Mor havuç olarak da bilinen siyah havuç (daucus carota subspecies sativus), havucun siyah renkli olan ve daha çok Çin ve Hindistan'da bulunan türü.
Mor havuç, dışı siyaha çalan koyu rengi nedeniyle siyah havuç olarak da bilinir. Ona bu koyu rengi veren madde güçlü bir antioksidan olan antosiyanindir. Siyah havucun faydaları içindeki antosiyaninde gizlidir. Taze siyah havuçta kilogram başına 1750 mg kadar antosiyanin bulunabilir.
Tamimiyle doğal bir sebze. Siyah havucun içinde bulunan güçlü antioksidanlar, antosiyanin isimli pigmentler bakımından yoğun olmasına neden oluyor. Bu da havucun renginin oldukça koyu olmasına neden oluyor.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Şalgam havuç olarak da bilinen siyah havucun yaprakları parçalıdır. Kış sebzesi olarak tüketilen siyah havucun çiçekleri küçük ve beyaz renklidir. Rendelenerek salatalarda kullanılan siyah havucun kendine has bir aroması ve lezzeti vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
Mor havuç olarak da bilinen siyah havuç (daucus carota subspecies sativus), havucun siyah renkli olan ve daha çok Çin ve Hindistan'da bulunan türü. Havucun çeşitli renklerde ortaya çıkması esasen içerisinde bulunan bileşiklerin yoğunluğundan kaynaklanıyor.
Siyah havuç, son yılların yükselen yıldızlarından biri olsa da aslında yıllardır bizimle olan bir lezzet. Şalgam suyunun ham maddesi olarak kullanılan siyah havuç, rengiyle her göreni şaşkına uğratsa, "Boya mı o?" diye düşündürse de aslında doğal bir ürün.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir.
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Siyah havuç, yaygın olarak tükettiğimiz ve bildiğimiz turuncu havuçtan çok daha fazla besin değerlerine sahiptir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri büyük oranda karşılamaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırmaktadır.
Mor havuç normal havuç kadar tatlı değil, şalgama tadını ve rengini veren bu havuç olduğuna göre az çok lezzetini tahmin edebilirsiniz. Meze ve salatada çok çok tatlı sevmeyenler için nefis bir alternatif. Bu havuçtan farklı tarifler de hazırlayabilirsiniz. Mesela Mor Havuçlu Kek ya da Siyah Havuç Çorbası.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Mor havuç özellikle kış aylarında tüketilen bir besindir. Adana Bölgesi'nde şalgam olarak da bilinen mor havuç insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. Göz ve mide için oldukça faydalı olan mor havuç güçlü bir antioksidan görevi yapar. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.
5.6 metre uzunluğundaki havuç, normal bir havucun 36 katı uzunluktaydı. Glazebrook, en ağır yaban havucunu yetiştirerek de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Antioksidandan ve vitaminden zengin siyah havuç salatasını et yemeklerinin, pilavların yanına hazırlayabilirsiniz. Et kavurma tarifi ilk öneri olarak burada yer alıyor. Domatesli bulgur pilavı da siyah havuç salatası ile çok lezzetli olur.
-Siyah havuç, A, C ve K vitaminleri, potasyum, çinko, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan bu vitamin ve mineraller sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellik mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmakta etkili olur.
Faydaları saymakla bitmeyen siyah havuç mucizesi elbette bebeklerimizde faydalanmalı işte tarif detayları; 8 ay ve üzeri bebekler gönül rahatlığı ile tüketebilir.
Bugün kök olarak tüketilen turuncu renkli havuç, aslında bir zamanlar uzaktan akrabası olan maydanoz ve kişniş gibi yaprakları ve tohumları için yetiştirilen beyaz bir kök bitkisiydi.
Makalede, 1100 yıl kadar önce ilk etapta mor, arkasından da sarı havuç türlerinin ortaya çıktığı ve bundan 600 yıl sonra da seçici üretme tekniklerinin gelişmesiyle birlikte A vitamini açısından zengin olan bugünkü renginde üretilmeyi tercih ettiği belirtildi.
Havuç, dünyanın birçok bölgesinde sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor renklerde bulunabilir.
Mor Havuç Tozu 1 kg Fiyatı 89,90 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri