Merhaba, 8. aydan sonra başlayabilirsiniz. bu aydan sonra zaten her şeyi yiyebiliyor çorbalarına ya da diğer yemeklere koyabilirsiniz. Ancak soğanı kavurmayın. 9. ayda da sarımsağa başlamanızı öneririm.
Uzmanlar bebeklere 6 aydan sonra kesinlikle günde bir kes sarımsak verilmesini önerir. Sarımsak bebeklerin bağışıklığını korur. Anacak sarımsak direk olarak bebeklere verilmemeli. Bunun yerine bebeklere sarımsak verilirken ezilip mamalarının içine koyulmasında fayda var.
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz.
Bu tür sebzeler yüksek karbonhidrat ve lif içerikleri nedeni ile aşırı gaz oluşumuna, karın şişliğine ve ağrıya neden olurlar. Bu tür sebzelerin erken verilmesi bebeği rahatsız eder ve iştahsızlığa neden olur. Bu nedenle soğan, sarımsak, lahana, pırasa, kereviz gibi sebzeler bebeklerde kullanılmaz.
Oldukça sağlıklı ve vitaminli olan Soğan ise Bebeklere ne zaman verilmesi gerektiği hakkında uzman hekim doğrultusunda 6 ayı doldurmuş Bebeklerin yemeklerine katılabilecek bir besindir. Herhangi bir reaksiyon karşısında daha güvenli olması için 8 aydan sonrada önerilebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Nacaroğlu, dünya genelinde 2 yaş altı çocuklarda besinlerin en önde gelen türü anafilaksi nedeni olduğunu aktardı ve “Sarımsak alerjisi nadir görülmesine rağmen tüketimine bağlı anafilaksi gibi hayatı tehdit edici ciddi reaksiyonlar görülebiliyor. Bu konuda çok dikkatli olunması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Peki Bebeklere Ne Zaman Sarımsak Verilir? Bebeklere ilk 6 ya da 8 ayını doldurduktan sonra Sarımsak yavaş yavaş verilebilmektedir. Ebeveynlerin Bebekleri için yaptıkları ek gıda olan çorba, yemek ya da pürelerin hemen hemen hepsinde Sarımsak bir diş ekleyerek kullanılabilir.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Bebeğinizin dişetlerini kaşıması için ona bir havuç ya da salatalık verebilirsiniz mesela ya da özellikle yeşil soğanın beyaz kısmını keserek bebeğinize verebilirsiniz. Yeşil soğan, dişetlerindeki kaşınmayı ve ağrıyı çok hızlı bir şekilde kesecek ve bebeğinizi rahatlatacaktır." dedi.
Bebeğinizi 8. ayda salatalıkla tanıştırabilirsiniz. Bizler için sorun olmasa da bazı anneler salatalığın bebeklerine gaz yaptığını söylüyorlar. Siz de minik gurmenize salatalık verince gaz yapıp yapmadığına dikkat edin.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
Bebeğime kaçıncı aydan itibaren limon yedirebilirim? Turunçgillerin sarı ve ekşi meyvesi olan limon çorbalara, salatalara ve hatta tatlılara bile eklenen bir meyvedir. Fazla ekşi ve asitli olduğu için bebek yemekleri için aynı şeyi söyleyemeyiz :) Limon bebeklere 1 yaşından itibaren verilebilir.
Sual: Emziren anneyim, sarımsak bebekte gaz yapar mı? Uzm. Dr. Halit Özkaya'nın cevabı: (Evet yapar, ayrıca baharatlı gıdalar, kuru fasülye, nohut, lahana, karnıbahar, brokoli de gaz yapabilir.)
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Ispanak, semizotu, kuşkonmaz, taze fasulye, pazı, marul, maydanoz, dereotu gibi yapraklı sebzelerin yapraklı ve taneli olması nedeniyle bebeğin boğazına yapışma riski nedeniyle 8-10 ay arasında verilmesi önerilir.
Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir. Doktorunuza da danışarak bu aylarda başlayabilirsiniz.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Bu dönem sebzelerinin neredeyse hemen tamamı 6 aylıktan büyük bebekler ve çocuklarca tüketilebilir. Sebze püreleri için kabak, bezelye, semizotu, dolmalık biber, taze fasulye ve patates kullanılabilir. Taze sarımsak bu aylarda bebeğe verilmeye başlanabilir.
Hikmet Tekin Nacaroğlu, sarımsak alerjisi olduğunda soğan, pırasa, kuşkonmaz gibi diğer besinlere alerjik bulgular ortaya çıkabileceğini ifade etti. Tekin Nacaroğlu yaptığı yazılı açıklamada son yıllarda besin alerjilerinin hem sıklığının hem de çeşitliliğinin arttığını kaydetti.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Vücudunuzdaki bakterileri ve mikropları emer ve ayaklarınızdaki cilt çok ince olduğundan, iyi bakteri ve kimyasallar kanınızda daha hızlı emilir. Bu şekilde, soğan kanınızı da temizler. Ve tüm bunları siz uyurken yapar.
Peki Neden Mide Ağrıtır? Normal şartlarda kuru soğan yedikten sonra mideme dokundu diye yakınanlara bunun nedenini soğan zarı olduğunu söylemek doğru olur çünkü soğan zarı lifli bir zardır. Bu zar, bağırsaklarda sindirimi sırasında ortaya bir gaz çıkar böylece, bağırsaklarda bulunan gaz miktarında artış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri