Bulgurun kalorisi de pirincinkinden daha düşüktür. Aynı şekilde hem uzun süre tok tuttuğu için hem de lif oranı daha fazla olduğundan dışkılamayı kolaylaştırdığı için bulgur pirince oranla kilo kaybını sağlamakta daha yardımcı bir besindir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
Bulgur listede ilk sırada.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Kalori bakımından kıyaslandığında 100 gram bulgurun 82 kaloriye, 100 gram pirincin ise 105 kaloriye denk geldiği görülmektedir. Ek olarak pirinç kan şekerini yükseltmektedir. Bulgur ise düşürmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz.
Bulgur tam bir mineral ve vitamin deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bulgur protein, mineral, vitamin ve besin lifi açısından oldukça zengin bir yiyecek. Üstelik bunların yanında karbonhidrat oranı da tahmin edebileceğinizden çok daha düşük.
Bulgur diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı besinler arasındadır. Kilo almak istemeyen kişilerin uzun süre tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinleri tercih etmeleri gerekir.
Vücut geliştirme uzmanları ve diyetisyenler cevaplıyor. Adını duyduğunuzda aklınıza sadece ayaküstü yenen bol tereyağlı pilav ve tavuk ikilisi geliyor olabilir ancak tavuklu pilav sporcuların ve özellikle vücut geliştirme yani “bodybuilding” yapan sporcuların son zamanlarda vazgeçilmez besini.
Özellikle kahverengi pirinçten elde edilen bir un içerisinde yoğun miktarda protein ve B vitamini bulunur. Bu özelliği ile pirinç unu iyi bir besin takviyesi görevini üstlenerek, kişinin ihtiyacı olan değerleri karşılamasına yardımcı olur.
İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar. Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.
Bulgur, temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat bakımından da zengindir. Kısaca bol diyet lifli, kompleks karbonhidratlı, yüksek proteinli, kolestrol içermeyen, folik asit değeri yüksek ve B vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin maddesidir.
Bulgurun içerisindeki lifler, vücuttaki fazla suyu emerek vücutta oluşan ödem ve şişkinliklerin giderilmesine de yardımcı olur. Bu sayede vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Ancak unutulmamalıdır ki yağ ile yapılan her şeyin kalorisi yükselecektir.
Bulgur pilavı günde 1 porsiyon tüketildiği zaman insan vücudu için oldukça yararlıdır ve iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Fakat bulgur pilavını günlük tavsiye edilen miktardan fazla bir şekilde tüketmek vücut için bazı sıkıntılar yaratabilir.
Bulgur, lif ve proteini yüksek olması, yağ ve kalorisinin ise düşük olmasıyla doyurucu, besleyici aynı zamanda kilo aldırmayan ender gıdalardandır.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
Diyet sürecinde yediğimiz şeylere daha fazla dikkat etmeli ve doğal seçeneklere daha çok yönelmeliyiz. En az işlenmiş besinler en doğru seçimlerdir. Durum böyle olunca da temiz ve sağlıklı bir şekilde pişirilmiş bulgur pilavı, gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Bulgur zayıflatır mı? Bulgur diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı besinler arasındadır. Kilo almak istemeyen kişilerin uzun süre tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinleri tercih etmeleri gerekir.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önlemeye yardımcıdır.
Bulgur, besleyici, doyurucu, lezzetli ve ekonomik bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri