Beluga pirinci olarak da adlandırılan siyah pirinç, beyaz pirince kıyasla daha düşük oranda şeker içeriyor. Antioksidan içeriği ise yaban mersini ve böğürtlen gibi meyvelerden daha fazla. Bu nedenle özellikle Uzak Doğu mutfağında yaygın olarak tüketiliyor, genellikle tatlı reçetelerinde kullanılıyor.
Eski Çin'de Siyah Pirinç Pilavı sadece İmparator için yapılırmış. Siyah pirincin yüksek besin değeri ve onun etkilerini keşfeden İmparator kendisine rakip istemediği için tebasının siyah pirinç yemesini yasaklamış ve bundan dolayı Siyah Pirinç'in diğer bir adı da Yasaklı Pirinç olmuş.
Düzce'de Çilimli Belediyesince hayata geçirilen projeyle 20 dönüm arazide toprak ve suyla buluşturulan siyah pirincin üretimiyle tarımsal ürün çeşitliliği artırılacak.
Ancak genel olarak esmer pirinç sizin için daha iyidir. Folat, magnezyum, manganez, fosfor ve selenyum gibi daha yüksek seviyelerde temel besin maddelerine sahiptir. Aynı zamanda daha iyi bir kompleks karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Şeker hastalığınız varsa, pirinç, özellikle beyaz pirinç, ölçülü olarak tüketilmelidir.
Siyah pirinç, içeriğinde magnezyumdan aldığı güçle kemik ve kas sağlığını koruyor. Başta magnezyum ve demir olmak üzere içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor. Yine antioksidan etkileri sayesinde kalp ve damar sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor.
İlgili 20 soru bulundu
10062014_bafra_siyah_pirinc_kj. Pirinciyle meşhur Bafra Ovasında ilk defa anavatanı Çin olan siyah pirinç ekildi. Siyah pirinçte ot ilacı kullanılmayacak, otla mücadeleyi ördekler yapacak. Anavatanı Çin olarak bilinen siyah pirinç, Samsun'un Bafra ilçesinde ilk kez ekildi.
Anavatanı Çin olan ve İtalya'da kısıtlı miktarda üretilebilen besin değeri yüksek siyah pirinç son 20 yıla kadar sadece Çin hükümdarları için üretiliyordu.
Basmati ve siyah pirinçte şeker sıfır. Biz şeker hastalarına basmati pirinci rahat bir şekilde önerebiliyoruz. Şeker sıfır olduğundan dolayı insülin kullanan şeker hastaları dahi bunu tüketmeleri halinde şekerleri hiç artmıyor.
Kepekli pirinç, buğdaygiller familyasından gelen beyaz pirincin kepeğinden ayrılma ve parlatma işlemine tabi tutulmamış halidir. Kepekli pirinçte, pirincin dış kabuğu yani çeltiği soyulurken kepek kısmı korunur. Esmer rengi ve normal pirince oranla daha yavan olan tadı ile tanınır.
Tekrar yasak pirinç ismine gelecek olursak, imparatorların ve zengin ailelerin bu kıymetli besini sadece kendilerine saklamak istemeleri, yetiştirilmesinin zor olması bunun yanında hasattan %10 civarında verim alınması siyah pirincin halka yasaklanmasına neden olmuştur.
Siyah pirincin lezzeti bence beyaz pirinçten çok ama çok daha güzel, tereyağı yerine sıvıyağ ya da zeytinyağı da kullanabilirsiniz ama benim verdiğim gibi hazırlarsanız pişerken mutfağı harika bir patlamış mısır kokusu sarıyor.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz.
Haftada tükettikleri pirincin en az üç porsiyonunu beyaz yerine kepekli olarak tercih edenlerdeyse diyabet riskinin yüzde 16 oranında azaldığı ortaya çıktı. Kepekli pirinç veya bulgur, beyaz pirince oranla daha fazla lif içerir, tok tutar ve kan şekerini dengeler.
İçeriğinde yer alan manganez açlık hissinin kontrol altına alınmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Kepekli pirinç diyette tüketildiğinde ideal kiloya ulaşmayı destekleyebilir.
Esmer pirincin mineral değeri, cinsiyet hormonunu ve enerjiyi artırabilmektedir. Beyaz pirinç ise pişirilmesi ile beraber tüm vitamin ve minerallerini kaybetmektedir. Fosfor, manganez ve lif değerini kaybeden bu pirinç türünün sindirimi daha kolay olabilmektedir. Beyaz pirinç yüksek miktarda karbonhidrat içermektedir.
Dünyada yasak pirinç olarak adlandırılan siyah pirinç, beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum ve demir içerir. Magnezyum zenginliğinin dışında, lif ve mineralleri bakımından vücudun kemik, kas çalışması ve kan basıncının dengelenmesinde de rol sahibi.
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Basmati pirinç glisemik indeksi oldukça düşük rakamlara sahip. Bu sebeple diyet listelerinde sıklıkla yer alıyor. Beyaz ve kahverengi olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Pişerken kendi boyutunun iki katı kadar uzayabilen tek pirinç türü olarak biliniyor.
Baldo pirinç, türlerine göre daha iri taneli bir pirinçtir. Kendine has bir kokusu olmayan bu pirinç mat renge sahiptir. Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
Siyah Pirinç ve Diyabet
Siyah pirincin glisemik indeksi ortalama olarak 40-45 kabul edilir ve düşük glisemik indeksli besinler arasında yer alır. Siyah pirinç üzerinde yapılan bir çalışmada, içerdiği lif ve yüksek antosiyanin sebebiyle tip 2 diyabetli hastalarda kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Adı Sanskritçe'de “parfüm” kelimesinden türeyen ve ana vatanı Asya olan basmati pirinç, son teknolojili tesislerde el değmeden paketleniyor.
Su testi: Çiğ pirinci (yaklaşık bir yemek kaşığı) bir bardak suya ilave edin. Pirincin tamamı suyun dibine gömülürse, aldığınız pirinç sahte değildir. Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri