Gribi geçirmek ve semptomlarını azaltmak için grip ilaçları, antiviral ilaçlar, ateş düşürücüler, öksürük şurupları ve burun spreyleriyle birlikte kas ağrılarını yatıştırmak için sıcak su kompresi uygulanır.
Burun akıntısı, hafif halsizlik gibi yakınmalarla sınırlı olan soğuk algınlığı (nezle) genellikle 2-3 gün içersinde kendiliğinden geriler, ağrı ve ateş beklenmez. Grip durumunda, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas eklem ağrıları ve geniz akıntısı nedeni ile ya da kuru öksürük şeklinde öksürüğe rastlanabilir.
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Özellikle soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen göğüs ağrısını geçirmenin en etkili yolu sıcak bir duş almaktır. Duş alırken sıcak suyun buharını teneffüs ederseniz solunum yolları rahatlar. Öksürük ve tıkanıklık nedeniyle oluşan göğüs ağrısı hafifler.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Bilinenin aksine gripken banyo yapmanın faydalı bir eylem olduğu tavsiye edilir. Ilık suyla duş almak vücuda ve kaslara iyi gelir.
Grip Belirtileri Ne Kadar Sürer? Belirtiler 1-2 hafta içinde iyileşir ancak bazı durumlarda belirtiler daha uzun sürebilir. Ateş ve kas ağrıları genellikle 3-4 gün içinde geçerken, öksürük ve boğaz ağrısı belirtileri 2 hafta kadar devam edebilir.
Soğuk algınlığı ve meydana getirdiği semptomlardan kurtulmak için öncelikle dinlenmek, sıcak sular başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, vitamin takviyeleri almak, ıhlamur, ekinezya çayı gibi doğal bitki çayları içmek, havayı nemlendirmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
Kemik ağrısı: Derin, delici ve sürekli olarak tanımlanabilir. Kemik ağrılarının öne çıkan nedenleri arasında kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), hormon bozuklukları ve tümörler bulunur. Kas ağrısı: Miyalji olarak da bilinen kas ağrıları kemik ağrısından daha düşük yoğunluğa ve etkiye sahiptir.
Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı neden olur? Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı, gerilen kasların sinirleri zorlaması durumunda ortaya çıkabilir. Bu duruma zemin hazırlayanlar ise kambur durma, yanlış oturma, rahat olmayan zeminde uyku, uzun süreli eğilmek, ayakta durma gibi aktiviteler olabilmektedir.
Ateş (38 °C ve üzeri) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Yaz Bitti Bel-Boyun-Sırt Ağrıları Geldi!
Soğuk hava ile grip, nezle hastalıklar kapıyı çalmaya başlar. Ancak soğuk havalar sadece üst solunum yolunu değil; bel, boyun ve sırtı da hedef alarak ağrılara neden olur.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Soğuk algınlığında özellikle akşam saatlerinde kas ağrılarında artış gözlenir. Bununla birlikte kişi kendisini yorgun hisseder. Kas ağrılarını hafifletmek ve uykuya geçişi kolaylaştırmak için, yatmadan 1-2 saat önce sıcak duş alabilirsiniz. Sıcak duştaki buhar aynı zamanda burun tıkanıklığının yok olmasını sağlar.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Aslında, pek çok insan yılın soğuk aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir.
Sıcak veya soğuk uygulamaları, çeşitli elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj ve elle tedavi (manipülasyon) ve egzersiz gibi çeşitli yöntemler omurga kaynaklı ağrıların yönetilmesinde önerilebilir. Bu tedavi modaliteleri omurga ve etrafında ağrı ve gerginliği azaltır ve ağrının azalmasında etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri