Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi. Mezopotamyalılar soğanı kullanmaya başlamadan çok önce insanların mutfaklarındaydı soğan. Avrupa'ya da Tunç Devri'nde kullanılmaya başladığına dair veriler bulunuyor." diyor.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Ünlü Frenk kralı Charlemagne'ın (Şarlman) (742-814) manastırlarda ve imparatorluk bahçesinde yetiştirilmesini emrettiği bit-kilerden biri de soğandır. 1420 yılında Çelebi Sultan Mehmed'e sunulan Kita.bu'l-Müntehab fi't-Tıb'da adı geçen tıbbi bitkiler arasında soğan da yer alır.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Yapılan araştırmalar, soğanın 5000 yıldan daha önceye uzanan bir dönemeden beri yetiştirilmeye başladığını kanıtlıyor. Eski Mısır'da İ. Ö 3500 yıllarında soğanın izine rastlanırken, Sümerlilerin İ. Ö 2500 yıllarında soğan yetiştirdiklerine dair metinler bulunuyor.
İlgili 18 soru bulundu
Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi.
Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.
"taze soğan" dediğimiz kısmın üzerinde, küçük ve kuru soğana benzeyen bir bölümüdür. zehir gibi acıdır, yenmez, bir işe yaramaz. bir işe yaramayan, bir işi beceremeyen erkekler de buna benzetilir. soğan erkeği işte, sırf görüntü ama aslında bi işe de yaramaz" anlamına gelir.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Aynı döneme bakıldığında soğan ithalatında en önemli ülke yüzde 100'lük bir oranla Filistin. Türkiye'nin yıllık ortalama kuru soğan üretimi 2,1 milyon ton ve büyük bölümü iç piyasaya gidiyor. 2018'de ise üretim yüzde 9,4 azalarak 1,9 milyon ton oldu.
Glazebrook dünyanın en ağır soğanı dalında dünya rekorunu kırdı. 68 yaşındaki Glazebrook'un yetiştirdiği soğan 8.2kg ağırlığında.
Türkiye 221 bin ton ihracatla 10'uncu sırada yer almaktadır. Bangladeş 664 bin ton ile dünya kuru soğan ithalatında ilk sırada yer alırken ABD 561 bin ton ithalat ile 2'nci sırada Malezya ise 480 bin tonluk ithalatı ile 3'üncü sırada yer almaktadır. Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Hatay ve Tokat izlemektedir.
Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların koyu mor rengine ve diğer özelliklerini kazanmasında; alanın toprak, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların hepsi mor renktedir.
Yemek kültürü ile Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri olan Şanlıurfa'da özellikle kış aylarında sofraları süsleyen soğan kebabı, hem yapılışı hem de tadı ile damaklara hitap ediyor.
Balıkesir'in Erdek ilçesinde yetişen mor soğan için 4 yıllık süren bir sürecin ardından "coğrafi işaret" aldı
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Pehleviceden Ermeniceye intikal ederek Ermenicede soḥ (=soğan) şekliyle telaffuz edilmiştir. Orta Çağda Türkçeye de Pehlevice sōḥtan (=yakıcı) nitelemesinden geçerek zamanla Türkçede sogan şeklinde dile getirilmiştir.
Eski Mısırlılar, soğanı kutsal kabul eder; küresel şekli ve içe sarılı dairesel katmanları nedeniyle soğanın evreni ve sonsuz yaşamı simgelediğine inanırlarmış.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Soğan suyu, yüksek miktarda antioksidan içeriği ile vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur, toksin maddelerin atımını kolaylaştırır, yağ yakımını hızlandırır. Bunlardan dolayı özellikle aç karnına içilen soğan suyu kilo vermeye yardımcı rol oynar.
Kuru soğan normal şartlarda mideye dokunan bir besin değildir, kuru soğanın içerdiği maddeler mideye dokunmaz. Tıpta "mide hastalığı" kategorize edilen gastrit, kanser, mide ülseri hastalarının dahi kuru soğan tüketmesinde bir sorun yoktur. Reflü, bir mide hastalığı olarak tanımlanmamaktadır.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri