hipokrat yemini etmeyen (doktor olmadıkları için) meslek grubu. temel olarak 4 yıllık bir psikoloji bölümünü tamamlayan herkese verilen ünvan.
Psikiyatristler tıp fakültesi mezunudurlar ve tıp fakültesinden mezun olduğunda "Hipokrat Yemini" ederler.
Öz: Hipokrat Yemini, tarihsel olarak hekimler tarafından ele alınan bir yemindir. Yemin, en yaygın olarak bilinen Grekçe tıp metinlerinden biridir. Orijinal formu içinde, ye- ni bir hekimin, belli ahlâkî ölçütleri sürdürmek amacıyla, bazı şifa veren tanrılara yemin etmesi gerekir.
Hipokrat Yemininin aslında Hipokrat' ın kendisi tarafından değil, onun ekolüne mensup bir öğrencisi tarafından 5. yüzyılda yazılı hale getirildiği kabul edilir. İki bin yıldan beri de eğitimini tamamlayan her hekim mesleğini uygulamaya Hipokrat Yeminini ederek başlamaktadır.
Psikolog beyaz önlük giyer mi? Neredeyse bütün psikoloji öğrencilerinin beyaz önlüklü bir fotoğrafı vardır. … Ancak hastanelerde ya da bazı özel merkezlerde çalışan psikologların önlük giydiğini görebilirsiniz. Bu, o merkezlerin kıyafet yönetmelikleriyle ilgili bir durumdur.
İlgili 36 soru bulundu
Klinik psikologlar da psikologlar gibi bağımsız ve bireysel olarak tanı koyamaz ve tedavi yapamazlar. Standart hemşirelik eğitiminin üzerine psikiyatri hemşireliği yüksek lisansı yaparak uzmanlaşmış hemşirelerdir.
Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygulamaz. Profesyonel ve sağlıklı bir danışmanlık ya da terapi süreci için mesleki etik kurallar çerçevesinde arada sadece terapist ve danışan ilişkisi bulunmalıdır. Bununla birlikte danışanlarıyla seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez.
Yeteneğim ve hakimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim.
Hipokrat Yemini, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının mesleklerini icra ederken uyacaklarına dair ettikleri yemindir. Günümüzde Tıp Etiği kurallarının temelini ve tarihsel kaynağını Hipokrat Yemini oluşturmaktadır.
Hukuk alanı dışında başta milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı olmak üzere bazı kamu görevlerine başlamada, bazı diplomaları elde etmede, kamu hizmeti niteliğinde sayılan avukatlık, hekimlik gibi mesleklere başlamada da yemin etme yükümlülüğü öngörülmüştür. Bu yeminlerin içeriği ilgili düzenlemelerde yer almaktadır.
Hemşirelik andı da Hipokrat yemini metininden geliştirilmiş olup, mesleğin gelişimine ve günün koşullarına göre birçok düzenlemeden geçmiştir. Hekim ve hemşirelerin, göreve başlamadan önce and içme zorunluluğu bulunmamakta, ancak mezuniyet törenlerinde and içmektedirler (Özsoy ve Dönmez, 2017).
Fizyoterapist ve Rehabilitasyon mezunları için yemin töreni düzenlendi.
İŞTE HİPOKRAT YEMİNİ
Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım. Paraya ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim. Öğrenmek istedikleri takdirde onun çocuklarına bu sanatı bir ücret veya senet almaksızın öğreteceğim.
Acil Tıp Tekhnisyeni olarak; Tanrı ve insanın fiziksel ve yargılayıcı kanunlarına uyacağıma yemin ederim.
İstanköylü Hipokrat, MÖ 460 ile MÖ 375 yılları arasında yaşamış bir Yunan hekimdi. İnsanların hastalıkları, boş inançlara ve tanrıların gazabına yorduğu bir zamanda, Hipokrat tüm hastalıkların doğal bir nedeni olduğunu göstermişti. Tıp ilmini öğretmeye adanmış ilk entelektüel okulu o kurmuştu.
Avukatlık yemini, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 9. maddesinin 6. fıkrasında yer almaktadır. Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine andiçerim.
Dişhekimlerinin mezuniyet töreninde ettikleri yemindir.
Hipokrat Yemini, doktorların okulu bitirdikleri zaman mesleğe başlarken ettikleri sembolik yemindir. Temel olarak yeminin içerisinde hekimlik mesleğinin bir takım kurallarına vurgu yapılır. Öncelikle mutlaka zarar vermemek, yarar sağlamak, ağrıyı acıyı dindirmek gibi temel içerikleri barındırır.
Hipokrat, doğa nasıl su, toprak, rüzgar ve ateş olmak üzere dört temel unsurdan oluşmaktaysa benzer şekilde bedenin de dört sıvı veya 'humor' dan oluştuğunu savunmuştur. Bu sıvılar siyah safra, sarı safra, balgam ve kandır.
Cezai ehliyet, herhangi bir suç karşısında psikolojik durumun belgesidir; eğer bir suç işlenmediyse psikoloğa gitmek memuriyete engel değildir ve adli sicile işlemez.
Psikolog ne zaman benim iznim olmadan bilgilerimi paylaşabilir? 3. Psikologlar mahkeme kararı geldiğinde bilgi paylaşımında bulunabilir. Yasal süreçlerin yürütülmesi sırasında bir kişinin ruh sağlığından şüphe edilmesi durumunda olabilir.
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri