Kahvaltı masalarında nasıl yendiğine bir türlü karar veremediğimiz zeytinin de sofra adabı kurallarına göre bir yeme şekli var. Zeytin genellikle elle yeniyor olsa da aslında doğru olan zeytini çatalla yemek ve çekirdeğini de çatalla çıkarmak.
Yutulmayanlar için kural şudur; örneğin zeytin çekirdeğini ağzınızdan çıkarmak için zeytini ağzınıza attığınız şekli kullanmalısınz, yani zeytini çatalla yediyseniz, çekirdeği de çatalla çıkarın. Elle yediyseniz, çekirdeği de yine elinizle çıkarmanız dğru olacaktır.
ZEYTİN. Çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz.
Normal ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde midedeki sorunlara iyi gelen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytin fazla tüketildiğinde midede bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden zeytinin düzenli ve dozunda tüketilmesi çok önemli. Eğer fazla tüketilirse mide ekşimesi sorununu ortaya çıkarır.
Zira Tin Suresi'nin 1. Ayetinde zeytin ağacının meyvesi üzerine yani zeytine and içiliyor. Ayette; “İncire ve zeytine andolsun ki / yemin olsun ki!” denilmektedir. Anlaşılacağı gibi Kur'an'a göre zeytin ve zeytin ağacı kutsaldır.
İlgili 25 soru bulundu
mânâsı gereğince mübarek tanınan ve hayır ve bereketinden istifade için iyi olma hususunda yarışılarak çalışılması arzu edilen mukaddes topraklara dahi işaret olmak üzere, sözü geçen incir ve zeytin isimleriyle yemin edilmiştir.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Canan Karatay'ı hatırlatarak, "Canan Karatay hocam gibi belki zeytinyağını bir dikişte içemem ama ben de günde 70 tane zeytin yiyorum" dedi.
Bilhassa diyette olan kişiler adına belirtilmesi gereken en önemli husus, zeytinin kilo aldırmadığıdır. Zeytin; hem zengin içeriği hem de düşük kalorisi ile sağlık bakımından önemli besinlerden birisi olarak tanımlanabilir.
Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
"Halk arasında faydalı olarak bilinen, zeytin çekirdeklerinin yutulması konusu yanlış bilgidir. Zeytin çekirdeğinin yutulması son derece zararlıdır. Zeytin çekirdeği yutulduğunda vücuda hiçbir fayda sağlamayacağı gibi vücudu yorar.
Çatal ve bıçağı kendinize dik bir şekilde tabağın ortasına yerleştirmeniz yemeği bitirdiğiniz ve daha fazla yemek istemediğiniz anlamına gelir. Bıçağınızı çatalın dişleri arasına sıkıştırıp tabağa koymanız ise yemeği beğenmediğiniz anlamına gelir.
Zeytinler kırılırken bol miktarda yağ ortaya çıktığı için şişenin üst kısımlarına biriken bu yağ karışımı korur. Ancak birkaç günde bir şişenin ağzı hafifçe gevşetilerek oluşan gaz dışarı çıkarılır.
Zeytinde bulunan E vitamini ve yağ, bağırsakların daha verimli işlemesini sağlar. Düzenli olarak zeytin tüketen kişilerin kolon kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür. Zeytinin yapısında yer alan lifler, yediğiniz yemeklerin kolayca sindirilmesini gerçekleştirir.
Zeytin, sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmeyen bir besindir. Her yaşta insan rahatlıkla tüketebilir. Ancak fazla tüketildiğinde midede ekşime hissi, ishal görülebilir. Zeytinle birlikte yağı da çok besleyici ve faydalı bir besindir.
Zeytin çekirdeğini yutmak sünnettir denmekte.
Ancak, peygamber Efendimiz 'in (ASM) zeytin çekirdeğini yuttuğu ya da yutulmasını tavsiye ettiğine dair herhangi bir rivayet yoktur.
Atina Üniversitesi'nin araştırmasına göre, zeytin zengini bir rejim yapmak kalpteki kan akışını güçlendirerek cinsel iktidarsızlığı da azaltıyor.
Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olarak vücudu korur.
Aksi taktirde kelime yanlış bir şekilde yazılmış sayılmaktadır. Yanlış yazılan kelimeler de bir hayli farklı anlam gruplarına ve anlam aramalarına yol açmaktadır. Zeytin tanelerinden çıkarılan bitkisel ve doğal yağ olarak nitelendirilmekte olan Zeytinyağı, bitişik olarak kullanılmalıdır.
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE ETTİ
Hz. Ömer'den (R.A) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Zeytinyağını ekmeğe katık edin ve onunla yağlanın. Çünkü bu yağ, mübarek bir ağaçtan alınmadır…”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri