Örneğin kilolu, tombul, şişman ve şişko sözcükleri eş anlamlı olmasına rağmen konotasyonları farklıdır.
Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur. Bu kelimeler, cümle içerisinde rahat bir şekilde şişman kelimesi yerine kullanılabilir.
Şişman, şişkin, dolgun ve ablak gibi kelimeler tombulun eş anlamlı kelimelerdir.
Dolgun, gürbüz ve tombul kelimeleri sıska ile zıt anlamlıdır.
Şişmanın eş anlamlısı kelimeler: Balaban. Dızman. Hoşur.
İlgili 36 soru bulundu
Bir insanın sağlığını olumsuz etkileyecek kadar yağ depolamış olmasına obezite denir. Eğer bir insan olması gerekenden en az %20 daha fazla kilo almış ise ona artık "şişman" denir. Eğer vücut kitle indeksiniz (VKİ) 25 ile 29.9 arasındaysa kilolusunuz demektir. Eğer VKİ'niz 30 ve yukarısı ise şişmansınız demektir.
Şişmanın eş anlamlısı balaban, dızman, hoşur, mülahham, semiz, şişko, tavlı, tulum, yoğun sözcükleridir.
Zayıf kelimesinin zıt anlamlıları 'şişman, güçlü, kuvvetli' kelimeleridir.
Öz Türkçe bir kelime olan şişman, vücudundaki yağ oranı normal seviyenin üstünde olan kimse demektir. Bu kelime cümle içerisinde hem sıfat hem de yüklem olarak kullanılabilir.
Türkiye Türkçesi şiş- fiilinden Türkiye Türkçesi +mAn ekiyle türetilmiştir.
Her kelimenin anlamına göre bir zıt anlamı bulunuyor. Kelimelerin birbirleriyle zıt anlam olabilmesi için birbirlerine ters anlamlarda olması gerekiyor. Cılız sözcüğü, şişman kelimesiyle zıt anlamlıdır.
"Fat" kelimesi "şişman" demektir.
Türkçe anla fiilinden türemiş olan bir kelimedir. Anlam kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler mana, meal, mazmun kelimeleridir.
AĞIR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Ağır kelimesinin eş anlamlısından biri ahestedir. Bunun yanı sıra vahim, okkalı, yavaş, çok, fazla gibi kelimelerde ağır kelimesinin yerine kullanılabilir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Şişmanlık (obezite); Vücutta sağlığı bozabilecek şekilde aşırı veya anormal yağ depolanmasıdır. Vücudun yağ kütlesinin, yağsız (kas) kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın olması gereken düzeyin üzerine çıkmasıdır. Şişmanlık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
25.0 - 29.9 Fazla Kilo. 30.0 - 39.9 Obez. 40.5 'ın üzeri Morbid (ciddi) 50 ve üstü Süper obez olarak belirlenmiştir.
Cevap. hayır yoktur. sesteş, aynı kelimenin farklı anlamlara çıkmasıdır.
Cevap. Tombul kelimesinin zıt anlamlısı zayıf kelimesidir.
Bu şekilde bakıldığında, ilk akla gelen anlamı ile yetersiz kiloda olan anlamındaki zayıf kelimesinin eş anlamlıları, sıska, cılız, çelimsiz, incedir.
Güçlü kelimesinin zıt anlamı da kuvvetsiz, zayıf anlamına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre soğuk kelimesinin zıt anlamlısı sıcak kelimesidir.
Ustanın zıt anlamlısı hakkında bilgiler. Pek çok farklı zanaat üzerinden o işin inceliklerini öğrenerek, bütün özellikleri üzerinden tecrübeli şekilde uygulayan kişiler için usta kelimesi kullanılır. Bu kelimenin zıttı olarak ise, 'acemi' sözcüğü ele alınmaktadır.
Dilimizde özellikle zıt anlamlı kelimeler bilindiğinde daha rahat anlaşmak ve anlatmak da mümkündür. Aşağı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük Yukarı sözcüğüdür. Bu nedenle Aşağı kelimesinin karşıtı olarak Yukarı kelimesini kullanmak mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri