Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.
Stratüs bulutuna benzeye sis ise ılık hava kütlesinin altında hapsolan serin ve hareketsiz hava kütlesi ile ortaya çıkan bir tür buluttur. Sis normalde bağıl nemin yüzde 100'e yakın olduğu koşullarda belirir. Havadaki nem ya da ortam hava ısısının düşüşü sise sebep olur.
Sisli, nemli ortamda partikül yoğunluğu da çok fazla oluyor. Havadaki partiküllerin yoğunlaşması solunum yoluna virüslerin özellikle partiküllerle birlikte hızlı taşınmasına neden oluyor. Böyle havalarda özellikle kronik akciğer hastalığı olan hastalarımızın mümkün olduğu kadar evden çıkmaması öneriliyor.
Sis. Sis stratus bulutunun yere inmiş halidir. Başka bir deyişle görüş mesafesi 1000 metrenin altında ise sis vardır. Sisli havalarda genellikle yüksek basınç nedeniyle sakin bir hava vardır.
SİS NEYİN HABERCİSİ? Yoğun sis, görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Sise sebep olan yüksek basınç ise kuraklığın habercisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr.
İlgili 45 soru bulundu
Sis, aslında bulut mudur? Evet; sis – oluşum yerleri için ova, plato, deniz kenarı, deniz, göl ya da okyanus üstü, dağ yamacı, dağların dorukları vb. gibi coğrafi ya da topografik bir ayrım yapılmaksızın- yeryüzüne değen ya da yeryüzünün hemen üstünde ve ona değecek biçimde oluşan bulutlara verilen addır.
Sıcak ve nemli bir hava, soğuk bir yüzeye geldiğinde sis oluşumuna sebep olur. Yamaç boyunca yükselmeye devam eden havanın soğuması ve bir cephe boyunca sıcak havanın yükselmesiyle de sis oluşumu gözlemlenir. Ülkemizde bu durumların en çok yaşandığı bölgeler ise Karadeniz ve Marmara Bölgeleridir.
Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir. Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.
Gizli İstihbarat Servisi (İngilizce: Secret Intelligence Service, kısaca SIS) veya yaygın adıyla MI6 (Military Intelligence, Section 6), Birleşik Krallık'ın dış istihbarat teşkilatıdır.
Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür. Bunun sonucunda da sis meydana gelir. Hava şartlarının aşırı nemli olması durumunda sis oluşur.
Sisin içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir. Güneşe engel olduğu için gündüz sıcaklıklarının artmasını engeller; deniz, kara ve hava ulaşımını büyük ölçüde olumsuz etkileyebilse de estetik görünüm sağlayabilir ve zirai açıdan faydalıdır.
Sis ile hava kirliliği birleşince daha fazla zararlı olmaktadır. Uzmanlar, sisli havalarda, hava kirliliği de var ise kalp, astım, bronşit, KOAH hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini ve bu hastaların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmaması gerektiğini belirtmektedir.
Sis, en çok sonbahar mevsimini sever ve daha çok oluşur. Hızlı soğuma yapan nemli havada, bağıl nem tutma derecesi düşer ve nem yoğuşma yaparak sis oluşturur. Sisin, genellikle sabah saatlerinde yoğun görüldüğüne rastlıyoruz.
Gece güneşin ısıtıcı etkisi olmadığı için soğuk toprak ve deniz üzerindeki nemli hava yoğuşmaya başlar. İlerleyen saatlerde ise güneşin etkisiyle birlikte hava ısınmaya başlar ve sis yavaş yavaş ortadan kalkar. Sisin ortadan kalkmasındaki diğer bir etken ise rüzgardır. Rüzgarın yoğun olduğu günlerde sis oluşmaz.
Pus, görüş mesafesini çok azaltmayan bir tür hafif sistir. Atmosferdeki çok küçük su damlacıklarından (50-200 mikron çapında) kaynaklanır. Sis ile pus arasındaki tek fark görüş mesafesidir. Görüş mesafesi 1 km'den az ise sis, eşit veya fazla ise pus kabul edilir.
Genel olarak havanın 2,5 ile 4 C olduğu anlarda sisin oluşma durumu vardır. Su buharının havada asılı kalan sıvı su damlacıklarına dönüşmesi sisin oluşumuna neden olur. Sisin türleri şunlardır: Radyasyon Sisleri: Açık ve durgun olan gecelerde ısı kaybı nedeniyle yeryüzündeki havanın soğuması ile oluşan sis türüdür.
Soğuk hava kütlesinin sıcak ve nemli bir yüzey üzerinde hareketi sırasında, yerden yükselen bir buhar şeklinde yoğunlaşma ile oluşan adveksiyon sisi çeşidi. Su yüzeyinde oluşması durumunda deniz dumanı adı verilir. Arktik deniz dumanı bu çeşit sisin anlaşılması için iyi bir örnektir.
Sisin toprak yüzeyinde görülme vakitleri sabah ve akşam saatleridir. Toprak yüzeyine inmiş bulut bu saatlerde su yüzeyinde ya daNedeni sonbaharda rastlanmaktadır. Çünkü sonbahar aylarında hava çabucak soğur ve sonbahar akşamlarında, toprağa yakın yerlerde sis meydana gelir .
Sıcak ve nemli hava ani bir soğumaya maruz kaldığı zaman mikroskobik su damlacıkları oluşur. Havada asılı halde bulunan bu su damlacıkları, görüş mesafesini kısaltır. Tanım olarak, sisin varlığından bahsedilebilmesi için görüş mesafesinin bir kilometreden kısa olması gerekir.
Bu sis oluşum türünde, sıcak ve nem yüklü havanın, soğuk bir yüzeyin üzerinden geçmesi sırasında yüzeydeki soğuk hava ile temas etmesi ve bu temas neticesinde su buharının yoğunlaşarak su tanecikleri oluşmasıyla, sis meydana gelir.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, yaptığı açıklamada, hava kirliliği ile sisin birbirine karıştırılmaması, sisin her zaman hava kirliliğinin bir göstergesi olmadığını, ancak hava kirliliğinin sisin etkisini artırabileceğini söyledi.
Sis dağıtma sistemi, sisin yapay olarak dağılımı, serpme ya da ısıtmayla yapılıyor. Görüşü artırmak için öncelikli olarak havalimanlarında kullanılıyor. '0' derecenin üstündeki hava sıcaklıklarında sisi yok etmek için birçok teknik kullanılıyor.
Kışın da güneşten korunmak gerekli
Güneşin zararlı ışınlarının yüzde 80'i ince bulutlardan, sisten geçer ve dünyaya ulaşır. Bu nedenle güneşin kırışıklık yapma, benlere sebep olma ve cilt kanseri gibi zararlı etkilerinden korunmak için kışın da 15 ve üzeri güneş koruma faktörlerini kullanmak faydalı.
Ülkemizde sis en çok Karadeniz iklimi ve Marmara (geçiş) ikliminde görülür. Karadeniz ikliminde görülen sisler daha çok yamaç sisleridir. En çok ilkbahar mevsiminde rastlanır. En az görüldüğü yerler ise Akdeniz kıyılarıdır.
Bu damlacıklar havadan daha yoğun olduğu halde, çok küçük olduklarından hızla değil çok yavaş düşerler. Ortalama bir bulut metreküp başına sadece 0,5 gram su içerir. Bu su küçük zerrecikler halinde kaldığı sürece yerden yükselen sıcak hava ile bulut gökyüzünde kalmaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri