Soğanları doğramadan önce süre buzlukta ya da soğuk suyun içinde bekletmek gözlerinizi yakmaya bir nebze olsun engel olacaktır. Soğanların içerisindeki göz yakan enzimler sıcakta ve kök kısımları kesilince daha fazla aktive olduğu için bu yöntem işinize yarayacaktır.
Soğan suyu, bağışıklık sisteminizi destekleyerek hastalıklara karşı korur. Vücuttaki iltihaplanmalar azaltır. Düzenli tüketildiğinde kan şekerini düzenler ve dengeler. İçeriğindeki C vitamini cildi temizleyerek sivilce, akne oluşumunu en aza indirir.
Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün.
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir.
Soğanları ovmazsanız ve ardından yıkamazsanız soğanlarda acı bir tat olacaktır ve midenizi yakacaktır. Mutlaka soğanları ovun ve yıkayın.
İlgili 44 soru bulundu
Soğanları doğramadan önce süre buzlukta ya da soğuk suyun içinde bekletmek gözlerinizi yakmaya bir nebze olsun engel olacaktır. Soğanların içerisindeki göz yakan enzimler sıcakta ve kök kısımları kesilince daha fazla aktive olduğu için bu yöntem işinize yarayacaktır.
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidini de artırır. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketilmesini uzmanlar tavsiye etmiyor. Fasulye, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi gaz yapan sebzeler akşam yemeğinde tüketilmemeli.
İçeriğinde yüksek miktarda kükürt, lif, A, ve C vitaminleri bulunan soğan vücudu toksinlere karşı korur. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalan oluşturur. Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür. Çok sülfürlü topraklarda yetişmiş soğanlar daha acı olurken, sülfür miktarı az topraklarda yetişmiş soğanlar diğerlerinden daha az acıdır.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür.
BUZLU SUYA SİRKE KATIN
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz.
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu soğan suyu kürüyle kadınların beyaz akıntı,miyom, menapoz, kist gibi rahatsızlıklarında son derece başarılı sonuçlar alındığını belirtti. Kadınların en önemli sorunlarından yumurtalık kisti, miyom, akıntı ve menopoz şikayetlerine soğan kürü derman oluyor.
Halk arasından doğal antibiyotik olarak bilenen soğan suyu kadın hastalıklarına, enfeksiyon hastalıklarına, iltihaplanmalara, saça ve cilde iyi gelir. Adet söktürücü özelliği vardır.
Regl döneminde soğan kürü veya suyu içmek ise adet kanamasının artmasına sebep olmaktadır. Çünkü soğan kürünün adet söktürücü bir özelliği bulunmaktadır. Fakat bunlar dışında herhangi bir zararı da bulunmamaktadır.
Bütün soğanlar serin bir yerde buzdolabı dışında hava geçiren delikli kaplarda, direkt güneş ışığı almayan bir yerde saklanırsa uzun süre dayanır. Kesilen soğanı Koroplast Buzdolabı Poşetine koyup ağzını bağlayıp buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.
Patatesleri karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklayın. Patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan nemli alanlarda saklarsanız çok kısa süre içinde hızla tomurcuklanır. Bunu önlemek için onları olabildiğince karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen yerlerde saklamalısınız.
Soğanlar saklanmadan önce mümkünse güneş gören kuru bir ortamda, geniş bir tepsinin içine serilerek birkaç gün bekletilmelidir. Bu işlem soğanların iyice kurumasını sağlar ve kuruyan soğanların dayanma ve filizlenme süreleri de uzar.
Yüksek oranda antioksidan içeren soğan suyu bu özelliğiyle vücuttan ödemlerin atılmasına yardımcı oluyor, toksinleri de temizleyerek yağ yakımını hızlandırıyor. Tek başına zayıflatmasa da özellikle aç karnına içilen soğan suyunun metabolizma hızını artırdığı ve zayıflamaya böylelikle destek verdiği biliniyor.
Su kaynamaya başladıktan sonra soğanı 4 eşit parçaya kesin ve suyun içine atın. Suyu soğanla birlikte 5 dk. daha kaynatın. Sonrasında kürsünüz hazır. Ilık olarak tüketin.
SOĞANIN ZARARLARI
Soğan bazı kişilerde tüketildiğinde mide ekşimesi ve hazımsızlığa yol açabilir. Bunun yanı sıra basur hastalığı olan kişilerde kanamanın da artmasına neden olabilir. Soğan içerisinde kükürt de bulunur. Bu yüzde aşırı tüketilmesi alerjilere yol açar ve gıda zehirlenmesiyle de sonuçlanabilir.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Limon, soğan kokusunu bastırma konusunda oldukça başarılıdır. Kakule de soğan kokusuna iyi gelen besinlerden biridir. Kakuleyi, yemekten sonra çiğneyebilir veya kakule çayı yaparak tüketebilirsiniz. Karanfil, ağız kokularını giderme konusunda oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri