Siyah zeytin doğru yazılışı ile ilgili örnek cümleler Yeşilzeytin, zeytinin salamura edilmiş olan yeşil renkli türünü ifade eder. Siyah zeytin ise zeytinin siyah renkte olan olgunlaşmış çeşididir. Bu doğrultuda siyah sözcüğü sıfat olarak zeytin sözcüğünü nitelediği için siyah zeytin ayrı olarak yazılır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Çünkü siyah zeytin zaman zaman bitişik şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yanlış olarak bilinmelidir. Bunun nedeni ise siyah zeytin ayrı bir şekilde yazılır. Bundan dolayı siyah zeytin kesinlikle ayrı yazılmalıdır ve buna dikkat etmek önem arz eder.
Türk Dil Kurumuna göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik, sivri biber ayrı yazılıyormuş. Yeşilsoğan bitişik, kuru soğan ayrı. Yeşilzeytin bitişik, siyah zeytin ayrı yazılıyor.
Özellikle de siyah zeytinin ayrı yazılmasına karşılık yeşil zeytin yazımı da sıklıkla karıştırılır. Yeşil zeytin yazımı önceden birleşik şekilde olsa da Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yeni basımına (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır. Yeşil zeytin TDK yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir. Çünkü bu sözcük grubu aynı zamanda özel isim şeklinde bilinir.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
Siyah ve Yeşil Zeytin Arasındaki Fark
Zeytinlerin rengi, geçirdikleri kürleme işlemine ek olarak, toplandığında ne kadar olgun olduklarına tekabül ediyor. Yeşil zeytinler olgunlaşmadan, siyah zeytinler ise olgunlaşırken, yani rengi yeşilden siyaha döndüğünde toplanır.
Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Türk Dil Kurumuna göre yeşilsoğan sözcüğü birleşik bir şekilde yazılmalıdır. Bu sözcükte yer alan "yeşil" ve "soğan" iki ayrı kelime olarak ifade edilmektedir. Bu iki ayrı sözcük bir araya gelerek yeşilsoğan kelimesini oluşturmuştur. Bu yüzden bu sözcüğün yeşil soğan şeklinde yazımı doğru değildir.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kayısı'' olarak yazılmaktadır. Günümüzde genellikle ''kaysı'' olarak hatalı yazılır. Pazardan kayısı ve çilek aldım. Kayısı kompostosu yapmak için tarifleri inceliyorum.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Bebeğin beş veya altı aylıkken çıkarmaya başladığı, yedi yaşlarında kendiliğinden dökülen diş anlamına gelir. Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre sivrisinek sözcüğü, birleşik yazılması gereken kelime grupları arasındadır.
Çünkü çok miktarda tüketilen zeytin, vücuda yağ alımını da artıracağından kilo problemlerine neden olabilir. Bir gram yağ içeren ortalama bir zeytinin 9 kalori olduğunu unutmayın. Zeytinin faydaları çok ama ideal olan tüketim miktarı günde 5 adet az tuzlu zeytindir.
Olgunlaşmamış hali yeşil olan güneşte kaldıkça siyah rengi alan zeytin; ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde “Pembe Çizme Zeytin” tipinde değerlendirilir, Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak “Sele” tipinde değerlendirilir. Taş arası, Aşı yeli, Tekir, Gülümbe, Şehir yağlık gibi isimler verilir.
Tereyağ/tereyağı da bunlardan biridir. Tamlama kimi sözlüklerde ve yazım kılavuzunda tereyağı şeklinde bazılarında da nadiren tereyağ olarak geçmektedir. Tereyağ/tereyağı tamlamasının etimolojisi hakkında bazı araştırmacılar açıklamalar yapmışlardır ve tamlamanın aslının te- reyağı şeklinde olduğunu ifade etmişlerdir.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri