Sağ kasık ağrılarının sebepleri kadınlarda büyümüş lenf düğümleri, kalça artriti, kasık fıtıkları, kalça kırığı, böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde ise sağ kasık ağrısı kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi, testislerde şişme veya böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.
Sağ kasık ağrısının nedenleri, sol kasık ağrısına benzer şekilde sıklıkla sağ taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, apandisitin sağ tarafta olması nedeniyle sağ kasık ağrılarında mutlaka apandisit ihtimali detaylı bir şekilde genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Tek taraflı kasık ağrısı genellikle bu bölgede yer alan kas ve ligamentlerdeki zorlanma, çekme veya yırtılmalara bağlı meydana gelir. Özellikle düzenli zorlayıcı egzersizler yapan sporcular bacağa vuran kasık ağrısı gelişimi açısından riskli grubu oluşturur.
Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Kasık ağrısı, travma veya yaralanma, tümörler, enfeksiyonlar, fıtıklar nedeniyle ortaya çıkabildiği gibi, kasık dışındaki bölgelerden de kaynaklanabilir. Örneğin, bacaktaki kasların veya tendonların yaralanması kasık bölgesinde hissedilen bir ağrıya neden olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
"Kadınlarda sağ kasık ağrısına sebep olan durum genelde üreme sistemine ilişkin bir durum olur. Vajinal enfeksiyon, yumurtalık kisti ya da idrar yolu enfeksiyonu da kasık ağrısına sebep olabilir. Genelde tek bir neden sonucu oluşmadığından kasık ağrısının tümör, travma ya da fıtık sebebi ile de çıkması mümkündür.
Yetişkin bireylerde kasık ağrısının en yaygın nedeni bir kas gerilmesi olsa da, böbrek taşı, kasık fıtığı, kalça ekleminde veya çevresinde belirli sinirlerle ilgili sorunlar dahil olmak üzere çok çeşitli başka durumlardan dolayı da kaynaklanabilir.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Aynı zamanda karşılıklı yönlendirme ile birlikte üroloji bölümü de bu konuda devreye girebilir. Sadece üroloji değil ayrıca üroloji gibi çeşitli bölümlere Genel Cerrahi bölümü üzerinden sevk yapılabilir. Önemli olan kadın ya da erkeğe bağlı olarak kasık bölgesinde meydana gelen soruna göre teşhis koymaktır.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazı kadınlarda bazı belirtiler olabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı olabilir. Hamileliğin ilk haftası belirtisi ilk olarak yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları olabilmektedir.
Kasık ağrısına yönelik olarak ilaç tedavisi uygulaması yapılabilir. İbuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler kasık ağrıları üzerinde oldukça etkilidir. Ağrının nedeni kasık bölgesindeki kasların spazmı ise kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Peki kadın kasık ağrısına ne iyi gelir? Eğer kadınlarda kasık ağrısı regl döneminde oluyorsa sıcak su torbası ve ılık bitki çaylarıyla geçer. Bunun dışında vajinal sorunlarda kaynaklanan kasık ağrısı için mutlaka kadın doğum uzmanıyla görüşüp onun verdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Gebelik dönemlerinde anne adaylarında farklı pek çok durum değişikliği yaşanmaktadır. Bazı kadınlarda ağrılı dönemler yaşanır iken bazı kadınlarda ağrılar görülmemektedir. Fakat adet sancısı gibi görülen ağrılar her zaman hamileliğin belirtisi olmayabilir.
Kasık ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kasık bölgesinde bir yaralanma, kasık bölgesinde bir enfeksiyon, karın bölgesinde bir sağlık problemi veya ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Eğer kasık ağrınız sürekli veya şiddetli ise, bir doktora başvurmanızı öneririm.
Laboratuvar testleri: Pelvik muayene sırasında klamidya veya bel soğukluğu gibi enfeksiyonları araştırmak için bazı testler istenebilir. Ayrıca kan sayımı ve idrar yolu enfeksiyonunu kontrol etmek için idrar tahlili istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri