Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır. Tohum ekiminde mibzer kullanılmalıdır.
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz.
Bu tür sebzeler yüksek karbonhidrat ve lif içerikleri nedeni ile aşırı gaz oluşumuna, karın şişliğine ve ağrıya neden olurlar. Bu tür sebzelerin erken verilmesi bebeği rahatsız eder ve iştahsızlığa neden olur. Bu nedenle soğan, sarımsak, lahana, pırasa, kereviz gibi sebzeler bebeklerde kullanılmaz.
Soğan Bebeklere 6 veya 8 aydan sonra verilen bir ek gıdadır. Genelde buharda ya da suda pişirilerek verilmesi tavsiye edilir.
Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilir.
Soğan, sıcaklığı 15-25 derece olan, fazla nemli ya da kurak olmayan, doğrudan ve şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her ortama uyum sağlayabilir.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Alerji uzmanınız, teşhis için bazı testler kullanabilir. Soğan alerjisini teşhis etmenin yaygın yolları şunlardır: Deri delme testi: Şüpheli soğan alerjeni derinin altına bir iğne yardımı ile yerleştirilir ve vücudun alerjene verdiği tepki gözlemlenir. Kabarıklık ya da kızarıklık olması, alerji olduğu anlamına gelir.
Merhaba, 8. aydan sonra başlayabilirsiniz. bu aydan sonra zaten her şeyi yiyebiliyor çorbalarına ya da diğer yemeklere koyabilirsiniz.
Bebeğinizi 8. ayda salatalıkla tanıştırabilirsiniz. Bizler için sorun olmasa da bazı anneler salatalığın bebeklerine gaz yaptığını söylüyorlar. Siz de minik gurmenize salatalık verince gaz yapıp yapmadığına dikkat edin.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
Ispanak, semizotu, kuşkonmaz, taze fasulye, pazı, marul, maydanoz, dereotu gibi yapraklı sebzelerin yapraklı ve taneli olması nedeniyle bebeğin boğazına yapışma riski nedeniyle 8-10 ay arasında verilmesi önerilir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
TUZ BEBEĞİN KALP VE BÖBREKLERİNİ BOZABİLİR
“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir. Fazla oranda salça ve tuz içeren besinlere özellikle dikkat edilmeli.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Ek Gıda Önerisi: 8.aydan itibaren, susam alerjisi olmayan miniklere kullanılabilir.
Soğanın sağlıklı şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Bu iki rakam arasında olan sıcaklıkta soğan yetiştirebilirsiniz. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri