece orucunu tutmak zorundadır. Çalıştığı iş dolayısıyla oruç tuttuğu zamanlarda sağlığının bozulduğunu düşünen kişi orucunu kaza edebilir, kaza edemiyorsa o gün kadar fidye verebilir.
Geçici bir süre ağır bir işte çalışmak durumunda kalan ise bu durumda oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar erişeceğinden endişe ediyorsa oruç tutmayabilir. Bunlar imkan bulurlarsa kaza ederler, değilse oruç yerine fidye verirler.
Asgari ücretin saatlik karşılığı
İşçinin saatlik ücreti aylık 30 iş günü üzerinden hesaplanır. Haftada 1 gün yasal bağlamda zorunlu ücretli izin ve 45 saatlik haftalık standart çalışma saati vardır. Haftalık çalışma saati haftanın diğer günlerine yayıldığında günlük mesai 7.50 saattir.
Yol Yardımı Ne Kadar? En fazla çalışma gününün 56 TL'si ile çarpımı kadar olabilir. Yani bir işyerinde 22 gün çalışma günü var ise 56*22=1.232 TL'ye kadar Yol yardımı verilebilir. Rakam bu tutardan daha düşük veya yüksek olabilir.
Buna rağmen kanunen işverenin böyle bir yükümlülüğü yoktur. Verilen bu hizmetler ya da yapılan yol yardımları tamamen isteğe bağlıdır. Ancak personelin işe girerken imzaladığı iş sözleşmesinde yol ücreti verilmesi ya da servis imkanının sunulması belirtilmişse artık bu hak yasal olarak verilmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri