- soğuk baklava yapımında baklavalık yufkalar, üzerine tereyağı sürüldükten sonra orta katına toz Antep fıstığı serpiştirilip fırına veriliyor. Fırından çıktıktan sonra üzerine sütlü şerbet dökülüyor ve soğukta dinlendirildikten sonra çikolata rendesiyle servis ediliyor.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi tadına bakanlarda hayranlık uyandıran soğuk baklavanın şerbeti, geleneksel baklavaya göre çok daha farklı bir şekilde hazırlanıyor ve sunuluyor. Şerbetinin yapımında su yerine süt ve şeker kullanılan soğuk baklava böylece çok daha hafif bir tatlı haline geliyor.
Soğuk baklavanın şerbeti, su ve şeker yerine sütten oluşmaktadır. Bu nedenle daha hafiftir. Ayrıca kalorisi de normal baklavaya nazaran daha düşüktür.
Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır.
Şerbet yerine süt kullanılan ve üzerine çikolata tozu dökülen soğuk baklavayı tadan ziyaretçiler, hafif tadı nedeniyle lezzetli buldu. Tadı damaklarda kalan baklavanın yanında, cevizli, fıstıklı, kaymaklı, sütlü ve çikolatalı burma kadayıf da ilgi gördü.
İlgili 30 soru bulundu
Soğuk baklava ve sütlü Nuriye'nin aynı tatlılar olmadığını da hatırlatmak isteriz, zira yapım aşamaları tamamen farklı.
Sütlü şerbeti sayesinde baklavaya kıyasla hafif bir lezzet sunan soğuk baklava, kalori bakımından baklavayla neredeyse aynı içeriktedir. Yapımında yer alan, tereyağı ve çikolata soğuk baklava yerken bol bol yağ ve karbonhidrat alınmasını sağlar. 1 porsiyon soğuk baklava 215 kcal.
Baklavanın ana maddesi un olduğu için verdiği enerji yüksektir. Hamurun içine konulan süt ve yoğurt ile hamurun vitamin ve mineral içeriği ve protein değeri artırılmaktadır. Süt ve yoğurtta A, B1, B2, B3, D, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor mineralleri ve laktoz bulunmaktadır.
Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir. Badem ve baklava yufkasıyla hazırlanan, üzerine sütlü şerbet dökülen tatlı, halk arasında "Diyarbakır baklavası" olarak adlandırılır.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Baklava yufkası ile yapılan soğuk baklava, süt, az şeker, Antep fıstığı ve çikolata içeriyor. Tatlının üstü bitter çikolata parçaları ile kaplanıyor. Lezzet alışkanlıklarında ön plana çıkan soğuk baklavalar bayram öncesinde rağbet görüyor.
Baklava hamuru açılmadan önce şerbet kaynatılmalı ve baklava hazır olana kadar şerbet soğumalı. Fırından çıkan baklavanın ilk sıcağı çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirebilirsiniz. Şayet baklavayı birkaç gün öncesinde hazırladıysanız bu kez şerbetin sıcak olması gerekiyor.
Soğuk baklava neye benzer? soğuk baklava denen tatlının baklavayla tek ortak yanı, ince açılmış kat kat yufkadan oluşması ve baklavaya benzer kesimidir bana göre. onun dışında sütle ıslanan yufkalar, yumuşar.
Daha hafif ve farklı lezzet arayanlar için sevilen bir tercih haline gelen soğuk baklava, şekerli şerbet yerine süt ve çikolata ile tatlandırılıyor.
Soğuk baklavanın mucidi Yılmaz Elaldı, geçen yıl ile bu yılı kıyasladıklarında soğuk baklava üretiminde iki kat artış yaşandığını belirterek, "Geçen yıl ayda 15 ton üretirken, soğuk baklavanın tescilini almamızla beraber bu yıl bu rakam aylık 30 tona çıktı" dedi.
1 KG : (14-15 ADET)
Gaziantepliler uzun süre bu lezzetin farkına varamamış, taa ki 1996 yılında A Milli Futbol Takımı'na tatlı ikramları başlayıncaya kadar. Tatlımız hafif olduğu için futbol kulüpleri sürekli bizi tercih etmeye başladı. O günlerden sonra Gaziantepliler baklavanın şeklini değiştirerek Sütlü Nuriye demeye başladılar.
Yörede yaşayan Manavlar arasında yaşayan Nuriye adlı kadın kâğıt/yaprak biçimindeki hamuru sararak yeni bir biçim ve süt ekleyerek yeni bir tat almasını sağlar ve yörede bu tatlı “Sütlü Nuriye” adı ile anılır hale gelir.
İnanılanın aksine, baklava ve lokum gibi şeker miktarı yüksek besinlerin, mayalı hamur işlerinin süt artırıcı etkisi bulunmamaktadır.
Baklava ve benzeri şerbetli tatlılar veya diğer tatlılar tüketilebilir ancak az miktarda tüketmek gerekir, aşırı kalori içerdikleri için çok kolay kilo aldırabilirler bu da gebelikte istenmeyen bir durumdur. Gün içerisinde sık sık ve az az olacak şekilde yemek yenilmelidir.
Soğuk Baklava Nasıl Ortaya Çıktı? Soğuk baklava Diyarbakır'dan çıkarak tatlı kültürümüze kazandırılmış bir lezzet. Diyarbakır'ın baklava ustaları yaz aylarında daha çok tercih edilen tatlılar olan sütlü Nuriye ve güllaçtan ilham almışlar, böylece ortaya sütlü soğuk baklava çıkmış.
Soğuk baklava tıpkı normal baklavanın içeriğinde olduğu gibi un, nişasta, şeker, tere yağı, fıstık, ceviz, çikolata vb. yüksek karbonhidrat içerir. İşte bu nedenle kilo kontrolü yapıyorsanız, kilo vermek için bir diyet uyguluyorsanız soğuk baklava tüketmeniz sakıncalı olabilir.
31 – 50 yaş arası kadınlar için 1800 kalori. 19 – 30 yaş arası erkekler için 2400 kalori. 19 – 30 yaş arası kadınlar için 2000 kalori. 14 – 18 yaş arası erkekler için 2200 kalori.
Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir. Bu nedenle diyet yaparken sadece belirli günlerde, ödül günlerinde ve belirli miktarda baklava tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri