LPG'nin buharlaşma ve ateşleme için uygun sıcaklık 35-40derecedir. doğal olarak çok soğuk yerlerde LPG piston içinde ilk marş sırasında uygun ısıya ulaşamadığı için çalışma gerçekleşmiyor. Onun yerine sabahları aracın benzinde çalıştırılması(ki sıralılarda 35-40 olarak ayarlanır ilk sıcaklık) daha sağlıklıdır.
LPG'li araçlarda NTC sensörü adı verilen elektronik bir algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı dış ortam sıcaklığını algılıyor ve motorun kolay çalışması için enjektör ile püskürtülecek yakıt miktarını ayarlıyor. Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG'li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor.
Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşır ve kalınlaşan motor yağı yüzünden aracın birçok aksanının çalışmasına engel olur. Soğuk havada aracın çalışmamasının bir diğer sebebi ise aküdür. Aküden elde edilen elektriğin marş motoruna iletilmesi soğuk havalarda biraz daha zorlaşıyor.
Lpg ayarsızlığı motorun yakıt ayarını bozuyor, sonucunda ilk marşta benzinde çalışacak motorun enjektörlerine yakıtı çok artır (lpg ayarı fakirse) veya çok azalt (lpg ayarı çok zenginse) diye emir geliyor. Haliyle motor ya boğuluyor ya da ateşleme olamayacak kadar az yakıt püskürtülüyor.
Boş bir benzin deposu kadar basit bir şey veya arızalı bir yakıt pompası veya tıkalı bir yakıt filtresi gibi daha karmaşık bir şey olabilir. Sürüş sırasında araç yanmış lastik gibi kokuyorsa bu, hortumlardan birinde bir sorun olduğunu veya katalitik konvertörün arızalı olduğunu gösterebilir.
İlgili 24 soru bulundu
LPG beyninin arıza yapması durumunda öncelikle buharlaşma ve gönderilen gazda kalitesizleşme söz konusu olacaktır. Bu durumda olan yakıt sebebiyle de araç sarf etmesi gerekenden daha fazla yakıt sarf edecektir. Gazın gerekli kriterlerde olmaması sebebiyle ateşlemelerde de problemler yaşanmaya başlayacaktır.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Marş basıyor ama araba çalışmıyor
Anahtarı döndürdüğünüzde marş motoru dönüyor ama araba çalışmıyorsa, yakıtınız bitmiş, bujiler bozuk veya motorda sıkıştırma olabilir. Motor yakıta, ateşlemeye ve sıkıştırmaya gereksinim duyar. Yakıt basıncı, motorun çalışması için önemlidir.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Dediklerinize dayanarak bir de olaya şu taraftan bakalım: LPG sistemi takılı araçta sürekli çalışan benzin pompası normalde LPG olmasa da sürekli çalışacaktı. Yani yakıt pompasını çok az benzinle başbaşa bırakmadığımız sürece, depoyu çeyrek-yarım tuttuğumuz sürece sorun yok.
Soğuk hava motor yağının kalınlaşmasına sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda da yağın motor bloğundan pompalanması daha fazla çaba gerektirir. Yağı pompalamak için yapılan bu ekstra çaba aynı zamanda aküyü zorlayarak optimum seviyelerde çalışmasını engeller. Sonuç olarak, arabanız çalışmaz.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
SOĞUK HAVADA ARABA MOTORUNUN ISINMASINI BEKLEMEK. Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte sürücüler aracı çalıştırmadan hemen önce birtakım yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerden en bilineni ve eskisi gece boyunca soğuyan motorun ısınması için kontağı çevirdikten sonra 4-5 dakika kadar aracı rölantide bekletmektir.
kışın motora giren oksijen miktarı yaza göre daha yüksek olur araç ecu da bu oksijen miktarına göre yakıtı çogaltır kışın aracın çok yakmasının yegane sebebi budur..... ÇÜNKÜ; Ekim ayı içinde, aldığımız LPG içindeki propan oranı %30'dan %50'ye çıkartılıyor.
LPG Donar Mı? LPG'nin kimyasal özellikleri yaşadığımız şartlar dahilinde donmasını imkansız kılar. Sıvı LPG, 0 derecelik sıcaklıkta bile dış ortamdan ısı enerjisi transfer edebildiği için kaynar ve gaz fazına geçiş yapar.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Çünkü genelde LPG de çekiş sorunu gaz ayarının ve motora giren hava miktarının bilinçsiz şekilde ayarlanmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Marş Basıyor ama Aracın Motoru Dönmüyor ;
Marş otomatiği marş dişlisinin volant dişlisi ile birleşip siz marşı bırakınca da ayrılmasını sağlamaktadır. Eğer otomatiği bozuk ise bu hareket olmayacaktır ve dişli bulunduğu yerde boşa dönecektir. Birkaç denemeden sonra düzelmez ise aracı ittirerek çalıştırın.
Ya akü bitiktir ya kutup başları gevşektir ya oksit yapmıştır ya marş şalteri bozuktur ya da marş motoru bozuktur. Eğer ki kontak çevrildiği anda marş basıyor ancak motoru yavaş döndürüyor ise yine ya akü zayıftır ya kutup başları gevşektir ya marş motoru arızalıdır yani kömürleri bitmiş olabilir.
Marş motorundan ses geliyor ancak motor çalışmıyor.
Kontak anahtarını çevirdiğinizde marş dinamosu çalışıyor; ancak motorun krankı dönmüyorsa sorun volana bağlı dişlilerden kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi marş dinamosu arızaları genellikle dişlilerin sıyrılmasından veya yerinden çıkmasından kaynaklanıyor.
Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri