Siyah yada kahve telvesi gibi olmuş görünüm eskimiş kanı gösterir. Yani kanama bitmiş ama rahim içinden en dışarı pedinize gelene kadar geçen süre de kan eskime nedeniyle koyu renk almaktadır. Korkulacak bir durum değildir. Uzun süren veya ara kanama şeklinde lekelenmeler olması durumda muayene olabilirsiniz.
Kan vücudumuzda kalırken oksijene maruz kalma yoluyla oksitlenir ve kırmızıdan kahverengiye ve nihayetinde siyaha dönüşür. Genellikle bu siyah akıntıyı adet döneminin başında veya sonunda görürsünüz, ancak herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Yine de endişelenmeyin.
Kahverengi kan rengi ne anlama gelir? Genel olarak alırsak kahverenginin her türlüsü kırmızı kanın bekleyip oksitlenmesi sonucu oluşmaktadır ve adet döneminin başında veya sonunda görülebilir. Doğumdan sonra 4 hafta içerisinde adet olunmaya başlar ve bu kanamanın rengi genellikle kahverengi dır .
Koyu kırmızı kan; reglin sonlarına doğru kanama akışın yavaşlarken gözükebilir. Bunun nedeni, kanın rahimde uzun süre beklemesidir. Koyu kırmızı ya da kahverengi kan, bazen implantasyon kanamasının da göstergesi olabilir.
Görünüşe göre, vajinal sıvıdan proteinler, rahmin iç yüzeyindeki hücreler, yedikleriniz ve bir enfeksiyonunuz varsa adet kanınızın rengini etkileyebilir. Örneğin, daha açık regl kanı (pembe düşünün), tipik olarak regl döneminin başında veya sonunda kanın diğer vajinal/servikal sıvıyla birleştiğini gösterir.
İlgili 17 soru bulundu
Pıhtılaşma olmadığı zaman; kan damarları içerisinde bulunan kan ağırlaşarak, kan pıhtılaşmasına yol açar. Kanın ağırlaşması demek, koyulaşması demektir ki, bu durum; damar sertliği, beyin kanaması, kısmi felç gibi birtakım hastalıkları da beraberinde getirirken, ölüm ile de sonuçlandırabilir.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Hamile kalmayan kadın rahimleri kendilerini bir sonraki ay için hazırlamaya başlamakta ve bu sebepten dolayı iç dokularını kanamayla dökmektedir. Bu kanamaların yoğun ve fazla kıvamda olması ciğer gibi parçaların oluşmasını sağlamaktadır.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Bir kadının adet kanamasında 80 mililitre üzerinde kanama yaşaması normalin üzerinde olarak kabul edilmektedir. Adet kanamasının fazla olduğunun anlaşılması için ise adette kan miktarının daha önceki kanamalardan fazla olması, kansızlık oluşturması gibi ölçüm unsurları söz konusudur.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkması nedeniyle kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Regl kanamasından daha az ve kısa süreli olan implantasyon kanaması kadınların yüzde 25'inde görülebilir.
Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir.
Bu kalınlaşmış kan ve dokunun rahatça dışarı atılmasına yardımcı olmak için vücudunuz kan pıhtılaşmasını önleyen maddeler salgılar. Ancak kan akışınız vücudunuzun bu pıhtılaşmayı önleyen maddeleri üretme yeteneğinden daha hızlı ve yoğunsa adet döneminde kan pıhtıları oluşur.
Eğer kızlık zarı kanaması olursa genellikle pembemsi birkaç damla şeklinde olur. Nadiren daha fazla kırmızı kanama görülebilir. Bir yerimiz kesilince olan kanamadan farkı yoktur.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Menopoza girerken hormon seviyeleri değişkenlik gösterdiğinden adet kanamaları düzensiz bir şekilde olur. Bunun yanında lekelenme görülebilir. Bazı aylarda kanama çok şiddetliyken, bazı aylarda ise hafif ve kısa bir şekilde geçer.
Kan pıhtısı küçük boyutlu olursa genellikle bir problem yaratmaz. Ancak büyük olan pıhtılarda mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır. Ağrılı şekilde yani adet ağrısından çok daha dayanılmaz bir ağrı ile parçalı kanama olursa altta yatan nedene bakılmalı ve hemen tedavi süreci başlatılmalıdır.
Genellikle aşırı adet kanamasında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hormon tedavisi, antibiyotik ya da prostaglandin inhibitörleri uygulanmaktadır. Aşırı adet kanamasının engellenmesi için cerrahi işlem de uygulanabilir. Cerrahi işlem dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılmaktadır.
Yine, bir adet döneminde kaybedilen toplan kan miktarı normalde 2-3 çorba kaşığı (yaklaşık 80 ml.) kadardır. 8 gün veya daha uzun süren adet kanamasına tıbbi olarak 'Menoraji' denir.
Aşırı adet kanaması birçok sebepten kaynaklanmaktadır. Bunlardan en sık rastlananlar hormon bozuklukları, miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri, rahim içi bozukluklardır.
Vücutta az demir varsa, daha az hemoglobin oluşur ve daha az oksijen taşınır. Demir eksikliği anemisi kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülmektedir. Demir eksikliğine genellikle fazla adet kanaması veya yetersiz beslenme neden olur.
Mâlikîler ve Şâfiîler gibi başka âlimlerin görüşleri ise şöyledir: "Sarılık ve bulanıklık, mutlak olarak hayız sayılır veyahut da hayız vukû bulduğu zamanda sarılık ve bulanıklık hayızdan sayılır. Sarı ve bulanık akıntının gelmesi, açıkça belli olduğu üzere hayızdan önceki durumu da kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri