Siyah havuç: Kökeni Ortadoğu, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mayıs-Ağustos ayları arasında ekilen siyah havuç, ekimden 3 ay sonra hasat edilir.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç, güçlü bir antioksidandır. Şalgam yapımında kullanılan bu havuç türü hastalıklara karşı birebir fayda sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan mor şalgam ülkemizde Konya ve Afyon'da yetiştirilir.
Siyah havuç kasım ve aralık aylarında hasat edilir. Siyah havuç Çiğ yenildiği gibi (Salata ve turşularda) yemeklere de katılarak yenebilir. Özellikle Türkiye'de genel olarak bilinen Doğu Anadolu ve Güney-Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen içecek türü olan Şalgam'ın ham maddesidir.
Konya'nın Ereğli İlçe Belediyesi tarafından patenti alınan ve Ereğli'nin ilk patentli ürünü olarak tanınan siyah havuca ülkemizde en çok Konya, Ankara (özellikle Beypazarı), Antakya ve Güney Marmara'da rastlamak mümkün oluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir.
Siyah havuca kendine özgü siyah rengi veren antosiyanin adlı pigmenttir. Bilinen turuncu havucun içerdiği antosiyanin miktarının 28 katından daha fazlası siyah havuçta bulunur.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Yurdun cesitli yorelerinde salgam ismiyle de anilan, salgam suyu yapiminda kullanilan koklu sebzelerden bir tanesi. tadı turuncu olanıyla aynı ise ve içinde a vitamini yoksa arayıp bulmam gereken sebze.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Bölgemiz 'de Siyah Havucun Başkenti olarak bilinen, Karapınar Akören'de sezonun son hasadı yapılıyor. Karapınar Akören'de yetiştirilen siyah havuçlar, Dünyanın 25 ülkesine ihraç edilerek bu ülkelerin gıdalarını renk katıyor.
Havuçtaki şeker miktarı ise sizi korkutmasın. Yüksek miktarlarda tüketilmesi mümkün olmayan havuç kilo almanıza neden olmaz.
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Ülkemizde fazla rağbet görmemiş olsa da sayısız şifayı bulunmaktadır. Özellikle şalgam yapımında kullanılan siyah havuç kış aylarında tezgahlarda yerini almaktadır.
Antioksidandan ve vitaminden zengin siyah havuç salatasını et yemeklerinin, pilavların yanına hazırlayabilirsiniz. Et kavurma tarifi ilk öneri olarak burada yer alıyor. Domatesli bulgur pilavı da siyah havuç salatası ile çok lezzetli olur.
Mor havuç özellikle kış aylarında tüketilen bir besindir. Adana Bölgesi'nde şalgam olarak da bilinen mor havuç insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Göz ve mide için oldukça faydalı olan mor havuç güçlü bir antioksidan görevi yapar. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.
Pek çok kişi günde kaç tane havuç yenmeli diye merak etmektedir. Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Faydaları saymakla bitmeyen siyah havuç mucizesi elbette bebeklerimizde faydalanmalı işte tarif detayları; 8 ay ve üzeri bebekler gönül rahatlığı ile tüketebilir.
Yetiştiği Bölgeler
Sarı Havuç Türkiye'de en çok Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri