Cilde yapılan yanlış müdahaleler ciltte hasara yol açar ve cilt üzerinde iz bırakır. Sivilceyi elle sıkma, yüzü aşırı yıkama, yüze fiziksel peeling uygulama, güneşe maruz bırakma vs. sivilcelerin iz bırakmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
Nasıl ki derin yaralanma sonucu iz kalabiliyorsa derin ve iltihaplı sivilceler de iz bırakabilir. Skar oluşumu yaralanma sonrası derimiz kendini yenileyerek tamir ederken gerçekleşir.
1 yıl geçtikten sonra hala kaybolmamış renk değişikliği veya cilt hasarı varsa bunlar kalıcı sivilce izi olarak kabul edilir.
Açık yara, yeni bakterilerce tekrar iltihaplanmaya müsait hale gelir ve kalıcı izler kalabilir. Sivilce patlatma teşebbüsünün başarısız olduğu durumlarda, akne çevresine uygulanan basınç akneye yol açan tıkacın ve dolayısıyla tıkaç civarında gelişen iltihabın daha derin dokulara itilmesine neden olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Cildin üst tabakasının soyulması olarak tanımlanabilir. Sivilce izlerinin tedavisinde en basit yöntem, kimyasal peeling uygulamaktır. Kimyasal peeling, cildin üst yüzeyini soymada etkili olduğu için derinin daha alt seviyelerinde oluşan sivilce izlerinin tamamen yok edilmesi için mükemmel bir etki yaratmayabilir.
Akne genellikle kronik bir durum olsa da, sadece ergenlik döneminde sürse de ömür boyu geçmeyen sivilce izleri bırakabilir.
Özellikle de derin sivilce izlerinden bazı lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Akne izleri, gözeneklerde aşırı çukurlaşma, genişleme ve çöküntü şeklinde olabiliyor. Yüzünde seviye ve renk farklılıkları bulunan kişilerde, lazerle sivilce tedavisi her zaman daha etkili olabilir.
Yanaklar ( 4. ve 5. bölge): Yanaklarda çıkan sivilceler akciğerinizde problem olduğunu gösterebilir. Akciğerle ilgili sorunlar genellikle aşırı sigara tüketimi ya da sigara dumanına sürekli maruz kalma veya alerjilerden kaynaklanabilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Çay ağacı yağı, aloe vera jeli, elma sirkesi, limon suyu, bal maskesi, papatya çayı ve cilt bakım yağları ile sivilce lekelerinizi tedavi edebilirsiniz. Aloe vera jeli; cildinizi yatıştırır ve sivilce lekelerinin görünümünü hafifletir. Saf şekilde veya bu jeli içeren ürünleri kullanabilirsiniz.
Evde sivilce yok etmek için doğal çözümlerden yararlanabilirsiniz. Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Belirli yaşlara göre cinsiyet farklılığı göstermektedir ve ergenlik döneminde kızlarda erkeklerden daha erken yaşta ortaya çıkma eğilimindedir. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17 erkeklerde ise 16-19 yaşlarıdır. Nadiren 40'lı yaşlara kadar sürebilmektedir.
“Kör sivilce nasıl geçer?” sorusuna ek olarak “Kör sivilce ne kadar sürede geçer?” sorusu da merak konusudur. Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
1) Sivilce ve Akne Tedavisinde Kullanılır
Kükürtlü sabun sivilce ve aknelere iyi gelmektedir. Kükürtlü sabunun cildi kurutma özelliği bulunmaktadır. Antiseptik ve antibakteriyel bir sabun türüdür. Bu neden cilt problemlerinde tedavi amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Başlıca faktörler şunlardır: Hormonal Sebepler: Regl dönemi, ergenlik, hamilelik, stres gibi etkenler hormonlarda değişmelere neden olabilmektedir. Bu durum da aşırı sebum (yağ) üretimine neden olabilmektedir. Bu aşırı yağ artışı kollarda sivilcelere neden olabilmektedir.
Alındaki cilt dokusunun hemen altındaki gözenekler yağ, bakteri ve/veya ölü cilt hücreleri ile tıkandığında sivilce çıkar. Sivilce kızarıklığı şeklinde kendini gösteren alın sivilceleri eğer iltihap içermezse beyaz nokta ya da siyah nokta olarak adlandırılır.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Sivilce lekelerinin bazıları kendiliğinden geçerken bazıları ise kalıcıdır. Genellikle kırmızı renkte olan ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri zamanla iyileşerek kaybolabilmektedir. Cildin iyileşme sürecinde ortaya çıkan hiperpigmentasyona bağlı oluşan bu lekeler çoğunlukla geçicidir.
Ergenlik döneminde çok sık görülen akne vulgaris, hayatlarının bir döneminde kişilerin yaklaşık % 85-100'ünü etkiler. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde ise 16-19 yaşlarındadır. Ne kadar erken başlarsa o kadar ciddi olma eğilimindedir. Erkeklerde kızlara göre daha şiddetli seyredebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri