Siyatik Tedavisi
Ağrı kesici veya antienflamatuar ilaçlar siyatik tedavisinde bazı hastalarda yeterli olabilirken, ilerleyen siyatik hastalığı için epidural steroid enjeksiyonu gerekli görülebilir. Siyatik hastalığında fizik tedavi de tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır.
Eğer ağrı devam ederse, sıcak ve soğuk kompresler günlük olarak sırayla uygulanabilir. Bel için hafif germe ile esnetme egzersizleri bireyin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir ve sinir kökü sıkışmasını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Siyatik hastalığında tedavi hastanın hikayesine, siyatik ağrılarının şiddetine ve ağrıların kaynağına göre değişiklik gösterir. Hastalığın çok ilerlemediği durumlarda ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antiinflamatuar ilaçlar yeterli olur. Bazı hastalara ise epidural steroid enjeksiyonu yapılması gerekebilir.
Kalça bölgesinden baldıra, diz altından bacağın yan ve ön kısmına ve son olarak topuğa doğru hissedilebilir. Genellikle tek taraflı olan ağrı, genç erişkinlerde, ağır iş yapanlarda ve egzersiz yapmayan kişilerde daha sık görülür.
İlgili 37 soru bulundu
Çok hafif ağrı yaşayanlara kas gevşetici ilaç ve merhemler, ağrı kesici takviyeler önerilir. Ciddi siyatik ağrıları için cerrahi müdahale önerilebilir. Fizik tedavi uygulaması ve sinir hücrelerinin üzerindeki baskıyı azaltmak için lomber laminektomi uygulaması yapılabilir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Siyatik ağrısına sıcak iyi gelir mi? Sıcak uygulama özellikle bacaklardaki kas sertliği/spazm durumlarında geçici bir rahatlama sağlayabilmektedir.
Konservatif tedavilerle akut siyatik ağrısı genellikle bir iki hafta içerisinde azalmaya başlar. 6 haftaya kadar alt sırt ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kas spazmı sıcak veya soğuk kompresyon ile azaltılabilir.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
Endikasyon. Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.
Sinir bloğu enjeksiyonları siyatik sinir ağrısının teşhisinde doğru ve etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Siyatik ağrılarının önüne geçmede yatış pozisyonu da önemlidir. Kişi mümkünse yan yatmalıdır.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Sinir Sıkışmasına Kas Gevşetici İyi Gelir mi? Tarsal Tünel Sendromu durumunda kas gevşetici ilaçlar (kas gevşetici olarak da bilinir) bazen semptomları hafifletebilir ve tedaviye katkı sağlayabilir, ancak bu durumun nedenine bağlıdır ve her zaman etkili olmayabilir.
Fizik tedavi süreci ve verilecek ilaçlar hastayı rahatlatmaktadır. Kortkosteroid enjeksiyonlar ile analjezik ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Sinir sıkışmasının seyri artarak devam ettiyse, eşyaları kavrayamama ya da his kaybı oluştuysa mutlaka cerrahi tedavi gündeme gelmelidir.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir. Ayrıca kupa tedavisi bacaklarda sinir sıkışması (siyatik), damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da faydalı olabilecektir.
Sinir sıkışması belirtilerinden birini yaşayan kişi mutlaka doktora başvurmalıdır. Rahatsızlığın tanısı, fizikî muayene ve EMG sonucuna göre değerlendirilir. Bazı durumlarda ise ultrason, MR ya da doppler gibi tetkiklerden de yardım alınır.
Elde sinir sıkışması probleminin tedavi yöntemi olarak ilk olarak fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Hissedilen ağrının, uyuşmanın şiddetine bağlı olarak ilaç tedavisi de uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri