Siyah Reçeteli İlaçlar Siyah reçete, tıbbi bir terim olup bazı ilaçların temin edilmesini ve kullanımını denetlemek amacıyla Türkiye'deki ilaç düzenlemelerinde kullanılır. Siyah reçeteyle satılan ilaçlar genellikle yüksek risk taşıyan ilaçları kapsar.
Kırmızı, yeşil, mor, turuncu reçeteler;
Ancak bu reçeteler Sağlık Bakanlığı mevzuatı doğrultusunda hekim tarafından manuel olarak yine yazılacak, eczane yine Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre işlemleri yapmaya devam edecektir.
NOT: Yukarıda sadece uzman hekimlerin yazabileceği belirtilen ilaçları, Üniversite Hastaneleri ile Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'nde ilgili branşlarda ihtisas yapan asistanlar ile üst ihtisas yapmakta olan uzman hekimler de reçete edebilir. *Maksimal dozlar, kırmızı reçeteye yazılabilecek 10 günlük dozu ifade eder.
Kırmızı reçeteli ilaçlar, genellikle ağır hastalıklarda kullanılmasının yanı sıra bağımlılık yapıcı özellikler taşıması dolayısıyla risk taşımaktadır. Bundan dolayı kırmızı reçeteli ilaç kullanımı kolay kolay önerilmemektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Birçok insan yeşil reçetenin hangi ilaç türlerini kapsadığını merak ediyor. Yeşil reçete ilaçları her zaman insanlara bağımlılık yaptıran ilaç türleridir. Bu ilaçlara sahip olmak için uzman doktorların onayı ve reçete yazması gerekir. Bu durumlar haricinde eczaneler hiçbir şekilde bu ilaçları vermiyor.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir.
İhtiyacı olan serbest hekimler, aile hekimleri, veteriner hekimler, diş hekimleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kırmızı ve yeşil reçeteleri bulundukları ilin sağlık müdürlüklerinden zimmet karşılığında temin edeceklerdir.
Kırmızı ve Yeşil Reçeteye Tabi İlaçlar Nelerdir ve Nelerden Oluşur? Kırmızı reçete ile verilen ilaçlar uyuşturucu madde, yeşil reçete ile verilen ilaçlar bağımlılık yapıcı madde yani psikotrop madde içermektedirler.
Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu bulunan hastaların kullandığı ilaçlar "turuncu" reçete, kan ürünleri ile ilgili diğer ilaçlar ise "mor" reçeteyle alınıyor.
Kırmızı reçete, sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş, ilaçların kategorize edildiği 5 çeşit reçeteden bir tanesidir. Genellikle uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar için kulanılmaktadır.
Hastane eczaneleri tarafından karşılanan, yatan hastalar için kullanılan mor ve turuncu reçeteli ilaçlar için hastane içerisinde mor ve turuncu reçete kullanılmayacaktır. Bu ilaçlar hastanede mevcut ise turuncu veya mor reçeteye gerek olmaksızın hastanelerin kullandıkları sistem üzerinden karşılanacaktır.
İstenirse silinebilir. Ancak reçete oluşturulabilmesi için en az bir tanı girilmelidir. Ayrıca kullanıcı “Hastanın Elindeki İlaçlar” alanına tıklayarak hastanın elindeki ilaçların listesini ve “Hastanın Raporları” alanına tıklayarak hastanın var olan rapor listesini görüntüleyebilir.
Xanax® ismi Pfizer firmasının ticari markasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nde bağımlılık riski ve kötüye kullanımı engellemek için yeşil reçete ile satılması zorunludur.
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
Doktorum. Evet reçete yazılabilir.
Yaygın olarak bilinen opioidlere örnek olarak morfin, eroin, fentanil, kodein, oksikodon, tramadol ve methadon verilebilir. Methadon ayrıca morfin ve eroin gibi daha ağır ilaçlara bağımlılığın tedavisinde de kullanılmaktadır.
Genellikle yerel satıcılar tarafından ve internet üzerinden yasa dışı olarak satın alınır. Sarhoş olmak için bir ilacı yanlış dozda veya reçetesiz kullanmak zararlıdır. Ayrıca yasa dışıdır ve uyuşturucu suçu olarak sınıflandırılır.
ZORETANİN içinde azo renklendirici ponceau 4R kırmızı bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
f) Özel reçeteye tabi ürünler: Özel olarak belirlenen reçeteye yazılan, psikotrop ve narkotik maddeleri içeren ve bağımlılık yapma ihtimali bulunan ürünleri, ifade eder.
Elektronik Renkli Reçete Uygulaması, tüm renkli reçetelerin (kırmızı, yeşil, turuncu ve mor) elektronik ortama aktarılmasını ve bu reçetelerin tüm muhataplarının(doktor, eczane, il sağlık müdürlüğü, sağlık bakanlığı) bu elektronik veriden faydalanmasını sağlayacak olan bir yazılımdır.
Son günlerde Odamıza sıkça sorulan acilde düzenlenen reçeteler hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşülmüştür. “Kırmızı Alan” ve “Sarı Alan” ibareli reçetelerin Medula provizyon sistemine ACİL olarak kaydedilmesi gerekmektedir. Bununla beraber ACİL kaşesi bulunan reçeteler acil olarak kaydedilmeye devam edilecektir.
Bu düzenlemelere göre ayrıca, Medula Eczane Provizyon Sistemince, mor ve turuncu reçeteye yazılması zorunlu ilaçlar, eritropoietin ve darbepoetin preparatları, diyaliz solüsyonları ile oral beslenme solüsyonlarını içeren reçeteler ilaç isimlerine göre 'C' Grubuna aktarılmaktadır.
5- MATBU MOR VE TURUNCU REÇETELER;
Renkli reçete sisteminden alınan aylık döküm matbu reçeteler ekinde ilçe sağlık müdürlüklerine elden teslim edilecektir. Ayrıca ekte bulunan KAN ÜRÜNÜ REÇETE FORMU doldurulup ilçe sağlık müdürlüklerine e-posta olarak gönderilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri