Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Kentte 7 yıldır kelle ustası olarak görev yapan Davut Şahapoğlu (30), kellenin Sivas'ta kahvaltıların baş tacı olduğunu söyledi. Şahapoğlu, "Kelle, asırlık bir lezzet olarak Sivas'ta önde gelen bir yemektir. Başka şehirlerde peynir, zeytin nasıl kahvaltıların baş tacı ise Sivas'ta da kelledir.
İlgili 17 soru bulundu
Sivas mutfağının yöresel tariflerinden biri olan kelle tatlısını sizlere sunuyoruz. Dışı çıtır hamur, içi ise fındık, badem, kuru üzüm ve baharatlarla zenginleştirilen bu tatlı, şerbetle zenginleştirilir.
Sivas gezinizde tadabileceğiniz ya da sevdiklerinize alabileceğiniz tatlılar arasında; Kelle Tatlısı, Gazete Baklavası ve Kalburabastı (Hurma Tatlısı) yer almaktadır. Tatlı olmasa da Sivas Katmeri de atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tercih edilen lezzetlerden birisidir.
Yabani bir armut çeşidi olan ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan Ahlat, yöresel adı ile Çördük Sivas perakande sebze haline geldi.
Sivas, ülkemizin doğrudan kullanıma uygun demir cevheri rezervinin % 36'sının ve işletilen stronsiyum yataklarının bulunduğu tek bölgedir. Aynı zamanda en kaliteli talk (kozmetik ve elektro-porselende kullanılan) ve asbestin bulunduğu önemli maden bölgelerimizden biridir.
Madımak otu, ülkemizde yaygın bir ot. Ama Sivas'ın yemeği olarak meşhur olmuş.
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
Sivas halkının büyük çoğunluğu çeşitli zamanlarda bölgeye yerleşmiş Türkmenlerdir. İlde Kafkasya göçmenleri de mevcuttur.
Şerbetli tatlılar arasında çok sevilen kalburabastı, Sivas mutfağıyla özdeşleşmiştir. Özellikle bayramlarda ikram edilen kalburabastı, ortalama 1 saat içerisinde sofralardaki yerini alır. Fındık, badem, ceviz, tarçın, kuru üzüm ve erişte ile hazırlanan kelle tatlısı, Sivas mutfağında önemli bir yere sahiptir.
Başlıca tarım ürünleri, buğday, patates, kimyon, arpa, mercimek, nohut, ayçiçeği, soğan, pancardır. Ermenek ve Gülsu Vâdisi boyunda domates, kavun, karpuz, lahana başta olmak üzere her çeşit sebze yetiştirilir.
Madımak yemeği, Sivas'a özgü en lezzetli ve sağlıklı yemeklerden biridir. Görünüş olarak ıspanağa benzemesine rağmen lezzet olarak çok farklıdır. Genellikle yoğurtla birlikte tüketilen Madımak A ve K vitamini bakımından zengin bir sebze yemeğidir.
Bazı yörelerde boncuk mantı olarak bilinen sübüra, geleneksel Sivas mutfağına özgü bir çorba. Yapımı da oldukça basit ve evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden hazırlanıyor.
Sivas'ın Zara ilçesi, zengin bitki örtüsüyle arıcıların tercih ettiği adreslerin başında geliyor. Valilikten yapılan açıklamaya göre, iklim özellikleri ve florasının zengin olması nedeniyle arıcılar tarafından tercih edilen Zara'da üretilen bal, kendine has tat, aroma ve görünümü ile dikkati çekiyor.
katmer , pastırmalı madımak , sumaklı ve kavurmalı kuru biber dolması , sivas köfte , her apartmanın altındaki pide fırınları , çifte minare ve çevresinin ağaçları bir güzel traşlanmadan önceki irem bağı hali , ''soğuk , soğuk , soğuk , allahım donuyorum , ne kadar soğuk'' , anneanne , teyze , dayı , kuzenler ....
Sivas mutfağının eski yemeklerinden biridir pehli. Genellikle koyunun sağ uyluk yani döş kısmından yapılır.
Çankırı Mutfağından "Hamaylı Tatlısı" tarifi.
Gömlek kebabı, Beyran, köz kebabı, kuzu dolması, ciğer sarması, mumbar, çulluh dolması, yoğurtlu köfte ve yörede iri köfte olarak bilinen içli köfte de tadına bakmadan geçilmemesi gereken yemeklerden bazıları. Herdemgüzeli sarması, karayaprak sarması, kazankarası sarması ve evelik sarmasını da unutmayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri