Kaya tuzu, son yıllarda, fazla miktarda tuz tüketiminin zararlarının anlaşılmasıyla sofra tuzuna alternatif olarak kullanılan ve daha az zararlı olduğuna inanılan bir tuz türüdür.
Sofra tuzu, diğer adıyla yemek tuzu kristalize bir yapısı olan ve beyaz renkli sodyum klorürdür. Sofra tuzu elde etmek için, doğal ortamında kaya olarak bulunan ve 800 derecede eriyebilen bu maddenin, bazı kimyasal işlemlerden geçmesi ve içine belirli miktarda iyot eklenmesi gerekmektedir.
Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum klorür (NaCl), diğer adıyla yemek tuzu, yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
Tuz tüketiminin insan sağlığı için önemli olduğuna değinen Karatay, "Kristal kaya tuzu tüketilebilir çok sağlıklıdır. Vücudumuzun yüzde 60'ı sudur, hücrelerimizin yüzde 60'ı sudur ama bu su tuzlu sudur. Hakiki tuzlu sudur, mineralle doludur. Kaya tuzu da yüzde 30 oranında sodyum içerir, onun için sağlıklıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Doğal Deniz Tuzu
Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur. Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Tuz minerali eksikliğinde sinir sistemi çalışmıyor, kas hareketleri yapılamaz hale geliyor. Ayrıca doğal bir antidepresan olan tuz, eksikliği durumunda kişiyi depresyona dahi sokabiliyor. Doğal bir mineral olan tuz, vücudumuzdaki kan miktarı ve tansiyon seviyesi için önemlidir.
Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Deniz tuzu ve sofra tuzu temelde aynı besin değerlerini içerir: sodyum ve klorür. Ancak deniz tuzu genellikle daha sağlıklı ve doğal olduğu gerekçesiyle tercih edilir. İki tuz arasındaki asıl fark ise kimyasal yapısında değil; tadında, dokusunda ve geçirildiği işlemdedir.
Sofra tuzu ise çoğunlukla yer altı tuz kaynaklarından çıkarılarak ve birçok kimyasal işlemden geçirilerek tüketime sunulmaktadır. Sofra tuzu kimyasal işlemlerden geçtiği için, Sodyum ve Klorür mineralleri hariç içerdiği faydalı diğer tüm mineralleri kaybetmektedir.
Sofralık tuzun nasıl elde edildiğine gelince, Çankırı kaya tuzu mağaralarından Kristal kaya halinde çıkarılarak elde edilir. Özenle toplanan kristal kaya tuzları değirmende öğütülerek son şeklini alır. Öğütme esnasında hiçbir mineral kaybına ve yapısal bozukluğa uğramaz. Rafine edilmez ve beyazlatma işlemi uygulanmaz.
Ancak piyasada birçok sahte ürün bulunduğu unutulmamalı, mutlaka gerçek bir Himalaya tuzu tercih edilmelidir. Tam bir mineral kaynağı olduğu bilinen kaya tuzu içeriğinde magnezyum ve kalsiyum sayesinde en çok tercih edilen tuzların başında gelir.
Tuzun saf mı yoksa karışık mı olduğuna bakıldığında ise saf olduğunu söylemek mümkün. Bunun temel nedeni tuzun kendinden başka maddelere ayrılmıyor olmasıdır. Yani yaşanan tepkime süreci ile beraber tuz her kısmında eşit oranda aynı maddeyi barındırır.
Gramaj seçenekleri: 750 gr25,93 TL/kg. 1.5 kg14,67 TL/kg.
Rafine edilmemiş deniz tuzu herhangi bir işlemden geçmeden, üretimi sadece güneş ve rüzgâr gücü sayesinde, deniz suyunun buharlaştırılmasıyla gerçekleşiyor. Deniz tuzu sağlıklı bir tuz çeşidi olmakla kalmıyor, doğal olduğu için kattığı lezzet de sofra tuzuna kıyasla daha fazla.
Türkiye'nin ilk rafine deniz tuzu üreticisi olan Billur Tuz, doğru beslenme ile sağlığına destek olmak isteyenleri, demir minerali ile zenginleştirilmiş sofra tuzu ile buluşturuyor.
Himalaya tuzuna pembe rengini veren içerdiği eser miktarda demir oksittir. Himalaya tuzu kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve magnezyum gibi 84 minerali eser miktarda içermektedir. Yine eser miktarda ağır metaller içerebilmektedir. Sofra tuzundan biraz daha az miktarda sodyum içermektedir.
Hiçbir işlemden geçmeyen ve doğallığını koruyan deniz tuzu, rafine edilmiş sofra tuzuna göre daha lezzetli ve faydalıdır. Bu nedenle aşçılar tarafından her türlü yemeğin yapımında öncelikli tercih sebebidir. Deniz tuzu aynı zamanda cilt ve saç bakımı için de kullanılmaktadır.
Himalaya tuzu, Pakistan'daki Khewra tuz madeninden çıkarılan, rengi beyaz, pembe ve kırmızıya kadar değişen bir çeşit kaya tuzudur. %99'u saf sodyum klorür, geri kalan kısmı kalsiyum, magnezyum, potasyum, sülfat ve diğer iz elementlerden (demir, çinko vb.) oluşmaktadır.
İyot vücudumuzda önemli görevleri olan bir elementtir. Ülkemizde iyot eksikliği sık görüldüğünden sofra tuzları iyotlanmaktadır.
Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
TUZSUZ YEMEĞE ALIŞMAK İÇİN KENDİNİZE ZAMAN VERİN
3-4 hafta içinde normalde tuzlu tüketmeye alışkın olduğunuz yiyecekleri, tuzsuz olarak tolere etmeye başlayabilirsiniz. Bu nedenle yemeklerinizi tuzsuz tüketmeye başlayın. Bu süreç sonunda tuzsuz yemeğe alıştığınızı göreceksiniz.
İnsan vücudunun günlük tuz ihtiyacı 6 gramdır. 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise Türkiye'de günlük tuz tüketim miktarı 18 gram olarak belirlendi.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri