Uzmanlar tarafından susam tohumunun çiğ olarak yenmesi ya da salatalara katılarak tüketilmesi önerilir. Siyah susam sütle karıştırılarak, ezme haline getirilerek veya sos olarak tüketime uygundur. Siyah susamın müshil yapıcı etkisi olduğundan günde 2 gramdan fazla alınması sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Siyah susam antioksidanlardan çok zengindir. En çok Uzakdoğu mutfağında kullanılır. Yoğurda, avokadoya, yumurtaya, salataya, yemeklerin üstüne, tatlı ve tuzlu her türlü besine ilave edebilirsiniz. Siyah susam normal susama oranla %60 daha fazla kalsiyum içerir.
Siyah susam demir bakımından çok zengindir. Halsizliği ve kansızlığı olan kişilere siyah susam önerilir. Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine destek olur. Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar, alkolün olumsuz etkisini azaltır.
Siyah tohumlar, sarı susamları kullandığınız her biçimde kullanıma uygundur. Çiğ olarak tüketime tamamen uygundur. Hatta kavrulmaya elverişli olmadıklarını söylemek de yanlış olmayacaktır.
Koruyucu içermeyen Picus siyah tahin, çiğ ya da ızgara sebzelere ve salatalara sos olarak kullanılabileceği gibi sağlıklı kek ve kurabiye tariflerine de eklenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Çörekotu (Nigella Sativa) değil sakın karıştırmayın ikisini. Ülkemizde ne yazık ki bilimsel yayınlarda bile çörek otu siyah susam diye geçiyor ancak gerçekte öyle değil. Siyah susam antioksidanlardan çok zengindir. MUTFAKLARDA En çok Uzakdoğu mutfağında kullanılır.
Siyah susam ve ondan üretilen siyah tahin optimal sağlığı destekleyen besinler açısından zengindir ve bunları düzenli olarak yemenin birçok faydası vardır. Siyah susam tohumlarından üretilen siyah tahini çeşitli öğünlerinizde sos niyetine kullanarak düzenli kullanımını artırabilirsiniz.
Çörekotu, siyah susam adıyla anılsa da ayrı coğrafyalarda yetişen ve farklı besin değerlerine sahip iki tohum çeşididir.
Ülkemizde ise Şanlıurfa da yetiştirilmektedir. Sıcak iklim bitkisi olduğundan en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İlkbahar aylarında ekilmektedir ve tohumların yetişme süresi kısadır.
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir. Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir.
Ayrıca içeriğinden dolayı; diyabet hastalığında ve anemide tercih edilir. Ancak susam yağlı bir besindir, dolayısıyla simit gibi bol susamlı besinlerin fazlası, kilo problemine sebep olur. Alerjik bir yapıda olanlar için ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı, baş dönmesi, tansiyon problemi gibi sorunlara yol açabilir.
Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
KARACİĞER DOSTU
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Picus siyah tahin, %100 siyah susamdan hazırlanan vitamin ve mineral zengini bir besindir. Magnezyum, Fosfor, Kalsium, Demir içeren siyah tahin, yüksek lif ve çoklu doymamış yağ oranına sahip olmasından dolayı diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin gönül rahatlığı ile tercih edebileceği bir besindir.
Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi çok tehlikeli olabilir. Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı… Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde susam yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir.
Beyaz susam; tahin yapımında, simitlerde, ekmeklerde, pastalarda, böreklerde, çöreklerde ve kuru pastalarda kullanılır.
Yağ oranı yüksek bir baharat olduğu için özellikle sıcak mevsimlerde kokusunun bozulma riskine karşı susamı hava almayan cam kaplarda ve buzdolabında saklayın. Çiğ susam tohumları 1 yıl, kavrulmuş susam tohumları ise 2 yıl boyunca bu şekilde saklanabilir.
Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve B vitaminleri açısından hayli zengin olan susamın vücuda enerji verdiğini söyleyen uzmanlar, "Cinsel gücü de artırır, performansı yükseltir" diyor.
Susam yüksek miktarda lif içerir. Çok fazla tüketmek ishal ya da kabızlığa neden olabilir. Alerjisi olan kişilerde şiddetli anafilaksiye neden olabilir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini ve tansiyonu düşürebilir.
Kilogram fiyatı bir yılda yüzde 74 artan susamdaki pahalılığın ardında döviz kuru, Uzak Doğu ithalatı ve bazı üreticilere göre "stokçuluk" yatıyor. Susamdaki hızlı pahalılaşma nedeniyle susamlı simit üretimi durma noktasında.
Susamları tahta kaşık yardımıyla 2-3 dakika, susamlar kahverengileşene ve patlayıp zıplayana kadar, karıştırın. Susamları kavurmak için tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Susamın tadının keskin olması için kapsamlı kavurma tekniğini uygulayabilirsiniz.
9) Susam. B vitamini kaynakları arasında yer alan susam, kansızlık hastalığını kısa sürede iyileştirmektedir. Susamı tüketmek için salata içine eklemeniz önerilir. Susamda bulunan vitamin ve mineraller, kırmızı kan hücrelerinin sayısını korur ve kansızlığa iyi gelir.
Susam içerisinde yüksek derecede yağ bulunmaktadır. Bu nedenle kilo aldıran besinlerden birisi olarak bilinmektedir. Fakat susam yağ yakan besinler ile birlikte tüketildiği zaman vücutta depolanmamaktadır. Bu nedenle kilo aldırmayan besinler arasında yer almaktadır.
Özellikle Muğla ilinin Ula ilçesinde yetişen Gökova susamı ülkemizin en iyi susamı olarak kabul edilmektedir. Gökova susamı, ülkemizde son derece popülerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri