Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli.
Kola, soda, gazoz gibi gazlı içecekler; portakal suyu, vişne suyu gibi asitli içecekler ve yağlı sütler reflünüzü artırabileceğinden bu içecekleri tüketmeyin; çok fazla çay, çikolata, kahve ve alkol tüketiminden kaçının. Yeşil çay ses tellerinde kuruluğa ve ayrıca reflüye yol açabildiğinden aşırıya kaçmayın.
Hazmı kolaylaştıracak bitkiler başlıca tercih olmalıdır. Rezene, anason gibi çaylarda reflüye iyi gelmesi ile bilinmektedir. Çayların yanı sıra havuç ve elma suyu gibi içecekler de rahatlatıcı etkiye sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Sakız: Sakız çiğnemek ağız içi tükürük seviyesini artıracak ve mide asidini dengeleyecektir. Zencefil: Kaynayan suyun içine atarak içebilirsiniz. Bu etkili bir mide güçlendiricidir. Hardal: Bir çay kaşığı hardal, reflü belirtilerini azaltacaktır.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Reflü tedavisinde önemli nokta; tedavi kesildikten sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler tekrarlamaktadır.Hastaların %50'inde ilk 3 ay içinde, %80'inde 6 ay içinde şikayetler tekrar ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle hastalarda tedaviyi uzun süre vermek gerekmektedir.
Reflü Nasıl Geçer? Reflü tedavisinde en etkili yöntem diyet ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile reflüyü kontrol altına almaktır. Reflüye neden olan yaşam tarzının iyileştirilmesi, kilo verilmesi ve reflüye yol açan yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
45 ila bir saatlik bir endoskopi operasyonu sonrası hastanın sağlığına kavuştuğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, "Bu, kalıcı bir tedavi yöntemi ve başarı oranı yüzde 90'larda. Reflü sorununu bu tedavi şekliyle tamamen çözeceğiz" dedi.
Yüzyıllardır yemeklerden sonra midenin rahatlaması için soda tüketilir. İçerdiği magnezyum, soydum ve flor sayesinde mide asidini dengeleyerek sindirimi kolaylaştırdığından hazımsızlık çeken birçok kişinin tüketmeyi tercih ettiği içecektir.
Mideden boğaza doğru yayılan ve daha ziyade yemekten sonra oluşan yanma, en sık görülen reflü belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü, görülen diğer önemli reflü belirtileri sayılır. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkar.
Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden yapamıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin. Gazozlu içecekleri ve asitli meyve sularını az için. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun.
Reflü şikâyetlerinin arttığı anlarda içilen maden suyu, çoğunlukla yatıştırıcı etkiye sahiptir. Fakat reflünün tedavi edilmediği durumlarda uzun süreli maden suyu kullanımı, reflü üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğinden dikkatli olunması tavsiye edilir.
Reflü hastaları Reflü hastalarının az miktarda yemesi ve özellikle tok karına yatmamaları gerekiyor. Reflüsü olanlar, yağlı yemek, çiğ sebze, meyve (özellikle domates soğan,narenciye), salçalı yemek, çay, kahve, asitli içecekler, sucuk, salam, sosis, mayalı hamur işleri ve özellikle alkolden uzak durmalıdır.
▪️ Acil, ağrılı ve yanmalı durumlarda 1 büyük bardak su içine 1 tatlı kaşığı yemek karbonatı konularak içilecek ve ağrı geçtikten sonra 3 saatte bir ½ litre su içilecek. Gün boyu 4 litre su içilecek. ▪️ İranlı Dr. Feridun Batmanghelidj su ile reflü tedavisinin öncüsü olmuş.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisi için kullanılan en iyi ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) adı verilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir).
Kahve, çay, tatlandırılmış gazlı içecekler, buzlu çay gibi kafein içeren içecekler çoğu reflü hastasının yakından bildiği gibi reflüyü çok hızlı şekilde tetiklerler. Kahve severlerin sabah kahvesi sonrasında gün sonunda kahve ve kafein içeren diğer içecekleri tüketmemeleri gerekir.
Reflü'de Kalıcı Tedavi Nasıldır? Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Reflü ağrısı, göğsün orta bölümünde bazı hallerde ise karın kaslarının üst kesiminde ve yemek borusunun boyuna yakın bölgelerinde hissedilmektedir. Hatta bu ağrılar, sırta kadar vurabilmektedir. Reflü, mide ağrısının yanı sıra mide ekşimesi gibi şikayetlere de neden olmaktadır.
Yapılan çalışmalar eğer reflünüz varsa uyumak için en iyi pozisyonun sol tarafınıza yatmak olduğunu gösteriyor. Böylece yemek borusunun aside maruz kalma ihtimali azalıyor. Sol tarafınıza yatmaya alışık değilseniz, yan yatış yastıklarını deneyebilirsiniz. en iyi pozisyon olduğunu gösterdi.
REFLÜYE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ
Reflüyü yatıştırmaya yardımcı olan kür süt, süte alerjisi olanlar için ise havuç suyu şeklindedir. Reflü ağrıları arttığı dönemlerde 12 bardak süt içmek yatıştırmaya yardımcı olur. Havuç suyunu elde etmek için ise katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu içebilirsiniz.
Reflüye neden olan en önemli faktörler bozulmuş yemek borusu ve mide hareketleri, artmış karın içi basıncı (şişmanlık), midede bozulmuş asit düzenleme sistemleri, uygun olmayan fiziksel aktivite, kimi ilaçlar, hormonlar, çeşitli yağlı yiyecekler, sigara dumanı, mide fıtığı ve genetik faktörler olarak sayılabiliyor.
Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri