Siyah kuru üzümde bol miktarda bulunan demir, saç sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği, kansızlık probleminden doğan saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olur.
Kuru üzümde pek çok meyveden daha fazla demir bulunur. Bir bardak kuru üzümde 3.2 mg demir bulunur. Kuru üzümü kavun, portakal, çilek gibi C vitamini bakımından zengin meyvelerle tüketerek demir emilimini arttırabilirsiniz.
Kara üzüm, içerdiği birçok bileşen sayesinde kan yapıcı besinler arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi rahatsızlığına iyi gelir.
Kuru üzüm karaciğeri de temizleyerek, karaciğerde biriken zehirli atıkların arınmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına da büyük fayda sağlayan siyah kuru üzüm cildin daha genç görünmesini sağlar. Kalp sağlığına da büyük faydası vardır. Kuru üzüm, içerisinde bulunan potasyum, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
İlgili 16 soru bulundu
Kansızlığı gideren kan ilacı takviyeleri kadar etkili olan siyah üzüm, kandaki demir depolarını doldurur. Ara öğünlerde ve kahvaltılarda siyah üzüm tercih ederseniz, bedeninizdeki olumlu değişmeyi görebilirsiniz.
Siyah üzüm en bilinen etkisi kansızlığı gidermesidir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık düzenli siyah üzüm tüketimi ile birlikte giderilir. Aynı zamanda kemik gelişimini destekler ve kemik erimesini engeller. Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler.
Kara üzüm, özellikle kan yapıcı özelliğiyle ,son derece faydalı ve kıymetli bir besin. İçeriğinde bulunan anti oksidanlar sayesinden, iyi bir kanser kalkanı olan kara üzümü, özellikle çocuklarınıza bol bol yedirmenizde fayda var. Gelelim karaüzüm çekirdeğine.
Not: Siyah üzümün günde en az 3-4 adet tüketilmesi önerilir. Ancak kronik rahatsızlığı olan kişiler, siyah üzüm tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Kuru üzüm, ölçülü tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak fazla tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Kuru üzüm kalori değeri ve şeker içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle kilo almaya yatkınlık sağlar.
Demir Eksikliği: Kuru üzüm, kurutulmuş meyveler arasında demir bakımından en zengin meyvelerden biridir. 50 adet kuru üzüm (26 gram) günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 3'ünü karşılar. Bu sayede demir eksikliği anemisi tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.
Yüksek antioksidan yapısı, vitamin ve mineral içeriği yüksek oluşuyla, kuru meyveler de mutfağımızda mutlaka bulundurmamız gereken besinlerden. Özellikle kuru üzüm, diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek bir meyve ve 100 gram kuru üzüm günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
Demir İhtiyacının Yüzde 23'ünü Karşılıyor
Yüksek antioksidan yapısına sahip kuru meyveler de vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. Diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek olan kuru üzümün 100 gramı günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
Gebelikte Üzüm Pekmezinin Faydaları
1 yemek kaşığı üzüm pekmezinde yaklaşık olarak 29 kalori, 7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Vitamin ve minerallerin en lezzetli durağı; kırmızı üzüm
Bu sayede, kalp, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı vücudu savunur. Kırmızı üzümün diğer faydaları ise aşağıdaki gibidir; İçeriğinde güçlü bir antioksidan olan Resveratrol barındıran kırmızı üzüm, kolesterol seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Kara üzüm İçerdiği bioflavonoidler nedeniyle C vitamini aktivitesini çoğaltır. Kara üzüm Alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumuna engel olur.
Kan akışını artırarak kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olur. -Kara üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp damar hastalıklarının olumunu önler. -Kişileri tütün dumanından korumaya yardımcı olur. -İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu oksidanların zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
Kara üzüm genelde sabahları tüketilerek daha zinde kalmayı sağlamaktadır. Ayrıca kara üzüm, uzun süre tok tuttuğu için diyet listelerinde yerini almış bir besindir. Bunun yanında daha vücuda pek çok faydası bulunmaktadır.
Doğal antioksidan kaynağı olan üzümün kuru halinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle günde 21 kuru üzüm tüketmenin ya da geceden 21 kuru üzümü suya bırakıp sabah kalkınca içmenin sayısız faydası bulunuyor. Zengin besin değerlerine sahip olan üzümün yararları saymakla bitmiyor.
Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyusu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Enerjinizi ikiye katlar Bilim insanları ve spor uzmanları enerji barları için mutlaka kuru üzüm tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri