Taze sarımsak, taze soğan, et, nohut ve süzme yoğurt kullanılarak yapılan Antep Şiveydizi, Antep mutfağında yer alan sebzeli yoğurtlu yemeklerin en ünlülerinden bir tanesidir.
Gaziantep yöresine ait olan şiveydiz, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yapılır. Ana malzemeleri kuzu eti ve taze sarımsak olan bu besin, protein deposu olarak da bilinir.
İşte en kolay şiveydiz çorbası tarifi: Şiveydiz, Antep yöresine ait olan taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir yemektir.
" Şiveydiz yanında ne gider?" denirse bu nefis yemeğin en güzel eşlikçisi SADE BULGUR PİLAVI🍚 veya MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI🍚 (Müceddere) (Kilis, Hatay)dır. Elbette SADE PİRİNÇ PİLAVI🍚 da olabilir. Yanına turşu, tere ve turp yakışacaktır.
Mevsimsel yemeklerin de yer aldığı Gaziantep mutfağında nisan ve mayıs aylarında yapılan Şiveydiz, gribal enfeksiyonların yaygın olarak görüldüğü ilkbahar aylarında halkın vazgeçilmez yemeklerinin başında geliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Sarımsak aşı, kış mevsiminin sonlarına doğru tüketilen bir yemektir. Gaziantep de çok bilinmesine rağmen Kilis yöresinde de benimsenmiştir. Sarımsak da çok körpeyken Şiveydiz hazırlanır, biraz başlanıp dişleri oluşmaya başlayınca da sarımsak aşı hazırlanır.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Gaziantep yöremizin enfes lezzetlerinden birisi olan Yuvalama eşsiz sunumuyla Şiveydiz de sizleri bekliyor.
Gaziantep'te Ramazan Bayramının geleneksel bayram yemeği yuvarlamadır. Bayramın ilk günü kahvaltıda yenir. Yerel ağızda yuvalama şeklinde de söylenir. Yapımı ustalık gerektiren yuvarlama içinde bezelye tanesi büyüklüğünde (yaklaşık 5-6 mm) köfteler bulunur; bu köftelerin hazırlanması zahmetlidir ve uzun zaman alır.
Dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip olan Gaziantep'in 291 çeşit yemeği olduğu açıklanmıştı. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklendiğinde ise yemek sayısının 500'e yaklaşacağı belirtildi. Antep, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biridir.
Şehrin ünlü yemekleri arasında “Risotto Alla Milanese” gibi Milano'ya özgü isimlerle adlandırılan yemekler de bulunmaktadır. Risotto alla milanese, safran pirinci ve ilikli dana eti ile yapılmaktadır. Tüm bu özellikleri ile İtalya'nın geleneksel yemekler denildiğinde akla gelen bölgelerinden birisi Milano olmaktadır.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Gaziantep'in hemen hemen her yerinde ve her tatlısında yoğunlukla göreceğimiz Antep Fıstığına diğer lezzetlerimizi anlatmaya başlamadan bir değinelim dedik. Yabani fıstık ağaçlarının meyvelerinden yapılan Menengiç kahvesi, şehrin kendine has lezzeti olan en meşhur içeceği.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Sarhoş gelip, ayık çıktılar Doktorlara göre mide rahatsızlıklarına işkembe çorbası iyi geliyor. Bizim lokantamızın en büyük özelliği işkembeyi ilaçla değil kazıyarak temizlemiyoruz. İşkembe çorbasının bilimsel olarak vücuttaki alkol oranını düşürüp düşürmediği hakkında kesin bir fikrim yok.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Diyarbakır Lezzetlerinden Nardan Aşı - Nefis Yemek Tarifleri.
Bu çorba Çankiri/çerkeş te meşhurdur. Aşurelik buğday dan hepimiz çorba yapıyoruz fakat bu çorba buğdayın değirmende bulgurdan daha ufak hale getirilmesiyle yapılır.
Kütahya'nın yöresel tatlarından Biber Aşı tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: Biberlerin kafa kısımları ve çekirdekleri temizlenip iri parçalar halinde doğranır. Biberler yağda renkleri dönmeden sotelenir.
Oruk, köfte, öcce, şıhıl mahşi, tepsi oruğu, aşur, içli köfte, kabak borani, balıkçıl pilavı, tepsi kebabı, lepeç, keşşir pilavı, kıbbıl nane, baharatlar, zahter, zeytin, zeytinyağı, biber çeşitleri ise Hatay'ın diğer ünlü yemekleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri