1 bardak sıcak veya soğuk su ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak hazırlayacağınız bal şerbetini aç karnına içtiğinizde, sindirim sisteminizin harekete geçtiğini göreceksiniz. Balın antiseptik etkisi midenin asidik yapısını düzenler. Bağırsaktaki nem dengesine yardımcı olan bal şerbeti gerçek bir sindirim dostudur.
Sindirim ve bağışıklık sistemine olan faydalarıyla bilinen bu şerbet özellikle de aç karnına içildiği zaman etkili oluyor. Zayıflamayı düşünen ve diyette olan kişilere de diyetisyenlerin sıkça önerdiği bir şerbettir.
Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
Ballı su ne zaman içilmeli? Sabahları aç karnına içilen ballı su, kilo kontrolünde size yardımcı oluyor. Bal fonksiyonel bir besindir; özel bileşimi ve antibakteriyel özelliği ile pek çok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özelliktedir.
Balın antiseptik etkisi midenin asit derecesini düşürür. Ballı su içmek kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler; böylelikle kabızlık, şişkinlik sorunlarına da iyi gelir. Ballı su içtiğinizde gaz, mide ağrısı ve yanması gibi problemlerinizin de geçtiğini görürsünüz.
İlgili 35 soru bulundu
Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur. Kolesterol: Kolesterolü düşürür. Yatağını ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır.
1 bardak sıcak veya soğuk su ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak hazırlayacağınız bal şerbetini aç karnına içtiğinizde, sindirim sisteminizin harekete geçtiğini göreceksiniz.
Bal şerbeti, bir bardak ılık, sıcak veya soğuk suya tercihinize göre hangisini seviyorsanız bir tatlı kaşığı ham bal eklenerek iyice karıştırılır. Karışımın içine birkaç damla limon eklenir. Dilenildiği zaman tüketilebilir. Yaz aylarında serinletici bir içecek olarak dolabınızda muhafaza edebilirsiniz.
Bal Mideye İyi Gelir Mi? Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir.
Öğünler arasında biraz bal yemek istiyorsanız, yemekten yaklaşık bir saat önce veya yemekten iki ila üç saat sonra yemelisiniz. Sporcular için bal, kan şekerini yükseltmek ve yorgunluğu gidermek için çok faydalıdır. Spordan ve çalışmadan önce veya sonra alabilirler.
Sabahları ballı ılık bir bardak su içmek sindirim sisteminizi iyileştirmeye yardım eder. Balın antiseptik etkisi midenizdeki asitlik derecesini hafifletir. Kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler ve kabızlık sorunu yaşamazsınız. Bal şaşırtıcı bir bakteri öldürme özelliğine sahiptir.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Bal sıvı şekerdir" söyleminden dolayı kendisine tepki gösteren bal satıcılarıyla ilgili, "Bal üreticileri kendi açılarından haklı olabilir, onlar tüccar ama ben tüccar değilim. Onun sağladığı şifa zararından bin kat daha az, balcılar bana kızmasın" dedi.
Kabızlığa ve Mide Problemlerine Karşı Bal Şerbeti
Şikayete bağlı olarak şerbetin içilme zamanı ve sıcaklığı etkili olmaktadır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından birisi olan kabızlığın kısa süre içerisinde giderilmesinde de yine bal şerbetinden faydalanılmaktadır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
İyi bir gece uykusu sağlar Bal, triptofan denilen ve rahatlamanıza yardımcı olan bir hormon içerir. Ayrıca glikojen içerir, bu yüzden uykudan önce tüketmek, adrenalin akışını önlemenize ve iyi bir gece uykusuna yardımcı olur.
Kovanlarda yağmacılığı önlemek için bal hasat işlemi sabahın erken saatlerinde veya akşam saatlerinde yapılmalıdır.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günde üç, beş yemek kaşığı tüketmeleri gerekiyor. Olumlu etkileri ise yaklaşık bir buçuk, iki ay sonra görülüyor.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Bal, eski çağlardan beri hem gıda hem de ilaç olarak kullanılıyor. Günümüzde araştırmacılar ve uzmanlar özellikle öksürük ve boğaz ağrısı söz konusu olduğunda tam anlamıyla şifa olduğu konusunda hemfikir.
Uzmanlar gribe karşı limon ve bal tavsiye ediyor.
Bu hastalıkları dinlenerek ve doğal yiyeceklerle atlatmak mümkün… Uzmanlar grip ve soğuk algınlığı için bir limonun suyuyla bir tatlı kaşığı balı bir bardak ılık suyla karıştırıp içmeyi tavsiye ediyor.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder. Uyku kalitesini arttırır. Üst solunum yolunu açarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Bunun yanı sıra balın antibakteriyel özelliği var. Ayrıca antioksidan özelliği de çok yüksek ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi var. Yine mide ülserine neden olan Helicobacter pylori'nin tedavisinde de önemli gıdalardan bir tanesi.
* Bal, yemek borusu ve mideyi kaplayarak mide asidi ve sindirilmemiş gıdaların yukarı akışını yavaşlatarak, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) riskini azaltmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri