Yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. Kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.
Yani, yönetim planında hüküm varsa, yönetim ceza kesebilecektir. Ancak burada çok önemli bir detayı hatırlatmak isterim. Yönetim planı değiştirilebilen bir şeydir ve bu yetki de kat maliklerindedir.
İlgili kanuna göre apartman ve site yönetim davaları yönetim tarafından açılabildiği gibi yönetime karşı da açılması söz konusu olabilir. Bu kanunda yer alan bazı durumlarda yönetim dava açma ehliyetine sahiptir.
- Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyor veya görevini kötüye kullanıyor ise öncelikli olarak denetçiye durumu bildirebilirsiniz. Denetçiler ise bu duruma göz yumuyor ise o zaman adresiniz Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunabilirsiniz.
Genel kurul, ibra ile yönetim kurulu üyelerinin ilgili hesap dönemi boyunca yaptıkları işlemlerin hukuki ve iktisadi açıdan uygunluğuna karar verir. Böylece ortaklığın dava hakkı düşer. Buna istinaden, ibra kararının borcu kaldıran bir “menfi borç ikrarı” olduğu kabul edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Genel Kurul altında Bilânçonun Tasdiki ve İbra başlığı). Bu ibare bulunduğu durumda ibra edilmeyen yönetim ve denetim kurulu üyeleri aynı genel kurulda tekrar seçilemezler.
Site Yönetimi ödenmeyen aidatlar için kat malikini veya kiracısını icraya verebilir. Burada herhangi bir süre söz konusu değildir.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
Yakınma yöntemleri üçe ayrılmaktadır: Belediyeye şikayet etmek, Sulh Ceza Mahkemesi, Kolluk güçlerine şikayet. Bunun dışında apartman sakinleri bir araya gelerek imza toplayabilir ve sorun yaratan kişiyi binadan çıkartabilir.
İşte apartman yöneticisini görevden almak ya da değiştirmek isteyen kat malikleri ya olağan kat malikleri kurulu toplantısını beklemelidir ya da kat malikleri kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmalıdır. Apartman ya da site yöneticisi hangi oy çoğunluğu ile seçilmişse, aynı oy oranı ile görevden alınabilecektir.
Aidatlardan karşılanması gereken rutin giderler için ekstra ücret talep edilmesi yasal değil. Ancak acil ve olağan dışı durumlarda, site sakinlerine gerekli bilgilendirmeler yapılarak ücret alınabilir.
Site yönetiminde kararların alınabilmesi için, kat maliklerinin en az yılda bir kere toplantı yapmaları gerekiyor. Site yönetimi toplantısı için site yöneticisinin kat maliklerine toplantı duyurusunda bulunması gerekiyor.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Kiracının böylece evden çıkarılması mümkün mü? İMZA TOPLANARAK KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI? Apartmanlarda kiracıların imza toplanarak evden çıkartılmaları mümkün değildir. Tüm kat malikleri bu konuda imza vermiş olsalar dahi hukuken böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
Maddenin son fıkrasına göre kat maliklerinin yarısı isterse, her zaman hesaplar incelenebilir. Özetle, açabileceğiniz bir dava bulunmamaktadır.
Kat maliklerini maddi ve manevi zarara uğratarak mağdur eden yönetici hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bahsettiğiniz apartman işleri için daha önce karar alındıysa, belirlediğiniz ödeme ve periyodlarına her kat maliki uymak zorundadır.
Aidat ödediği halde tam olarak hizmet alamayan kişiler, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek itiraz edebilir ve bu noktada dava açabilirler. Buna göre ilgili dava için bir dilekçe hazırlanmalıdır.
Mahkeme kararı ile atanan kayyum, en az 6 ay görev başında olacak. Bu sürenin sonunda kat maliklerinin, eğer kayyumdan memnun değillerse, seçim yapıp yeni bir yönetici belirlemeleri gerekir. Olur da hiç kimse yönetici olmayı kabul etmemeyi sürdürürse, kayyum olarak atanan şirket yönetimde olmaya devam edecek.
Apartman ve Site Yönetim Kararlarına İtiraz
Toplantıya katılmayan kat malikleri ile kararı öğrendiği tarih itibariyle 1 ay içerisinde iptal davası açabilecektir. Her koşulda iptal davasının 6 aylık süre içerisinde açılması gerekir. Davanın ana taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılması gerekmektedir.
Kimse apartman yöneticisi olmak istemezse bu yönetici ilk kat maliklerinden yapılmak istenir ancak hiç kimse olmak istemezse dışarıdan yönetici tayin edilir. Binaya Sulh Mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez.
Ancak, Türk Borçlar Kanunu'nun kabulü ile bu durum değişti. Artık, eğer kiracı, sözleşmedeki yan giderleri ödemezse, mülk sahibi, kiracıyı sözleşme hükümlerine aykırılık sebebiyle tahliye etme hakkına sahiptir.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri