Büyükçe bir süzgeç içine tülbent serip üzerine soğanları yayın. İyice kuruyana kadar tülbent ıslandıkça değiştirin. Açık havada kurutmayacaksanız, yağlı kağıt serili tepsi içine yayarak fırında 100 derecede (arada karıştırıp kontrol ederek) suyunu kaybedip kıtır kıtır olana kadar kurutun.
Kurutulmuş soğan, taze soğan kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda elde edilen kurutulmuş üründür.Taze soğan kurutulmadan önce yaklaşık %91 civarında su içerir. Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir.
Yaz tatiline gitmeden önce evdeki soğan ve sarımsakları doğrayıp kurumaya bırakabilir ve tatil dönüşü çekerek toz haline getirebilirsiniz. Kurutma işlemi için yaz aylarında güneş altında bekletmek en iyi seçenek olmakla birlikte şartlarınız uygun. değilse evin içinde de kurutabilirsiniz.
Yapmanız gereken ise şu: 3 gram tuz ve on gram bulaşık sabununu karıştırın. Bu karışım içine soğanı küçük parçalar halinde doğrayıp atın ve iyice karıştırın. 15 dakika boyunca su banyosu içinde bekletilen ve karıştırılan bu karışımda geride kalan sıvı soğan özüdür.
İlgili 38 soru bulundu
Soğan besin değeri yüksek bir sebzedir. Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
Soğan granül nerelerde kullanılır? Antik Kuruyemiş'ten satın aldığınız kurutulmuş soğan, taze soğanın kullanıldığı her alanda tercih edilebilir. Et, tavuk ve köfte harçlarında, tuzlu kraker, cips içerisinde, hazır çorbalar içerisinde, mantı içerisinde, katkılı un içerisinde soğan granülü kullanabilirsiniz.
Taze soğanı yıkayıp kuruladıktan sonra beyaz kısımlarıyla yeşil kısımlarını birbirinden ayırın. Sıvı yağı wok bir tavaya döküp kısık ateşte ısıtın. Yağa arpacık soğanları ekleyip hafifçe kahverengileşmesini bekleyin. Ocağı kapatıp soğanları maşayla yağın içinden alın.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Soğan kabuğunu kaynatıp içmek yağ yakımını önemli oranda artırmaktadır. Antioksidan içerdiğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Birçok farklı dış zararlıya karşı vücudu önemli oranda koruma sağlar. Kaynatılarak içilmesi vücuttaki iltihaplanmayı gidermekte dışarı atımını kolaylaştırmaktadır.
✦ Soğan tozu ve taze soğan, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır, bağırsaklardaki iltihapları temizler ve içeriğindeki lifler ile mide sağlığınızı korumaya yardımcı olur. ✦ Soğan tozu, cilt hastalıklarına ve sivilce, akne gibi cilt problemlerine iyi gelmektedir. Aynı şekilde saç sağlığınız içinde önemlidir.
Soğan kabukları toz haline getirilip (powder /pudra) formunda salatalarda, yemeklerde tüketilebilmektedir. Soğan kabuklarının ayrıca hazır çorbaların karışımında, tavuk, et ve köfte harçlarında, mantı içerisinde ve unlarda kullanılabileceği önerilmektedir.
Soğan tozu, soğan tadının ve aromasının istendiği tüm tariflerde kullanılabilir. Öğütülmüş soğan özellikle et ve tavuk tariflerinde, köfte harçlarında, böreklerde, çorbalarda, soslarda, cipslerde, mantılarda, çeşnili ekmeklerde, pizzalarda, krakerlerde, makarnalarda, balık tariflerinde ve sebze yemeklerinde kullanılır.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
İlk kurutma aşamasında soğanlara dokunulmamalıdır ve soğanlar doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Soğanları güneşe maruz bırakmak eşit şekilde kurumaya engel olabilir. Soğanları düz bir şekilde yerleştirerek veya üst kısımlarından bir örgü şeklinde örerek de kurutabilirsin.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
Tohum ekiminden 5-6 ay sonra arpacıklar hasat edilir. Hasat zamanı, yaprakların sararmasından anlaşılır. Hasat, kuru havada yapılır ve toplanan arpacıklar 2-3 gün kurutularak uygun şartlarda depolanırlar. Bir dekar alandan uygun şartlarda 1-1.5 ton arpacık elde edilir.
Astım, nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Bakteriyel enfeksiyonların oluşmasını önler. Kışın sık sık yakalanılan grip, nezle ve öksürük gibi rahatsızlıkların çabuk iyileşmesine yardım eder. Soğuk algınlığına fayda sağlar.
Soğan yağı yapısı gereği yüksek oranda A, B ve C vitamini barındırır. İçeriğindeki vitamin desteği sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Soğanın iyi bir idrar söktürücü olduğunu birçok kez duymuşsunuzdur. Soğan yağını da düzenli bir şekilde kullanarak idrar söktürücü etkisini deneyimleyebilirsiniz.
İşte cevabı... Soğan suyuna ihtiyaç duyduğumuzda, suyu bol olan yazlık soğanları kullanmalıyız. Soğanın suyunu çıkarmak için önce soğan soyulur ve rendenin püre yapmaya uygun gözenekleri üzerinde rendelenir. Rendelenen soğanın püresi bir süzgeç vasıtası ile süzülür, soğan posasından suyu ayrılır.
Abhaz usulü cacık
Abhaz mutfağında yapılır. Malzemeleri, yoğurt, su ,yeşil soğan, salatalık, turp, yumurta, sarımsak, acıka, dereotu ,taze ahushua ile hazırlanır.
Soğan suyu kürü, maksimum fayda sağlaması için en az altı ayda bir defa 15 gün süreyle uygulanmalıdır. Bu süreyi aşmamaya dikkat edilmelidir. Hazırlanmış olan kürü ılık olarak tüketmelisiniz. Öğle ve akşam yemeklerinden on dakika önce bir bardak içmelisiniz.
Yapmanız gereken şey bir adet büyük boy soğanı ince ince dilimleyin (arzu ederseniz rendeleyebilirsinizde) ve orta boy cam bir kavanozun içine soğanı ekleyip üzerine kavanozun yarısına gelecek kadar bal koyun ve bu karışımı 2 gün bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri