Yaz günleri, güneşli sıcak günlerde genellikle beyaz veya açık renkli giysiler giyeriz. Beyaz renk güneş ışığı içinde bulunan bütün ışınları yansıtır yani bütün renklerin birleşimidir. Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer.
Siyahın ısıyı daha hızlı yaydığı doğrudur, ama vücut tarafından yayılan ısının miktarı, vücudun mutlak sıcaklığıyla dördüncü kuvvetten orantılıdır. Yani insan vücudunun ısı kaybının sadece küçük bir kısmı radyasyon transferiyle gerçekleşir.
Genellikle mavi, siyah gibi koyu renkler daha fazla ışını absorbe eder, daha iyi korur. Dokumanın sıkılığı ve gerginliği de en önemli belirleyici faktörlerdendir. Sık dokumalı kumaşlar gevşek dokumalı kumaşlardan daha iyi korur. Vücudu sarmayan giysilerin koruma gücü daha fazladır.
Bu da ışığın %100'ünün yansıtıldığı anlamına gelir. Tersi olarak da siyah renk tüm ışığı emer, dolayısıyla yansıtma değeri sıfırdır. Böylece emilen güneş ışığı, yüzeyde ısı üretir.
Beyaz, Güneş'ten geleni ışınları dışarı daha çok yansıtıyor ama vücudunuzdan saçılan ısıyı da aynı anda fazlasıyla bize geri iletiyor. Bu noktada ise siyah rengin avantajı ortaya çıkıyor. Burada ufak ama önemli bir detayı atlamamak da önemli. O da ısıyı emdiği bilinen siyahın bu ısıyı nereye ileteceği.
İlgili 21 soru bulundu
Fakat siyah ve beyazın mevsimsel kullanımda çok önemli rolü var. Siyah, güneş ışığını yani ısıyı çektiği için yazın tercih edilmemeli. Tam tersi beyaz güneş ışığını geri gönderdiği için giyimde ve dekorasyonda yazın tercih edilebilir.
Beyaz renk gelen ışını her ne kadar iyi yansıtsa da vücuttan gelen ısıyı da yeniden sizlere de iyi yansıtacaktır. Bu nedenle yansıtıcı yerine ısıyı emen bir renk yani siyah renk giyilmesi oldukça mantıklıdır. Fakat daha önce de belirtildiği üzere siyah ama bol kıyafetler tercih edilmelidir.
Mor, Siyah, Lacivert, Kırmızı gibi renklerin boya sanayiinde de UV ye dayanıklı olduğu bilinir.
Beyaz renk güneş ışığı içinde bulunan bütün ışınları yansıtır yani bütün renklerin birleşimidir. Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer. Siyah renk üzerinde hiçbir ışın yansımaz, yani aslında siyah bir renk değildir, renksizliktir.
Güneş görmeyen, az ışık alan odalar için renk önerileri
Bej rengi, krem rengi, beyaz gibi açık renkler odalarınızı olduğundan daha ferah ve aydınlık gösterecektir. Ayrıca evinizde farklılık yaratmak istiyorsanız kırmızı, sarı, turuncu gibi daha sıcak renkleri denemekten de çekinmeyin.
Siyah giysiler giymenin avantajlı olduğu bir durum, siyahın baca etkisi yaratma ihtimalidir. Buna göre siyah giysiler, vücutla giysi arasındaki havaya ısıtır ve ısınan havanın yükselmesine neden olarak, tıpkı bir baca gibi vücudu terk etmesini sağlar.
1 - GÜNEŞ CİLDİMİZİN DÜZENİNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİĞE SEBEP OLUR
Güneşe maruz kalan ciltler, kendini korumak için kalınlaşır, kabalaşır ve sertleşir. Güneş cildimizde koyu renkte veya beyaz lekeler, bazen çiller oluşmasına neden olur. Kılcal damar çatlamaları, varisler ve yüzümüzdeki siyah noktalar güneşte artarlar.
Bunlar arasında siyah renk ısıyı en çok tutan beyaz renk de ışığı en çok yansıtan renkler olarak biliniyor.
Bildiğimiz gibi beyaz, siyahın yaptığı gibi ışığı emmek yerine güneş ışınlarını yansıtır. Siyah renkli kumaşlar ışığın hepsini tuttuklarından, beyaz kumaşlara göre tenimizi daha sıcak tutarlar. Beyaz, tüm görünür ışığın birleşimidir. Bu, beyaz giysinin gelen enerjinin büyük bir kısmını yansıttığı anlamına gelir.
- Beyaz cisimler ışığın tamamını yansıtır. - Siyah cisimler ise ışığı soğurur. - Saydam cisimlere ışığın büyük birçoğunu ilettiği için soğurulma az yaşanır. - Mat ve koyu cisimler ışığı daha fazla soğurma yeteneğine sahiptir.
Siyah renkli cisimler, bütün renkleri soğurur. Işığı fazla soğuran cisimler, az soğuran cisimlere göre daha hızlı ısınır.
Koyu renkli ve çok ince olmayan kıyafetler giyin
Sokağa çıktığınızda ultraviyole korumalı geniş gözlük ve geniş siperlikli şapka kullanmayı alışkanlık haline getirin. Yaz aylarında güneşten korunmak için özel üretilmiş ultraviyole korumalı kıyafetler öneriliyor.
ULTRAVİYOLE IŞIĞI DAHA AZ GEÇİREN KIYAFETLER TERCİH EDİN
Yine de ultraviyole ışığın (UV) yüzde 20-30'u kadarı giysilerden geçebilmektedir. Sıkı dokumalılar, beyazlatılmamış pamuklular, ipekliler, likra gibi sentetik giysiler, koyu renkliler UV ışınları daha az geçirirler" diye konuştu.
Vücut, güneş ışığına maruz kaldığında sağlıklı hücrelerini korumak için melanosit (cilde rengini veren pigment) üretimini arttırır. Melanositler, yüzeyde bulunan cilt hücreleri etrafında çeper oluşturur ve onları korumak için çoğalır. Bu durum cilt renginin koyulaşmasına yani bronzlaşmaya neden olur.
Yüksek ısı siyah rengin solmasına neden olur. Bu yüzden siyah renkli kıyafetlerinizi kurutma makinasında kurutmamanız önerilir. Özellikle yaz aylarında direkt olarak güneş ışığına maruz kalan siyah kıyafetlerinizde renk solmaları yaşanabilir.
Doğu Roma İmparatorluğu'nda asalet ve zenginlik simgesi sayılan, zor elde edilen ve kolay solmayan “mor” rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Eski dönemlerde kraliyete özgü bir renk de olmasının etkisiyle bu rengi seçtiğinizde “kendine güvenen ve ilham veren” bir etki yaratırsınız.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
Güneşten korunmada giysilerin seçimi önemlidir. Beyaz renkli, pamuklu, keten ve ipekli kumaşlar SPF-15 in altında koruma özelliğine sahiptirler. Polyester, naylon, yün, ipek ve pamuk tekstil ürünleri yazın sırası ile tercih edilmelidir.
Açık renkli kıyafetler, yaz aylarında güneş ışınlarının neden olduğu sıcaklığı azaltmaya yardımcı olur. Bu kıyafetler, güneş ışınlarını yansıtır ve emmez, bu da kıyafetlerin daha serin kalmasını sağlar. Bu sayede, vücut sıcaklığını dengeleyerek terlemeyi azaltır ve daha rahat hissetmemizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri