Smear testlerinin çoğunda negatif sonuç görülür. Eğer sadece normal görünümde rahim ağzı hücreleri görülmüşse negatif bir sonucunuz var demektir. Test sonucunuz normal olsa dahi düzenli olarak jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmanız gereklidir. Smear testi ile bazı enfeksiyonlar da saptanabilir.
Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.
PAP SMEAR TESTİ NE İŞE YARAR? Pap Smear rahim ağzı kanserinin erken belirtilerini arar. Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar da vajinal mukus test edilerek kontrol edilir. Bu ziyarette, seninle ilgilenen sağlık personeli genel sağlığını da kontol eder ve yaşam tarzına dair sorular sorar.
Sonuç olarak smear testi serviks kanseri taraması için kullanılan çok değerli bir testtir fakat rahim kanserinin erken teşhisinde net bir kullanımı bulunmaz.
HPV pozitif olan kadınlar smear sonuçları ne olursa olsun mutlaka kolposkopi adı verilen büyük büyütmeli özel bir teknikle rahim ağzı yüzey hücreleri incelenmeli, belirli şüpheli yerlerden biyopsi alınmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
HPV, Pap smear testinde çıkmamaktadır.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Oysa, yumurtalık kanserini tespit edebilecek smear benzeri bir test mevcut değil.
Smear testi, başta rahim ağzı kanseri olmak üzere rahim ağzında oluşan hücresel düzensizlik ve kanser habercisi enfeksiyonların saptanmasında kullanılmaktadır. Bu test sayesinde hücresel bozukluklar erkenden tespit edilerek rahim ve rahim ağzı kanseri riski kontrol altına alınabilir.
Smear ve HPV testi birbirinden farklı, birbirini tamamlayan testlerdir. HPV testinde HPV virüsü var mı diye bakılır. Smear testinde ise rahim ağzından alınan hücrelerde anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Her HPV enfeksiyonu hücresel anormalliğe neden olmaz.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
Smear testi sonucu negatif ise herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak pozitif çıkması durumunda enfeksiyon hücre bozukluğu gibi sorun araştırılmalıdır. HPV pozitif smear negatif sonucu da HPV'nin pozitif olması kanser olduğunuzu ifade etmez. Ancak her koşulda HPV ile ilişkili hastalıklar araştırılmalıdır.
Pap Smear Testi Ne Zaman Yapılır? Oldukça basit ve hiçbir ağrıya neden olmayan Pap Smear Testi, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda 1 defa yapılması uygun olan Pap Smear Testi, 30 yaşından büyük kadınlara ise 3 defa ardışık olarak yapılmalıdır.
Negatif smear sonucu demek, yeterli hücrelerin izlendiği ve bu hücrelerin normal olması demektir. Smear testi sonucunda bazı enfeksiyonlar ve inflamasyon durumları da tespit edilebilir. Bu durumda enfeksiyonu tedavi edip tekrar smear almak gerekebilmektedir.
Smear ve Hpv testi farkı, araştırdıkları unsurlar ile ilgilidir. Smear testi kansere neden olabilecek öncü lezyonların varlığı için uygulanır. Hpv testi ise rahim ağzı kanserinin en büyük nedenlerinden olan insan papilloma virüsünün varlığı için uygulanır. Hpv için herhangi bir lezyon oluşumuna gerek yoktur.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Son yıllarda kullanılmaya başlayan ışıklı tarama testi ile rahim ağzı kanserinin ve öncü lezyonların PAP smear testine göre 2 yıla kadar erken tanısı sağlanabiliyor. Işıklı tarama yönteminde jinekolojik muayene sırasında özel bir alet ile rahim ağzına bakılıyor ve hekim tarafından hemen sonuç veriliyor.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Sadece smear aldırırsam ve sonuç normal gelirse yanılma payı var mıdır? Sadece smear alınırsa sonuç negatif geldiğinde %47 yanılma payı vardır. Ancak kanser gelişimi 20 yıldan önce olmayacağından bir test yanlış çıkarsa bir sonraki testte kanser öncesi bozuklukları tespit etmek mümkündür.
HPV (Genital siğil yapan virüs)
Cinsel organlarda siğil yapan virüstür (HPV- İnsan papilloma virüs). Özellikle oral sex ile kadından erkeğe bulaşma riski daha fazladır.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri