Watson, öğrenmede pekiştirme ya da ödüllendirme yerine «sıklık ilkesini» ortaya koymuştur. Bir uyarıcıya karşı sıklıkla gösterilen bir davranışın başka zamanlarda da aynı uyarıcıya karşı benzer tepkinin verilme olasılığı yüksektir. Tepki ne kadar çok tekrar edilirse koşullanma da o kadar kuvvetli olur.
Watson'ın öğrenmenin gerçekleştirilebilmesi için öne sürdüğü en önemli ilke en son ve en sık ilkesi'dir. Ona göre, öğrenmede en önemli şey uyarıcı ⇔ tepki ikileminin tekrarlanma sıklığıdır. Bu anlamda, herhangi bir uyarıcıya verilecek tepki, o uyarıcıya karşı en son yapılmış ve en son tekrarlanmış tepkidir.
Öğrenmenin tek yasasının bitişiklik olduğunu savunur. Ör: Öğretmen gelince ayağa kalkmak , bu davranışta tekrar yapmak davranışa bir katkı sağlamaz. Ör: Çivi çakmak , Elleri yıkamak , zil çaldığında sınıfa geçmek.
Watson, öğrenmede pekiştirme ya da ödüllendirmeden söz etmemiştir. Ona göre bir uyarıcıya verilecek tepki, o uyarıcıya karşı en son yapılmış ve en sık tekrarlanmış tepkidir. Bu ilkeye “en son ve en sık tepki ilkesi“ adı verilmektedir.
Guthrie, belli bir uyarıcıya karşı gösterilen tepkinin, sonraki bir zaman diliminde aynı uyarıcı ile karşılaşıldığında da gösterilme eğilimi olduğunu belirtir. Bu anlamda, onun bitişikliği uyarıcı ⇔ tepki bitişikliğidir.
İlgili 36 soru bulundu
Guthrie belli bir uyarıcıya karşı oluşan istenmeyen bir tepkiyi yok etmek veya yerine istenen bir davranışın oluşturulmasında yöntemin hep aynı olduğunu savunur. İstenmeyen tepkiyi başlatan uyarıcı veya uyarıları bulup, bu uyarıcıların bulunduğu bir ortamda yeni tepkinin gösterilmesini sağlamaktır.
Watson'a göre, insan davranışı çocukluktan itibaren çevredeki belli uyarıcılarla belli tepkilerin birleşmesi sonucu (yani koşullanma yoluyla) meydana gelir Bu anlamda bir uyarıcıya verilecek tepki, o uyarıcıya karşı en son yapılmış ve en sık tekrarlanmış tepkidir.
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Watson'a göre bir şartlanmanın olabilmesi için nötr uyarıcı ile koşulsuz uyarıcının ardı ardına verilmesi gerekir. Buna bitişiklik ilkesi denir.
Bağdaşımcılık kuramı ya da bağlaşımcılık teorisi bir zihinsel hal ile kendisinden hemen sonra gelen hâl arasında bağ kurulduğu ve zihinsel süreçlerin bu sekilde kurulan bağlarla işlediği fikrine dayanmaktadır. Bütün zihinsel süreçler bağımsız psikolojik unsurlar (idealar) ve bu unsurların kombinasyonundan oluşmaktadır.
Bir uyarıcıya karşı yapılan tepkinin daha sonra yeniden aynı uyarıcı ile karşılaşma durumunda aynı tepkinin gösterilme durumu da kuram içerisinde yer almaktadır. Bitişiklik kuramı becerilerin ya da etkinliklerin daha iyi bir şekilde öğrenilmesini sağlar.
nötr uyaran ile koşulsuz uyaranın art arda verilmesidir. bitişiklik yasası; klasik koşullanma'nın en temel ilkesidir. bu ilke olmazsa nötr uyaran ile koşulsuz uyaran arasında bap kurulamaz ve anlamlandırma gerçekleşmez.
sonunculuk ilkesi; organizma belli bir durum karşısında son olarak hangi davranışı göstermişse, aynı durumla tekrar karşılaştığında aynı davranışı gösterme eğiliminde olduğunu belirtir. örneğin iş görüşmesine giden bir kişi, görüşme sırasında heyecanlanırsa sonraki iş görüşmesinde de heyecanlanır.
Habercilik ya da yordayıcılık, koşullu uyarıcının koşulsuz uyarıcının geleceğini bildirmesidir. Örneğin Pavlov'un yaptığı deneyde zil sesi koşullanma sonrası etin geleceğini haber vermektedir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Büyük Birleşik Teori veya Büyük Birleşik Kuram, parçacık fiziğinde; elektromanyetik, zayıf ve kuvvetli etkileşimleri tek bir güç haline getirebilecek bir modeldir.
Bitişiklik kuramı, özellikle bir uyarıcının yanında bir başka uyarıcının bulunmasının öğrenmeyi nasıl etkilediğini inceleyen bir teoridir.
Watson öğrenmede tekrarın önemine vurgu yapmıştır. Watson öğrenmede pekiştirme ve ödülden söz etmemiştir. Watson' a göre bir şartlanmanın olabilmesi için nötr uyarıcı ile koşulsuz uyarıcının art arda (çok yakın zamanda) verilmesi gerekir. Buna bitişiklik ilkesi denir.
Organizmanın bir davranışı yapıp yapmamaya hazır olmasıdır. Eğer organizma bir davranışı göstermeye hazır ve davranışı göstermesine izin verilirse mutludur. Eğer organizma bir davranışı göstermeye hazır ve davranışı göstermesine izin verilmezse kızgınlık duyar.
Tolman; öğrenmenin, organizmanın çevresi hakkındaki bilgi ve bilişleri ve bunlarla kendi arasında nasıl bir ilişki kurduğu ile ilgili olarak gerçekleştiğini söylemiştir. Tolman'ın bu kuramı, Thorndike ve Hull'ın öğrenmenin sıkı bir uyaran - tepki eşleşmesiyle gerçekleştiğini öne sürdükleri kuramlarının karşısındadır.
Organizmanın/bireyin istenilen davranışlarının sıklığını artırmak için ortama istenilen uyarıcının (olumlu pekiştireç) verilmesidir.
Thorndike'a göre öğrenmenin en temel biçimi deneme-yanılma öğrenmesidir. Organizma ya da birey bir amaca ulaşmak ya da problem çözmek için çeşitli yollar dener. Bu denemeler sonucunda en pratik/kısa yolu bulunca onu seçer ve beyinde sinaptik bağlarla bağlar.
Pavlov'a göre, klasik koşullanma sonrasında koşullu uyaran adeta bir taşıyıcı koşulsuz uyarana dönüşmektedir. Bu düşünce koşullu tepkinin koşulsuz tepkiye benzerlik gösterdiği durumlarla uyum göstermektedir. Son 50 yılda yapılan çalışmalar ise bu düşüncenin bütün bulguları açıklamadığını göstermiştir.
Bağlaşımcılık Kuramı (Thorndike) tarafından ortaya atılmış bir kuramdır. Thorndike öğrenmeyi bir problem çözme süreci olarak değerlendirmiştir. Problemleri deneme – yanılma ile çözmeye çalışır. Uyarıcı – Tepki arasındaki sinirsel bağdan yararlanır.
Duyuşsal Kuramlar
Kişi çevresinden sürekli olarak kendisine ulaşan verileri değerlendirir ve bunun sonucu olarak düşünsel, duyuşsal veya davranışsal tepkide bulunur. Kişinin kendisini yeniden yaratması olarak nitelendirilebilecek öğrenme için davranış, duyuş ve zihin değişmesi gerekir.
Sistematik davranış kuramı, özellikle öğrenmeyi bir dizi adım ve süreçle açıklayan bir teoridir. 🔍 Detaylı İnceleme ve Uygulamalar: Bünyamin ATALAY'ın rehberliğinde, sistematik davranış kuramının detaylı bir şekilde incelenmesi ve günlük hayatta nasıl uygulandığına dair örneklerle açıklanması sağlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri