Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir. Hatta fazla sebum, bakteriler ve ölü cilt hücreleri cilt gözeneklerini tıkayarak enfeksiyona neden olabilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Siyah nokta bandı olarak adlandırılan ufak bantlar sivilceyi kurutmak için iyi bir çözüm olabilirler. Gece yatmadan önce bantları sivilcenin olduğu bölgeye yapıştırmalısınız. Sabah kalktığınızda sivilce kurumuş olacaktır.
4 ile 6 yıl kadar devam etmektedir. Bazı durumlarda 40 yaşlara kadar sürebilmektedir. Ciltte görülen hafif aknelerde uzman doktorların vereceği kişiye en uygun ürün ile geçmesi mümkündür. Akne tedavisi görülen kişilerin doktorlarının kontrolünde beslenmeleri, vitamin almalı ve daha çok balık tüketilmelidir.
Kuruluk, pullanma, soyulma ve kızarıklık gözlemlenebilir. Tedavi sürecinde ilk dönemde sivilceler daha da artabilir ancak bu geçici bir durumdur. Cilt genellikle maksimum 2. aydan sonra tedaviye alışır, sivilce geçme süresi ise kişiye bağlı olarak 4-8 ay arasında değişkenlik gösterebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.
Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar. Özellikle erken yaşlarda başlanan akne tedavileri ileride oluşabilecek sivilce izlerinin önüne geçebilir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Sivilce ergenlik çağı hastalığı mıdır? Değişik yaş gruplarını tutabilen bir hastalık olan sivilce, daha çok genç erişkin hastalığıdır. Kızlarda 17-18 yaşlarında, erkeklerde 18-19 yaşlarında ortaya çıkar ve 21-23 yaşlarına doğru iyileşmeye başlar. Sivilceden etkilenen kişilerin %85'i 12-24 yaş arasındadır.
Hormonların en üst düzeyde çalıştığı gençlik yılları boyunca yoğun yağ üretiminin sürmesi sivilce gelişimini devam ettirebiliyor. Yağ bezlerinin fazla çalışması yıllar içinde yavaşlıyor. Ergenlik sivilceleri de zaman içinde azalıyor ya da tamamen kayboluyor. Ancak bu düzelme yıllar sürebiliyor.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Ani kilo kaybı cildin kururken sivilce ve komedon üretmesine neden olabilir. Vücudun yağ dengesinin bozulması da akneye ve ciltte enflamasyona yol açabilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Diş macunu sivilceleri kurutur, tahriş eder ve aynı zamanda iritasyona neden olabilir.
5. “Kapatıcı kullanmak hem güzel bir görünüm sağlar hem de sivilceyi kurutur” Fondoten ya da pudra kullanımı sivilceyi sadece kapatır. Ancak güzel görünmek için yaptığınız bu uygulama yeni sivilce oluşmasına neden olur.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Ergenlik sivilceleri genellikle 14-16 yaşları arasında görülmektedir. Gençleri fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyen bu sorun; içinde bulunulan dönemin etkisiyle, sebum üretiminin artmasından kaynaklanmaktadır.
Akne Kaç Yaşında Başlar Ve Nerelerde Çıkar? Akne genelde ergenlik döneminde ortaya çıkmaya başlar. Bunun başlıca nedeni ergenlik çağında ciltteki yağ bezlerinin aktif olarak çalışması gelir. Yine yağ bezlerinin aktif olduğu bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
T Bölgesi ( 1 ve 2. bölge ) Geleneksel literatüre göre, T bölgesindeki sivilceler sindirim sistememizde sorun olduğunu gösterir. Eğer bu bölgenizde sık sık sivilce çıkıyorsa daha çok su tüketmeniz ve su miktarı yüksek meyve ve sebzeler yemeniz gerekmektedir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Peki, kuru cildin sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Akne tedavisi sonrasında kaşıntı gelişebileceği beklenmeyen bir yan etki olarak 8 hastada bildirilmiştir(13). Bu hastalarda sistemik ve topikal tedavi sonrasında kaşıntı şikayeti gelişmiş ve ortalama dört hafta içinde gerilemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri