Yaşlılığın tanımlanmasına kuramsal bir açıdan bakıldığında biyolojik, kronolojik, sosyolojik ve kronolojik yaşlanma olmak üzere dört boyut öne çıkmaktadır. Biyolojik Yaşlanma: Gelişim sürecinde vücudun yapısal ve işlevsel olarak değişimidir.
Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı.
Birincil yaşlanma(Normal yaşlanma);İzleri yıllarca ortaya çıkmasa da yaşamın erken dönemlerinde başlar. Bütün organlar ya da sistemler aynı düzeyde olmasa da beden genel olarak yaşlanır. Yaşlanma; İkincil yaşlanma;İnsanların çoğunda ortaya çıkar, ama evrensel ya da kaçınılmaz değildir.
Dünya Sağlık Örgütü 65 yaş ve üzeri bireyleri “yaşlı” olarak tanımlamaktadır. 65-74 yaş arası→Geç yetişkinlik 75-84 yaş arası→Yaşlılık 85 yaş ve üzeri→İleri yaşlılık olarak sınıflandırılır.
İlgili 32 soru bulundu
Kendi içinde de yaş boyutunda yapılan gruplamalara göre 65–74 arası yaşlar “genç yaşlılık”, 75–84 arası yaşlar “yaşlılık”, 85 ve üzeri yaşlar ise “ileri yaşlılık” olarak tanımlanmaktadır.
Örneğin "kronolojik yaşlanma" denildiğinde "takvim yaşı" anlaşılır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Yetişkinlikte orta yaş olarak kabul edilen 45-59 orta yaş grubu dönemi, genellikle bir geçiş dönemi olarak varsayılır. Bu dönemde insanda fiziksel, bilişsel, psikolojik ve sosyal özelliklerde değişiklikler yaşanmaktadır.
Yüzde yaşlanma hem genetik, hem de çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Çünkü vücudumuzda bulunan hücreler, dokular ve organlarda yaşlanmaya başlar. Yaşlanma etkilerinin en gözle görülür olduğu bölge ise cildimizdir.
Psikolojik Yaşlanma: Bireylerin yaşlılık döneminde geçirdikleri davranış, uyum ve mental fonksiyonlarındaki değişimleri kapsar. Sosyal Yaşlanma: Bireylerin, toplumun sosyal yapısı içindeki rollerinin, konumlarının ve sosyal ilişkilerinin yaşlanmasıyla birlikte değişmesiyle oluşur.
Yaşlanma süreci hem iç hem de dış faktörlerden kaynaklanır. İç faktörler temel olarak genetik iken, dış faktörlere sigara, rüzgar, kimyasal maruziyet ve UV radyasyonu gibi çevresel faktörler neden olur.
Sağlıklı yaşlanma; yaşlılığımızda bağımsız ve kendine yeterli olabilmek, sosyal ve psikolojik açıdan kendini iyi hissetmektir. Bunun için; Çoklu ilaç kullanımından (polifarmasi) kaçınılmalıdır. Hekimin ve eczacının önerdiği dozda ve tedavi şemasına uyulmalıdır.
Bu sınıflandırmaya göre; 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ise ileri yaşlılık olarak gösterilmektedir (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013: 2).
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
18-65 yaş arası: genç, 65-74 yaş arası: genç-yaşlı, 74-84 yaş arası: yaşlı, 85 yaş ve üzeri: çok yaşlı kabul edilmektedir.
Ergenlikle başlayıp yetişkinlik dönemine kadar geçen dönem gençlik dönemi olarak adlandırılmaktadır. Kendine özel düşünce, tutum ve davranışlara sahip olunan bu dönem genel olarak 12-25 yaş arasını içine almaktadır.
Demek on beş yaş öncesi çocukluk, on beş ile kırk yaşları arası gençlik, kırk yaşından sonra ise kemal ve ihtiyarlık dönemi başlıyor.
Bu Yasa anlamında “çocuk”, henüz 15 yaşını dol- durmamış olan kişiyi, “genç” ise, 15 yaşında olan ancak 18 yaşını doldurmamış kim- seyi ifade eder. Bununla birlikte tam zamanlı bir zorunlu eğitime tabi olan “genç- ler” hakkında da “çocuklar” için geçerli olan hükümler uygulama alanı bulacaktır (md.2).
Kesin aralık akademik olarak tartışılmaktadır ancak terim genellikle yaklaşık 40-45 ile yaklaşık 60-65 yaş aralığını belirtmek için kullanılır ancak daha erken başlayıp daha geç de bitebilir.
Türkiye İstatistik Kurumu genç nüfusu 15-19 yaş arası olanlar, 20-24 yaş arası olanlar ve 25-29 yaş arası olanlar şeklinde üç gruba ayırıyor. İstihdama ilişkin verilerde gençlerin bu yaş gruplarına göre durumu ele alınıyor.
"DÖKÜLMELER 60-70 YAŞ ARASI OLUYOR"
"Asıl dökülmeler (ölümler) 60-70 yaş arasında meydana geliyor, 70'ten sonra uzun yaşama imkanınız daha fazla. 60-70 yaş arasında daha çok kalp-damar hastalıkları nedeniyle insanlar hayatını kaybediyor. 70'ten sonra ise daha çok kanser gibi sistemik hastalıklar ortaya çıkıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün yaptığı bir ayrıma göre, 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisine alınmıştır.
Buna göre yaş grubu 45-64 arasında olanlar “orta yaş”, 65 ve üzerinde olanlar ise “yaşlı” grubunda ele alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri