2) Soğanla Üreme: Soğanlar toprak altı ve yassı gövde olarak tanımlanmaktadır. Bitkiler toprak altında yeni soğanlar üretmektedir. Bu soğanlar ayrı ayrı köklenir ve bitkinin toprak üstü kısımlarını üretmektedir. Bu sayede vejetatif üreme oluşur.
Soğan: Özelleşmiş bir toprak altı organı olup, kalın etli pullarla kaplanmış kısa bir gövdedir. Merkezinde vegetatif bir büyüme konisi yer alır. Soğan bitkisi, lale, lilyum (zambak), nergis gibi bitkiler, soğanlı bahçe bitkileridir.
Soğanla Üreme Biyoloji Terimi Olarak Soğanla Üreme:
Genellikle sarımsak, soğan, muz, zambak, salep ve safran gibi tek çenekli bitkiler bu yolla ürer. Kalın gövde uzantılarına soğan denir.
işlenmiş toprağa soğan tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Yumru ve soğanla üreme: patates, yer elması, sarımsak gibi depo organları olan yumru ve soğanlar nemli ortamlarda çimlenerek yeni bitkileri oluşturur.
İlgili 45 soru bulundu
Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır. Bitki toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımların üretirler. Soğan, sarımsak ve lale gibi bitkiler soğanla üreyebilir.
Vejetatif üreme kendi içerisinde birçok kısma ayrılır. Bunlar; Yumru ile üreme, rizom ile üreme, sürünücü gövde, soğanla bitki üretimi, çelikle üreme, daldırma yöntemi ile üreme, doku kültürü ile üreme, aşılama ile üremedir.
Toprağa ekimi yapılan soğan tohumlarının tahmini olarak çimlenmesi 6-10 gün arasında gerçekleşir.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
Temel Üreme
Bu yumurta, bulunduğu follikülü (kapsülünü) terk ederek Fallop tüpünün ucu tarafından yakalanır. Buradan, yumurta yavaşça tüp içinde uterus (rahim) içine ilerler. Bir gebelik oluşabilmesi ise, yumurtanın mutlaka Fallop tüpü içinde iken erkekten gelen spermlerle karşılaşması ile gerçekleşir.
Tohumları yoktur. Sporla çoğalır. Üremeleri eşeyli ve eşeysiz üremenin birbirini takip etmesi şeklindedir. Damarlı tohumsuz bitkilere kibrit otları, atkuyrukları ve eğrelti otu örnek verilebilir.
Bitkilerde erkek üreme organı polen üretir. Bu polenler insan eliyle rüzgâr ve arı gibi böceklerin etkisiyle bir çiçekten başka bir çiçeğe gelir. Dişi üreme organının tepecik kısmına geldiğinde tozlaşma oluşur. Tozlaşma dişicik borusundan aşağı inerek yumurtalığa gelir ve burada döllenme oluşur.
Soğan ile:Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır. Bitki, toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımlarını üretirler. Böylece vejetatif üreme gerçekleşir.Soğanla üreyen bitkilerin bir kısmı tohum oluşturarak eşeyli üremeyle de çoğalabilir.
Hızlı çoğaltım tekniğinin faydaları şöylece özetlenebilir; Kısır melezler, somatik melezler, kendine kısır bitkiler ve haploid bitkiler gibi normal yollarla çoğaltılamayan bitkilerin çoğaltılması sağlanır. Bitkilerin çok küçük parçalarından kısa sürede ve fazla sayıda bitki elde edilir.
Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Soğan tohumu nereden alınır denildiğinde birçok satış noktası örnek gösterilebilir. Tarım ürünleri mağazaları, halk pazarları, online alışveriş siteleri bu örnekler arasındadır.
Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duymaktadır. Bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanmalıdır. İki sulama arasındaki süre; toprak bünye ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok ufak değişiklikler gösterebilir.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
İkiye ayrılır: 1)sporla üreme 2) vejetatif üreme. İki eşey hücresinin birleşmesiyle yani döllenme sonucu EŞEYLİ üreme gerçekleşir.
Yumru gövde ile üreme genel olarak bitkilerde görülmektedir. Günümüzde yer elması, patates ve benzeri bitkiler genellikle yumru gövde ile ürerler. Ayrıca kavak, söğüt ve gül gibi bitkilerden alınan dallar da köklendirilerek toprağa ekilmektedir. Bu yöntem kullanıldığında yeni bitkiler ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri