Çay, kahve ve asitli içecekler tüketilmemeli. Kafein içerdikleri için uykusuzluğa neden olabilirler.
Dyt. Sinem Usuk, ”Sınav sabahı daha dinç hissetmek için kafein miktarı yüksek Türk kahvesi veya filtre kahve gibi içecekleri tercih etmeyin. Bu hem stres seviyenizi artırır hem de vücudunuzdan fazla su atılmasına neden olarak sınav sırasında dikkat dağınıklığına neden olabilir” dedi.
Beslenmeniz Sınav Performansını Etkiler
Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltıda uyarıcı etkiye sahip çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz.
Son gece evde yemek yenmesi ve yemeğin her zaman sürekli hazırlanan ve hafif bir yemek olmasına dikkat edilmelidir. Son gün özellikle öğleden sonra kahve, çay, enerji içeceği gibi uykuyu etkileyen içecek tüketimine dikkat edilmelidir. Mümkünse tüketilmemelidir.
Gece kahve, siyah ya da yeşil çay , enerji içecekleri gibi kafein oranı yüksek içecekleri içmemelisiniz. Uykuya geçişinizi kolaylaştıracak ıhlamur, rezene ya da papatya gibi çayları içmek daha doğru olacaktır.'' Sınav sabahı mutlaka kahvaltı edin!
İlgili 43 soru bulundu
Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırır. Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre su içmemek, beynin hacminde daralma ve konsantrasyon yeteneğinde körelmeye sebep olmaktadır.
Şöyle ki; uzmanlar kahve içmek için en iyi zaman diliminin saat sabah dokuz olduğunu söylüyor. Ayrıca bazı bilim insanlarına göre, kortizol günün farklı saatlerinde yeniden zirveye çıkabiliyor. Kısacası hangi saatlerde kahve içilmez diye soracak olursanız bu saatler; 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 arası.
Sınava girmeden önce yanına mutlaka su almalısın. Su, sınav sırasında yaşayacağın endişe ve stresi azaltman için sana yardımcı olabilir. Burada dikkat etmen gereken tükettiğin su miktarının fazla olmamasıdır. Sınavdan önce fazla yağlı ve şekerli gıdalarla arana mesafe koymayı deneyebilirsin.
Aynı zamanda zihni açarak iş verimliliğini ve konsantrasyonu arttırır. Beyindeki bu etkisi sayesinde kahvenin aynı zamanda ruh halini, hafızayı, reaksiyon süresini ve genel anlamda bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini gösteren pek çok bilimsel çalışma mevcuttur.
Sınav esnasında susamaya neden olacağından dolayı sınav öncesi öğünde yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Sınav öncesinde çay, kahve kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Sınav sabahı kahvaltınız da 1 porsiyon meyve mutlaka olsun. Meyve olarak muz tüketebilirsiniz. Muz içeriğindeki magnezyum sayesinde rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Diğer bir seçenek olarak mürdüm eriği, kiraz, çilek gibi kırmızı-mor meyveleri de tüketebilirsiniz.
Sınav sırasında kaleminiz, kalem kutunuz, silginiz, giysinizi bu renk seçin ki soruların cevaplarını kolaylıkla hatırlama fırsatınız olsun. Sakinlik, öz güveni, kendine odaklanmayı sağladığı gibi sınav sırasında bu özellikleri yaşatır YEŞİL rengi. Öğrenciler sınava giderken rahatlıkla kullanabilirler.
Egzersiz ve fiziksel aktivitede bulunmanın kaygı üzerinde olumlu etkisi vardır. Açık havada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek gibi fiziksel aktiviteler sınav öncesinde ruh halinizi yükseltecek endorfin salgılatacak, beyniniz rahatlama ve kendini yenileme şansına sahip olacaktır.
İşte sınavda zihin açan yiyeceklerin listesi… Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Kahve içmenin beynimiz üzerinde birçok etkisi var. Bedenimizi uyandırmak gibi harika bir faydanın yanı sıra, araştırmalar kafeinin zihinsel performans, uyanıklık dahil olmak üzere bilişsel işlevleri geliştirdiğini ve genel konsantrasyon seviyemizi yükselttiğini gösteriyor.
Uyarıcı özelliğinin yanı sıra rahatlatıcı bir etkisi de bulunan kahve, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol oynar. Ruh halinin doğrudan etkilendiği bu durumda akla depresyon gelir. Yapılan bazı klinik araştırmalar, kahve içmenin ruh sağlığını iyileştirdiğine dair bulgular elde etmiştir.
İçerisinde bulunan kafein, zihinsel odaklanmayı artırır. Antioksidan içeriği sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir. Bol miktarda bulunan kafein, uyanıklığı artırır ve enerji seviyesinin yükseltir.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Aynı şekilde günde 4-5 bardak kahve içenler üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli kahve tüketiminin kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini %15 oranında azalttığını gösterdi. 6) Zekayı güçlendirir! Kahve sadece uyku açmaya yaramaz aynı zamanda zekanın da daha keskin olmasını sağlar.
Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler ile sınava girmek kesinlikle yasaktır.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur.
Kahve içtiğinizde kafeinin kana karışıp etkisini göstermesi ortalama 30 – 40 dakikayı bulur. Bu spora başlamadan en az 30 dakika önce kahvenizden son yudumunuzu almış olmanız gerektiği anlamına gelir. Tüketmeniz gereken ideal kafein miktarı ise 200 – 400 mg, yani ortalama 2 – 4 fincan kahvedir.
Kahve formunda tüketilen kafeinin kana karışma süresi 30-75 dk arasında olduğundan, egzersiz öncesi 30-60 dk aralığında alınıp tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri