Hasta sosyal ortamlara katılmaya teşvik edilmeli, hastanın, diğer insanlarla iletişim içinde olmasına izin verilmelidir. Şizofreni hastası kişiye, birlikte aktivite yapmak önerilebilir. Örneğin birlikte televizyon izlemek, müzik dinlemek, kart oyunları oynamak ya da kitap okumak hastaya iyi gelecektir.
Şizofreni tedavisinde tedavinin bel kemiği antipsikotik ilaçlardır. Ancak tedaviye psikoterapi ve diğer psikososyal girişimlerin eklenmesi iyileşme üzerinde olumlu katkıda bulunur. Psikoterapinin ilaç tedavisine eklenmesiyle, tek başına ilaç tedavisine göre daha fazla yarar görülür.
Genellikle, başlangıçtan itibaren ilk 5-10 yılda zaman zaman pozitif belirtilerin görüldüğü alevlenmeler ve aralarda yatışmalar gözlenir. Yatışma dönemlerinde negatif belirtiler çoğu kez şiddetlenerek sürer.
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Şizofreni hastalarında beynin bazı bölgelerinde daha az ya da daha fazla aktivite görülebilir. Şizofreniyi tetikleyen başlıca nedenler çoğunlukla sevilen birinin kaybedilmesi, iş ya da evi kaybetmek, boşanma ya da bir ilişkinin sona ermesi, fiziksel, cinsel, duygusal ya da ırksal suistimal gibi stresli olaylardır.
İlgili 19 soru bulundu
Hastanın eksiklerini doğrudan ve sert bir dille eleştirmemek ve eksiklerini bulup ortaya çıkarmamak büyük önem taşıyor. Hastalıkla ilgili endişelerini anlayışla karşılamak, mümkünse bilgiler doğrultusunda onu bilgilendirmek veya bu konuda kişinin hekiminden yardım istemek en doğru davranış olacaktır.
Şizofreninin üç evresi vardır: 1) Akut Evre, 2) Stabilizasyon (Dengelenme) Evresi ve 3) Stabil (Dengeli) Evre.
* Şizofreni hastaları genelde tehlikeli midir? Hastalığın bazı alt gruplarında tehlikeli davranışlar görülebilir. Özellikle zarar göreceğine dair sarsılmaz düşüncelere sahip hastalarda tehlikeli davranışlara rastlanabilir. Fakat tedaviyle hastalardaki şiddet riski azalır.
Şizofreni klinik tablodaki belirti ağırlıklarına göre bazı türlere ayrılır. Buna göre 5 tür şizofreni bulunur: Paranoid, dezorganize, katatonik, farklılaşmamış ve rezidüel.
Hastaneye yatırma ve düzenli takip
Takip için hastanın izni gerekir ama hastaneye yatırmak için ailenin onayı yeterlidir. Genellikle hastalığın reddi ve içgörü yoksunluğu nedeniyle hastaneye yatış aile için zor olmaktadır. Gerekirse kolluk güçlerinden ve/veya ambulans hekimlerinden yararlanmak gerekebilir.
Her paket, 1 kullanıma hazır dolu enjektör ve 2 iğne içerir. TREVICTA, antipsikotik ilaçlar sınıfına ait paliperidon etkin maddesini içerir ve yetişkin hastalarda şizofreni belirtilerinin devam tedavisi olarak kullanılmaktadır.
Yapılan tüm araştırmalara dayanarak şizofreni hastalarının %25'inin tamamen iyileştiği söylenebilir. Diğer %25'i bir şizofrenik alevlenmeden sonra oldukça iyi düzelme gösterirler. Hastaların diğer %25'lik bölümü iyileşmeler ve akut alevlenmelerle giden dalgalı bir seyir gösterir.
Şizofreni tanılı hastalarının %80 çalışma gücü kaybı olduğu durumda bireyler raporlanmaktadır. Ekonomik yoksunluğu da bulunan kişiler 2022 sayılı kanun gereği engelli maaşına bağlanır (17).
İlk atak psikoz tanımı, en azından bir psikotik belirtisi bulu- nan, genel tıbbi duruma bağlı psikotik bozukluğu olmayan, psikotik atak başlangıcından beri remisyona hiç girmemiş hastaları kapsamaktadır (Loebel ve ark. 1992, Verdoux ve ark. 1998).
Şizofreni hastaları başkaları tarafından yönlendirildiklerini düşünürler. Kafalarının içindeki kendine ait olmayan sesler tarafından yönetildikleri, duygularının ve düşüncelerinin denetlendiğini düşünür ve hissederler.
Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur. Zihinsel veya fiziksel bir hastalık, madde bağımlılığı, aşırı stres veya travma psikoza neden olabilir.
Şizofreni; etkilenen kişinin gerçeklikle bağlantısının belirli bir seviyede kesilmesiyle gerçekte var olmayan ses, görüntü veya duyuları algılaması; gerçek olmayan olgulara inanması ve bu doğrultuda anormal ve bazen tehlikeli davranışlar sergilemesiyle tanınan, kronik bir hastalıktır.
Şizofren, sanrı, halüsinasyon ve düzensiz konuşma veya katatonik davranışlar içeren, duygusal tepki verme yeteneğinin kaybı, aşırı ilgisizlik ve günlük yaşamdaki işlevsellik düzeyinde gözle görülür bir bozulmayla karakterize akıl hastalığıdır.
Şizofrenide kullanılan ilaçlara genel olarak antipsikotik adı verilir. Antipsikotikler eski kuşak antipsikotikler (nöropleptikler) ve yeni kuşak antipsikotikler (atipik antipsikotikler) olmak üzere iki gruba ayrılır. Nöroleptikler, şizofreniye sebep olan dopaminin etkinliğini azaltarak etki gösterirler.
Şizofreni hastalığı evet çok ciddi bir rahatsızlıktır ama tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Son yıllarda keşfedilen ilaç yöntemleri ve bir takım mm psikososyal rehabilitasyon metotlarıyla şizofreni hastaları artık eskisinden çok daha güzel bir şekilde tedavi edilebiliyor ve topluma kazandırılabiliyor.
Nöropsikolojik testler ve fonksiyonel beyin görüntüleme tekniklerini kullanan çalışmalar; kortikal disfonksiyonun, prefrontal ve temporal loblar arasındaki fonksiyonel ilişkiyi içerdiği gösterilmiştir ki bu şizofreninin karakteristik bulgusudur. Beynin en geç olgunlaşan bölümü prefrontal-temporal bölgedir.
Bulgular: Taburculuk sonrasındaki 6 aylık süre içinde 292 hastanın 50'si (%17.1) yeniden hastaneye yatmıştır. İlk kez hastane yatışı olan hastaların hiç biri bu süre içerisinde yeniden hastaneye yatmamıştır. Tekrarlayan yatışı olan hastaların ortalama yeniden yatış zamanı 85.6±52.1 gündür.
Şizofreni hastaların önemli bir bölümünde kronik seyirli bir hastalıktır. Yani şizofreni belirtilerinin şiddeti azalsa da hastalık süreklilik gösterir. Zaman zaman ilaç tedavisinin aksatılması, stresli yaşam olaylarına maruz kalmak, uyku bozukluğu gibi sebeplerle hastalık belirtilerinde alevlenmeler olabilir.
Tipik vakalarda şizofreni semptomları erkekler arasında 20'li yaşların başından ortalarına kadarlık dönemde başlarken, kadınlar arasında semptomlar tipik olarak 20'li yaşların sonlarında görülür. Ergenlik dönemi öncesi çocuklar ile 45 yaşından büyük bireylere şizofreni tanısı konulması çok nadir görülen bir durumdur.
Önceden programlar yapan, sorumluluklarını yerine getiren, faturalarını yatıran, işine gücüne giden, ailesiyle iletişimi iyi olan bir kişi şizofrenik bir sürece girdiğinde gitgide plan yapmayan, inisiyatif almayan ve pasif biri haline gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri