Hollanda'ya özgü peynir çeşitlerinden biri olan gouda peyniri, tekerlek şeklinde orta sertlikte bir peynir türüdür.“Hoda” şeklinde telaffuz edilir ve “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan peynir türleri arasına girer. Dış kısmı kırmızı, turuncu veya altın sarısı parafin balmumu ile kaplı olur.
Kalsiyum ve protein açısından zengin bir kaynak olan peynir, %3 oranında da demir içerir. B12, B6, riboflavin, D vitamini, folik asit ve kolin gibi vitaminlerden de zengin olan Gouda peyniri sodyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve magnezyum içerir.
Hafif tatlımsı bir tada sahip olan Gouda peyniri, %10 oranında teleme içerir. Dairesel bir yapıya sahiptir. Kalıplara alınan temleler peslenir. Preslenen peynir tuzlu suda bekletilir.
Gouda peyniri ya da hoda peyniri, “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan, ısındıkça uzayan, sandviç ve pizzalarda ek olarak kullanılabilen, bir tür yumuşak peynirdir. Peynir, adını bununla meşhur olan Gouda şehrinden almıştır.
Tadı gouda peynirine benzemesine rağmen yağı alınmış sütten üretilen edam peyniri, yağ oranı açısından gouda peynirinden daha yağsızdır. Kendine özel aroması ve hafif tuzlu tadı ile tanınan edam peynirinin kimyon tohumu gibi baharatlar ile tatlandırılmış çeşitleri de vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Tatlı ve meyvemsi bir tada sahip olan gouda peyniri, meyvelerin yanında yenilir ve kırmızı şarapla tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanında kimyonlu gouda peyniri küp şeklinde kesilip aperatiflerin yanında servis edilir. Gouda kahvaltıda da tüketilebilir.
Gouda Peyniri % 3,95 karbonhidrat, % 44,35 protein, % 48,80 yağdan oluşur.
Fransız peynirleri arasında özelliği küflü olması olan peynirler olsa da, gouda peyniri küflü olması ile meşhur bir peynir değil malum.
Gouda, Hollanda'nın Güney Hollanda ilinde yer alan bir şehirdir.
Fri̇co Dilimli Gouda Peyniri
Glutensiz|Vejetaryen|Helal tüketime uygundur.
Pizzalık mozzarella peynirleri ise genellikle rendelenmiş olarak kullanıma sunulur. Pizza yapımında kullanılan peynirler daha az tuzlu ve daha az yağlıdır. Pizzada kaşar peyniri yerine mozzarella peyniri kullanılmasının sebeplerinden biri, eriyen mozzarella peynirinin kaşar peyniri kadar çabuk donmamasıdır.
28 gram tam yağlı mozzarella peyniri, 85 kalori değerindedir. Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Şarapla uyumunu yakalamak ise şarap çeşidine uygun peyniri seçmekle başlar. Kaşar, hellim ve tulum gibi sert peynirler kırmızı şarapla yakışırken küflü ve isli peynirler ile de beyaz şaraplar yakışır. Özellikle tuzlu olmayan peynirleri seçerek enfes bir peynir tabağı hazırlayabilirsiniz.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Hollanda peynirlerinin kaynağı sütlerin elde edildiği inekler genellikle oldukça iri yapıya haizdir. Ülkemizde bulunan ineklerin en az iki katı büyüklüğünde oldukları göze çarpmaktadır. Bu ineklerden elde edilen Hollanda peynirleri tadı, rengi, kıvamı ve aroması ile özel bir peynir kültürünü yansıtmaktadır.
Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca; penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon ve böbrek hastaları küflü peynir kesinlikle tüketmemelidir.
Sıkça sorulan küflü peynir yenir mi sorusuna uzmanların verdiği yanıt: brie, camembert, süzme peynir, krem peynir, neufchatel ve ricotta tarzı peynirler için hayır, diğerleri için evettir. Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Gouda Peyniri Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 101 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Dilim (Orta) yani 30 gramlık miktarında Gouda Peyniri 31 kalori bulunmaktadır.
Hollanda'nın Gouda bölgesinde üretilen ve bölgenin adıyla anılan ünlü gouda peyniri, sadece Hollanda'da değil tüm dünyada en çok tüketilen peynirler arasında... Yapımında inek sütü kullanılan gouda orta sertlikte, sarı ve yağlı bir peynir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri