Ameliyattan sonra spontan gebelik oranı artar. Aynı zamanda yardımcı üreme yöntemlerinin (tüp bebek vb.) başarı oranlarında olumlu etki sağlanabilir. Operasyondan sonra hastaların yüzde 60'ında sperm parametrelerinde düzelme olur.
Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Varikosel varlığında bu hastalık tedavi edildikten sonra hastalarımızda doğal yoldan gebelik oluşmasına oldukça sık rastlıyoruz. Doğal yoldan gebelik oluşmadığı durumlarda da varikosel tedavisi sonrası tüp bebek başarı şansı artmaktadır.
Çiftlerin %30 - %50'si işlem sonrası kendiliğinden çocuk sahibi olur. Varikosel kısırlık istatistikleri, başarılı hamile kalma şansının, ameliyattan sonraki ikinci yılda önemli ölçüde arttığını göstermektedir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır. Hastaların ortalama 3 hafta ağır bir faaliyet yapılmaması ve 15 gün kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Hastalık, sperm üretiminin bozulmasına yol açarak kısırlığa neden olabilir. Normalde vücut ısısı 36.5 derece fakat insanda sperm hücreleri 35 derece sıcaklıkta gelişir. Varikosel sonucu bu ısı değişir. Sperm hücrelerinin üretimi bozulmaya ve hücre sayısı azalmaya başlar.
Varikosel ameliyatından sonra sperm fonksiyonlarında beklenen düzelme 3 ayda başlar ve 6. Ayda ameliyattan ne kadar fayda görüldüğü kontrol edilebilir.
Varikosel ameliyatı ciddi riskleri olan major bir ameliyat değildir. Testiste enfeksiyon, atar damarda yaralanma, lenfatik damarlarda hasar ve kanama nadiren görülür. Özellikle mikrocerrahi yöntem ile bu riskler minimal düzeydedir (<%1).
Varikosel her zaman sperm kalitesini ve sayısını bozmaz. Testiste küçülme varsa, korunmasız 1 yılı aşan sürede cinsel ilişkiye ragmen gebelik sağlanamıyorsa, testislere gelen damarlarda gözle gözüken şişme ve ağrı varsa kısırlık oluşabilir.
Varikoselin azospermiye neden olduğu kesin olarak ispat edilmemekle birlikte son yıllarda varikoselin düzeltilmesinin sperm çıkışını sağladığı bildirilmiştir.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Uygulanan tedaviler sonrasında nüks eden varikosellerde bu nedenle tekrar cerrahi öncesinde sperm durumu değerlendirilmeli buna göre cerrahi önerilmelidir. Her nüks varikosel mutlaka düzeltilmesi gereken bir durum değildir eğer düzeltilecekse yine mikro cerrahi altında düzeltme ameliyatı yapılmalıdır.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur.
Varikosel tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, varikosel tedavisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ameliyat mikroskopik olarak yapılır. Operasyon kasıktan uygulanır, yaklaşık 30 dakika sürer.
İki taraflı cerrahi operasyon yapıldığı takdir de normal şartlar altında doğal yollarla gebelik imkansızlaşır.
Varikosel tedavi edilmezse ne olur? Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi edilmezse ilerleyerek testis boyutlarında küçülme, varikosel boyutunda genişleme, sperm parametrelerinde daha fazla azalma, ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Mikrocerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen varikosel ameliyatından sonra sol testisin normal boyutundan daha büyük hale gelerek şişmesi görülebilir.
Varikosel tedavisinde en başarılı ve komplikasyonu en az yöntem Mikrocerrahi Varikoselektomi yöntemidir.
Genel bir görüş olarak toplayıcı damar ağında 3 ya da 3'ten fazla sayıda veni incelenmekte ve veni çapı 3 mm'den büyük ise varikosel tanısı koyulmakta ve ameliyat kararı alınmaktadır. Tanı için yeterli boyut 3 mm ve fazlası olarak kabul edilmektedir.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Varikosel ameliyatının olumlu etkileri 6-9 ay sonra ortaya çıkar. Çocuk isteyen çiftlerin, varikosel ameliyatından sonra bir yıl beklemesi gerekir. Ameliyattan sonra spontan gebelik oranı artar.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Varikosel ve Tüp Bebek Tedavisi
Ağır düzeydeki sperm bozukluklarında aşılama yönteminin başarı şansı çok düşüktür ve ürolog görüşü de alınarak tüp bebek-mikroenjeksiyon tedavisi uygulanması tercih edilir. Hiç spermi olmayan azospermik erkeklerde ise varikosel ameliyatı ise gebelik beklentisi açısından önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri