HPV (human papilloma virus) aşısı: HPV, serviks kanserinin en sık görülen nedenidir. HPV aşısı, HPV enfeksiyonunu önleyerek serviks kanserinin oluşumunu önleyebilir. Düzenli smear testi yaptırma: Smear testi, vajinal duş yapılmadan önce yapılan bir muayenedir ve serviks kanserinin erken teşhisini sağlar.
Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişki kurulmamış olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması gereklidir. Genital enfeksiyon varsa tedavi edilmeli daha sonra smear alınmalıdır.
Smear Testinden Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Rahim ağzı kanserini erken teşhis eden Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemiş olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajinaya herhangi bir ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması testin doğruluğu için önemlidir.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
Smear testi ile bazı enfeksiyonlar da saptanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
HPV pozitif olan kadınlar smear sonuçları ne olursa olsun mutlaka kolposkopi adı verilen büyük büyütmeli özel bir teknikle rahim ağzı yüzey hücreleri incelenmeli, belirli şüpheli yerlerden biyopsi alınmalıdır.
Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir.
Mantar enfeksiyonlarına bağlı bulgular rahim ağzından alınan bir tarama testi olan pap smear testinde de görülebilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonlarında vajinal kültür testlerinin önemi yoktur.
Smear Testi Sonucu e-Nabız'da Gözükür Mü? Smear testi sonuçları diğer tüm testler gibi e-Nabız uygulaması üzerinde "Tahlillerim" bölümünde gözükmektedir. Ancak test sonuçlarının mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yorumlanması gerekir.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Smear testi devlet hastanesinde yapılmışsa, sonuçlanması yaklaşık 1 ayı bulabilmektedir.
Hpv testi genellikle pap smear testi ile birlikte yapılır. Her iki test için de alınan örnekler laboratuvarda incelenir ve hpv çıkması durumda uygun tedavilere başlanır. Smear testinde hpv virüsüne bağlı değişiklikler tesbit edilebilir ancak hpv nin varlığı ve tiplerinin kesin tanısı için hpv testi yapılmalıdır.
Ürün Açıklaması Pullanmış serviks hücrelerini toplamak için tasarlanmıştır. Mümkün olan en çok hücreyi toplayabilmek için yumuşak, esnek, elips ve yoğun kıllar içerir.
Smear testi cinsel aktif hayatı olan her kadına senede bir kez yapılır. Aktif cinsel hayatı 21 yaşından önce başlamış kadınlarda smear testi 21 yaşından sonra yapılmaya başlanılır. Test bakirelere yapılmaz.
Smear testi sonrası hafif lekelenme tarzında vajinal kanama meydana gelebilir, ancak bu durum tamamen normaldir ve endişe edilecek bir durum değildir. Testin ardından normal hayata devam edebilirsiniz, cinsel yaşamınıza ve spor aktivitelerinize kısıtlama getirmenize gerek yoktur.
Mukus veya kan nedeniyle hücreler değerlendirilemiyorsa veya hücreler yetersiz olarak değerlendirildi ise, smear testi yetersiz olarak yorumlanmaktadır. Bu durumda smear testini tekrarlamak gerekmektedir. Negatif smear sonucu demek, yeterli hücrelerin izlendiği ve bu hücrelerin normal olması demektir.
Smear testi öncesinde cinsel ilişkiye girilmesinin test sonucu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz. Cinsel birliktelik esnasında kullanılan kondom, kayganlaştırıcı veya krem gibi ürünler, test sonucunda herhangi bir hataya neden olmaz. Tarama testleri yapılacağı dönem regl kanaması yaşamıyor olmanız tercih sebebidir.
İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ne bağlı Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri uyguladığı pap smear tarama testi yöntemiyle hastalığın erken teşhisini sağlamaktadır. Merkezlerde 2004 yılından bugüne kadar; 624 bin 70 kadına smear taraması hizmeti sunulmuştur.
Dış genital bölgede beyaz kabarcıklar ne anlama gelir? Dış genital bölgede oluşan hastalıkların şikayetlerinden birisi de beyaz kabarcıklar veya su kesesi şeklinde baloncuklar olmasıdır. Bu duruma en sık neden olan mikrobik ajan herpes virüsüdür. Herpes virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Genital bölgenin temizliğinde sabun ve duş jeli kullanmayın! Tam iyileşme sağlanıncaya kadar ilişki önermeyiz! ... tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında eş tedavisi öneririz. Vajinal temizlik amacıyla vajinal duş yani vajinadan içeriye doğru yıkama veya tampon kullanmamalısınız!.
Kadınların düzenli olarak yaptırmaları gereken smear testi; rahim ağzındaki hücrelerin incelenmesi için yapılan bir testtir. Bu test ile kanser gibi sorunlar tespit edilir ve erken teşhis sayesinde tedavi olasılığı da artar. Fakat, adetliyken smear testi yaptırılırsa doğru sonuç vermez.
Hpv negatif gelenlerde smear testinde önemli bir pozitiflik beklenmez. Çok nadiren enfeksiyonlara veya başka nedenlere bağlı olarak hpv testi negatif olmasına rağmen smear testinde pozitiflik yani anormal hücre tesbit edilebilir. Bu kadınlarda enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin tekrarlanması önerilebilir.
Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında;
30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri