Soğan ile:Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır. Bitki, toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımlarını üretirler. Böylece vejetatif üreme gerçekleşir.Soğanla üreyen bitkilerin bir kısmı tohum oluşturarak eşeyli üremeyle de çoğalabilir.
Kalın, şişkin, pullarla kaplanmış gövde ekseninden oluşur. Dikilen bitki soğanları ilkbaharda çiçek açar. Olgunlaşma dönemi sonunda oluşan çok sayıda yavru soğan toplanır. Bu soğanlar ertesi yıl tekrar dikilerek çiçek üretmek amacıyla kullanılır.
Soğanla Üreme Biyoloji Terimi Olarak Soğanla Üreme:
Genellikle sarımsak, soğan, muz, zambak, salep ve safran gibi tek çenekli bitkiler bu yolla ürer. Kalın gövde uzantılarına soğan denir.
Bitkilerde ana bitkiden uzanan sürünücü gövde (stolon), toprak üzerinde belli aralıklarla kök salar ve buradan yaprak oluşturarak yeni bitkiyi meydana getirir. Çilek, sarmaşık ve üzüm gibi bitkilerde görülür.
Çeliklerin başka uygun bir yerde köklendirilerek yeni bir bitkinin elde edilmesine çelikle üreme denir.
İlgili 19 soru bulundu
Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Böyle beden parçalarıyla yapılan (eşeysiz) çoğaltmaya da 'çelikle çoğaltma' denir. Doğrudan çelikle çoğaltılabilen türler: İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut ile hemen hemen bütün asma tür ve çeşitleri, üzümsü meyvelerin pek çoğu.
Rizomlar genellikle stolonlarla karıştırılır. Stolon bir gövdeden filizlenir, boğumlar arasında uzun boşluklara sahiptir ve sonunda sürgünler üretir. Stolonlu bir bitkinin tanıdık bir örneği, bir çilek bitkisidir. Çilekler genellikle stolonlarını yerden uzatır.
Stolon (Kollar): Rozet şeklinde gövdeye sahip bitkilerin boğaz kısmındaki bir yaprağın koltuğundan çıkan, toprak yüzeyine paralel olarak büyüyen özelleşmiş bir gövde şeklidir. Kollar, boğumlarından, kök ve sürgünleri bulunan yeni bitkiler oluştururlar. Çilek, bu yolla çoğalan bitkilere en tipik örnektir.
Bitkilerde erkek üreme organı polen üretir. Bu polenler insan eliyle rüzgâr ve arı gibi böceklerin etkisiyle bir çiçekten başka bir çiçeğe gelir. Dişi üreme organının tepecik kısmına geldiğinde tozlaşma oluşur. Tozlaşma dişicik borusundan aşağı inerek yumurtalığa gelir ve burada döllenme oluşur.
Soğanlar toprak altı yassı gövde olarak tanımlanır. Bitki toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımların üretirler. Soğan, sarımsak ve lale gibi bitkiler soğanla üreyebilir.
Vejetatif üreme kendi içerisinde birçok kısma ayrılır. Bunlar; Yumru ile üreme, rizom ile üreme, sürünücü gövde, soğanla bitki üretimi, çelikle üreme, daldırma yöntemi ile üreme, doku kültürü ile üreme, aşılama ile üremedir.
Sporla üreme, tek hücrelilerden plazmodyumda, çok hücrelilerden mantarlarda ve çiçeksiz bitkilerde (karayosunları ve eğrelti otları) görülür.
Yumru ve soğanla üreme: patates, yer elması, sarımsak gibi depo organları olan yumru ve soğanlar nemli ortamlarda çimlenerek yeni bitkileri oluşturur.
EŞEYSİZ üreme bitki hücresinin ya da bir kısmının ana bitkiden ayrılmasıyla oluşur. İkiye ayrılır: 1)sporla üreme 2) vejetatif üreme.
Genellikle koloni şeklinde, çoğunlukla eşeyli ve eşeysiz üremenin birbini takip etmesiyle çoğalırlar.Eşeysiz üremelerini tomurcuklanma ile yaparlar. Çoğunun hayat döngüsünde hem polip, hem de medüz formları görülür.
Yer elması ve patates gibi bazı bitkilerin gövdeleri yer altında bulunur. Yeni bitkiler ise gövdedeki nodlardan bitkiler oluşturur. Buna da yumru gövde ile üreme denilmektedir.
j) Sülük Gövde: Bitkilerin tutunmalarını sağlamak için kısa sürgünlerin ince kıvrılmış bir hal almasıyla meydana gelen gövdelerdir. Örneğin; Vitis sp. Eğer uzun sürgünler metamorfoza uğrarsa sarılıcı gövdeler ( Humulus lupulus' da olduğu gibi) meydana gelir.
Rizom, bitkilerin üzerinde bulunan depolama görevini üstlenen köksap olarak bilinen ve sağlık açısından tüketilmesinde faydalar sunmaktadır. Toprak altında gelişen Rizom, kök oluşturan yatay ve alt kısımda yer almaktadır. Köke benzemesi ve toprak altı gövde olarak geçmektedir.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Yumrular, bazı bitki türlerinde besinler için depolama organı olarak kullanılan genişlemiş yapılardır. Bitkinin kalıcılığı için (kışın veya kurak aylarda hayatta kalması), bir sonraki büyüme mevsiminde yeniden büyümeye yönelik enerji ve besin sağlamak ve eşeysiz üreme aracı olarak kullanılırlar.
Çilek sürünücü gövdesi ile vejetatif üreyen bitkilere en iyi örnektir. Çilek bitkisi sürünür, yani toprağa temas eder ve temas ettiği yerlerde yeni kökler oluşturur ve çoğalır. Bu sayede bitki, toprağın üstünde geniş bir alana yayılır.
döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine “sert veya odun çelik” denir. yeşil iğne yapraklı türlerin üretiminde yaygın bir şekilde kullanılır. içeriği yeterli, gübrelenmiş kumlu balçık tekstüründe olmalıdır.
Boğazdan çıkan sürgünler, boğaz açıldıktan sonra boğaz köklerinden ayrılarak; uzak köklerden çıkan sürgünler ise toprak köklere kadar açıldıktan sonra, çıktıkları kök kısımlarından kök parçası ile kesilerek ana bitkiden alınırlar.
Bitki köklendirici ürünleri, çiçek ve sebzeleri hızlı bir şekilde çoğaltmak amacıyla kullanılır. Çeşitli çiçek ve sebze köklendirici takviye ürünleri, bitkinin özelliği ve yapısına göre farklı ürün gruplarında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri