Kamping alanının büyüklüğüne bakılmaksızın 150 kampçı ünitesinden fazla yapılamaz. Bu alanlarda bungalov yapılamaz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşullarını yeniden belirledi. Bir çivi çakmanın bile yasak olduğu doğa harikası Kelebekler Vadisi, Akdamar Adası, Erzurum Narman Peribacaları gibi sit alanlarında artık bungalovlar ve çadır kampları yapılabilecek.
Yine yeni kararla bu alanlarda kamping alanı oluşturulmasına da izin verildi. Bu alanlar 10 bin metrekarenin altında olamayacak. Çadır, çadır-araba, oto-karavan ve bungalov başına hesaplanacak birim alan ez az 200 metrekare. Kamping alanının büyüklüğüne bakılmaksızın 150 kampçı ünitesinden fazlası yapılamayacak.
-Tiny House'ların konumlandırılacağı arazinin tipi oldukça önemlidir. Arazinin imarlı veya imarsız durumuna bakılmaksızın tiny house'unuzu konumlandırabilirsiniz. Çünku tiny house'lar bir yapı değil vasıta hüviyetindedir. Arazinin vasfı sit alanı niteliğinde ise kanunlar gereği konumlandıramazsınız.
- Zorunluluk halinde atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal suyun çıkartılması ve iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik ve telesiyej inşa edilebilecek.
İlgili 43 soru bulundu
1. derece arkeolojik sit alanları ise bilimsel açıdan korunması önemli olan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan alanlara denir. Bu 1. derece sit alanlarında bilimsel amaçlı kazı ve çalışmalar hariç hiçbir kazı veya çalışma yapılamaz. Aynen korunacak alanlardan olduğu için bu bölgelerde prefabrik ev yapılamaz.
2. derecede sit alanlarında turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. 3. derecede sit alanlarında ise konut kullanımına açma olanağı bulunmaktadır.
Bu taşınmazların öncelikle imar planları ve imar uygulaması yapılacak. Tasarının yasalaşmasıyla hem doğal SİT alanları imara açılacak hem de kaçak yapılar devlet tarafından meşrulaştırılacak.
Sit alanı ilanı kararıyla birlikte, yeni mevzuat hükümleri doğrultusunda, kültür ve tabiat varlığı niteliğine sahip taşınmazlarla birlikte, alanda gerçekleştirilecek bütün imar uygulamaları da yeni statüye tabi olacaktır.
Tiny house için imar izni, ruhsat gerekir mi diye merak edenler için cevabımız evet olmaktadır.
Yeni satın alınan ya da hali hazırda sahip olunan imarsız bir tarla üzerine prefabrik yapılmasına belirli koşullar altında izin verilebilir. Sit ve tarım alanı statüsünde olan yerler için temelsiz ve kulübe tarzında inşaatlara, uygun şartlar sağlandığı takdirde izin veren mevzuat bulunur.
Normal taşıtların park edilebileceği her alana motokaravanınızı çekebilirsiniz. Bu modeller için herhangi bir ekstra park engeli olmadığı söylenebilir. Çekme karavanınızı park etmek için karavan park alanlarını kullanmalısınız. Birçok bölgede park için uygun alanlar mevcuttur.
Yönetmelik hükümleri muafiyet olarak yorumlanmazsa 01.07.2022 tarihli ve 113 sayılı Doğal Sit Alanları Koruma Ve Kullanma Koşulları İlke Kararı uyarınca doğal sit alanlarında lüks çadır tesisi yapmak mümkün olmayacaktır.
Ama sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı dediğimiz ve eskinin 3. derece sitine denk gelen alanlarda yine belli koşullarda bungalov yapılabilir.”
Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz. Gerekli izinleri aldıktan sonra kendinize küçük ama kullanışlı bir bağ evi niteliğinde bungalov tarzı evler inşa edebilirsiniz.
Elbette bungalov evlerin, mülk sahibinin istediği ve sahip olduğu herhangi bir arsaya inşa edilmesi mümkündür. Bununla birlikte bungalov evlerin ayırıcı özelliklerinden biri, imarsız arazilere de inşa edilebiliyor olmasıdır.
Sit alanı kararına itiraz nereye yapılmalı? Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel veya gerçek kişiler sit alanı kararı kendilerine tebliğ edildikten sonraki 60 gün içinde Kütür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na itiraz dilekçesi ile başvurabilirler.
İlgili yasal mevzuat gereğince; sit alanının türü fark etmeksizin yetkili İdari merciiye başvurularak taşınmazın trampası (takası) veyahut kamulaştırılarak kamulaştırma bedelinin malike ödenmesi mümkündür.
a) 1. Derece Arkeolojik Sit Alanına İnşaat Yapılabilir Mi? Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmez, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz.
3 – III. Derece Doğal (Tabii) Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.
2863 sayılı Kanun EK Madde-4 uyarınca “Taşınır Tabiat Varlıkları hariç Tabiat Varlıkları, doğal sit alanları ve bunlara ilişkin koruma alanları ile ilgili olarak bu kanunda öngörülen iş, işlem ve kararlar bakımından görevli ve yetkili Bakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır……” 2863 sayılı Kültür ve Tabiat ...
“Tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerinde kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
Üçüncü derece sit alanı; koruma ve kullanma kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda belirli zaman ve belirli koşullar altında sahip olduğu özellikler ve doğasını kaybetmeyecek şekilde üzerinde inşaat yapılmasına izin verilen alanlardır.
Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür. Doğal sit alanları bakımından ise, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında bakanlıkça belirlenen turistik tesis, tarım faaliyetleri gibi faaliyetlere izin verilebilir.
a) Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanında İnşaat Yapılabilir mi? İlke kararına göre, kesin korunacak hassas alanlar ile nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetler, bu alanlarda İlke Kararının A ve B bölümlerinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri