Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
“Siz” kelimesinin sonunda bulunan “de” eki bağlaç olarak kullanılıyorsa her daim ayrı yazılır. Fakat bulunma durumu eki olarak kullanıldığında birleşik yazılmaktadır.
⤷ ''de,da'' bağlacı her zaman ayrı yazılır. zaten ayrı yazıldığı için ''te,ta'' şekli yoktur. ⤷ Cümleye ''dahi,bile'' anlamı katar.
Kelimenin doğru olması için sen de şeklinde ayrı yazılması gerekmektedir. Sen de ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır. Sen de, TDK sözlüğe göre ayrı yazılmaktadır.
Örnek: 'Ben de özledim. ' > 'Ben de (de) özledim. ' Anlamsız olduğu için ayrı yazılıyor!
İlgili 24 soru bulundu
yazarken "de" ayrı yazılır çünkü dahi anlamındaki de'dir. TDK kurallarına göre ayrı yazmak gerekir. Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
"İyi ki doğdun", "İyi ki varsın" derkenki ifade "iyi ki" şeklinde ayrı yazılır. TDK imla kurallarına göre de bu şekilde yazılmaktadır.
efsaneye göre Julius Sezar'ın son sözleridir. Türkçeye "Sen de mi Brutus?" veya "Sen bile mi Brutus?" olarak çevrilmiştir.
Sen de, ben de, o da gibi kelimeler sık sık kullanılır ve bu sebeple nasıl yazıldığı da merak edilir. Kelimenin doğru yazılması için sen de şeklinde yazılması gerekmektedir. Eğer sende ya da bende gibi birleşik yazarsanız yazım yanlışı yapmış olursunuz.
Bu bağlamda sıklıkla sorulan biz de ayrı mı yazılır yoksa birleşik mi yazılır konusunda da doğru bir cevap verebilmek için Türk Dil Kurumu kaynak olarak alınmalıdır. Biz de TDK kuralları dâhilinde ayrı yazılması gerekir. Ayrı yazılmasının nedeni de biz de ifadesindeki /de/nin bağlaç olmasıdır.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Dolayısıyla doğru yazım "yiyin" şeklindedir.
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Herkez mi yoksa herkes mi yazıldığı şeklinde merak edilmektedir. Herkes kelimesinin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu'na göre "Herkes" şeklindedir. Kelime zaman zaman "Herkez" şeklinde yanlış yazılsa da doğru yazılışı "Herkes" dir.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır.
Ben de kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli ben de şeklindedir. Ayrı olarak yazılması gerekiyor. Birleşik olarak yazılan kelime yanlış olarak kabul ediliyor. Bende şeklindeki yazımı yanlış olarak biliniyor.
İkinci kelimesi -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) kalıplaşmış belirli geçmiş zaman ekleriyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, fırdöndü, gecekondu, gündöndü, hünkârbeğendi, imambayıldı, karyağdı, külbastı, mirasyedi, papazkaçtı, serdengeçti, şıpsevdi, ...
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
TDK verilerine göre yinede kelimesinin doğru yazım şekli yine de olarak belirtilmektedir. Bağlaç olan ekler ayrı yazılmaktadır. Yinede şeklindeki yazılışı yanlış yazım olarak kabul edilmektedir.
Bir eylem belirten kelimeden sonra gelen -ki eki, bağlaç olduğu için ayrı yazılması gerekir. Öte yandan -ki ekinden önce -ta, -te, -da, -de gibi ekler gelmişse o zaman bu bir ektir ve birleşik olarak yazılmalıdır. -Ki'nin nasıl kullanıldığını anlamak için aşağıda bazı örnek cümlelere yer verilmiştir.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Bağlaç Olan De Nasıl Anlaşılır? Bağlaç olan ''de''yi anlamak için cümleden ''de'' çıkarılır. Cümlenin anlamı bozulursa de, bağlaç değil ismin hal ekidir. İsmin hal ekleri sırasıyla -i, -e, -de ve -den ekleridir. Bulunma eki adıyla da bilinen -de eki ayrı değil bitişik yazılır.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri