Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Siyah pirinç kilo aldırmaz aksine vermeyi sağlar. İştahın azalmasına ve doygunluk hissinin artmasına yardımcı olur. Bu şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Yüksek protein ve lif değerleri sayesinde sağlıklı zayıflamaya destek olur.
Siyah pirinç, içeriğinde magnezyumdan aldığı güçle kemik ve kas sağlığını koruyor. Başta magnezyum ve demir olmak üzere içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor. Yine antioksidan etkileri sayesinde kalp ve damar sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor.
Bunun sebebi, içeriğindeki antosiyanindir. Beyaz pirince göre daha fazla magnezyum içeren siyah pirinç, kas ve kemiklerin gelişimi açısından önemli bir besindir. Hücrelerin enerji üretmesinde önemli rol üstlenir. Dünya çapında en pahalı pirinçler arasındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Siyah pirinç gluten içermediğinden "çölyak hastaları” ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler için önemli bir alternatif besindir. Glutensiz ve vejeteryan beslenen kişiler için protein açısından da zengin bir seçenektir.
Siyah pirinç; beyaz pirince oranla biraz daha geç pişer. Siyah pirinç; genel olarak yaklaşık 20- 30 dakika içerisinde pişmektedir. Siyah pirincin daha kolay pişmesi için önceden suda bekletmek ve bol su ile pişirmek önemli olacaktır.
Basmati ve siyah pirinçte şeker sıfır. Biz şeker hastalarına basmati pirinci rahat bir şekilde önerebiliyoruz. Şeker sıfır olduğundan dolayı insülin kullanan şeker hastaları dahi bunu tüketmeleri halinde şekerleri hiç artmıyor.
Siyah pirinç, içeriğinde magnezyumdan aldığı güçle kemik ve kas sağlığını koruyor. Başta magnezyum ve demir olmak üzere içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor. Yine antioksidan etkileri sayesinde kalp ve damar sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor.
Yasak veya mor pirinç olarak da adlandırılan siyah pirinç, Oryza sativa L. türüne ait bir pirinç türüdür. Siyah pirinç, kendine özgü siyah-mor rengini, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı verilen bir pigmentten alır. Bu pirinç aynı zamanda dünyanın her yerindeki ülkelerde de yetişir.
Pirincin karbonhidrat değeri yüksek olmasına rağmen B vitamini, fosfor ve demir açısından da oldukça yüksektir. Beyaz pirince göre kepekli pirinçte daha yüksek lif bulunduğundan diyette olan kişilerin ya da kilo almak istemeyen kişilerin kepekli pirinç tüketmeleri önerilir.
Hangi pirinç kullanılır diye merak ediyorsanız dilediğiniz pirinç türünü tercih edebilirsiniz. Esmer pirinç daha düşük kaloriye sahip olduğu için esmer pirinç de tüketebilirsiniz. Zaman zaman bu metod ile zayıflamak isterseniz en son yapılan uygulamadan sonra 30 günün geçmesini beklemelisiniz.
PİRİNCİN KİLO ALMADAKİ ETKİSİ:
Beyaz pirince göre içerisinde daha çok lif bulunduran kepekli pirinç, beyaz pirince göre daha az kalorilidir.
Esmer pirinç, bolca magnezyum barındıran içeriği sayesinde diş ve kemik sağlığına olumlu katkılarda bulunur. Esmer pirinç, kimyasal işlemlerden geçirilmeden sofralar ile buluşur. Bu özelliği ile beyaz pirince göre çok daha doğal ve sağlıklıdır.
Besin değerlerini piştikten sonra da korurlar. Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Yasak olarak adlandırılmasının sebebi çok az yetiştiği için sadece imparatorların yemesine izin verilmesinden kaynaklanır. Piştiğinde tane tane değil biraz yapış yapış olduğundan, Asya mutfağında daha çok tatlı olarak tüketilir.
Bir zamanlar Çin'de sadece imparatorların yiyebildiği ve yerli halkın yemesine izin verilmediği "siyah pirinç", Samsun'un Terme ilçesinde üretiliyor. Siyah pirinç özellikle son yıllarda faydalarıyla oldukça popüler oldu.
Siyah Pirinç ve Diyabet
Siyah pirincin glisemik indeksi ortalama olarak 40-45 kabul edilir ve düşük glisemik indeksli besinler arasında yer alır. Siyah pirinç üzerinde yapılan bir çalışmada, içerdiği lif ve yüksek antosiyanin sebebiyle tip 2 diyabetli hastalarda kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur.
Beyaz pirinç
Özellikle Tip 2 diyabetliyseniz, beyaz pirinci mönünüzden çıkarmanızı, onun yerine kepekli pirinç ya da bulgur kullanmanızı tavsiye ederim. Amerika'da yapılan bir çalışmada haftada beş veya daha fazla porsiyon beyaz pirinç tüketen bireylerde Tip 2 diyabet gelişme riskinin arttığı görüldü.
Pirinçleri derin bir kapa alıp üzerine kaynattığınız suyu ve 1 çimdik tuz ilave edin. Pirinçleri 1 saat kadar suda bekletin.
- Rengini antosianinler, sianidin, 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinç genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor ve tamamen doğal ve katkısız olduğu söyleniyor.
Bu pirinzi özellikle et ve tavuk yemekleri yanında sunmak, yemesini keyifli kılıyor. Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatlarla çok yakıştığını söyleyemem doğrusu. Fakat salatalarda çok güzel bir lezzeti ve sunumu oluyor.
Siyah pirinci haşlayıp büyük bir kaseye alın. Kıyılmış taze soğan, küp doğranmış kırmızıbiber, mısır, ince dilimlenmiş kornişon turşu, tane mısır, maydanoz ve dereotunu ekleyerek harmanlayın. Sos malzemelerini bir kasede çırparak salatanın üzerine ekleyin. Harmanlayıp servis yapın.
Siyah pirinç tüketirken dikkat etmeniz gereken kalori miktarı şöyle olmaktadır: 1 yemek kaşığı: 27 kalori. 1 fincan: 267 kalori. 1 su bardağı: 480 kalori.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri