Söke Sarı Un, yüksek proteinli, ürüne kendi rengini veren sarı sert buğdayların öğütülmesiyle elde edilir. İçeriğindeki protein ve lif yapısı ile besleyicidir ve doğal lif kaynağıdır. Söke Sarı Un'u ekmek, erişte ve hamur işleri yapımında kullanabilirsiniz.
Sarı un, ismini üretildiği sarı renkli buğdaylardan almaktadır. Bir diğer adı ise durum buğday unudur. Ve bu un türü normal buğday ununa göre çok daha yüksek protein ve besin değerlerine sahiptir. Bir diğer adı durum buğday unu olan sarı buğday unu, lezzet olarak diğer unlardan bir adım öndedir.
Sarı un diğer ismiyle bilinen Durum Buğday Unu sağlık için çok faydalı ve yüksek besin değerleri içeren bir besin çeşididir. Sarı un isminin nerde geldiğine bakacak olursak bunun sebebinin üretildiği buğdayların sarı renk veren buğdaylar olması nedeniyle olduğunu söyleyebiliriz.
Sarı buğday doğal bir şekilde üretilen ve üretimi esnasında gübre kullanılmayan bir buğday türüdür. Bu nedenle de yüksek kaliteli ve oldukça sağlıklı bir üründür. Bunların yanı sıra sarı buğday unu, su değirmenlerinde öğütülerek elde edilir ve kolay işlenebilen bir buğday türü durumundadır.
Organik tarımı destekliyoruz; Söke Organik Un' un, Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş Orser (TR-OT-011) tarafından 5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu ve 27676 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ''Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına'' ilişkin yönetmelik uyarınca üretildiği onaylanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Söke Mavisi, pide yapımı ve çeşitlik için idealdir. Yüksek oranda su kaldırması ile fazla adette ürün alınabilmesini sağlar. Kolay yoğrulan ve işlenen hamur yapısı ile yırtılmaz ve geri çekmesi azdır.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Sarı Un ürünümüz, kendine özgü sarımsı rengi ve özellikle mantıya, erişteye, halep ekmeği başta olmak üzere birçok ekmek çeşidine, pastalara ve diğer tüm hamur işlerine lezzet katmasıyla adeta altın değerindedir. Çok sert ve yüksek proteinli buğdaylardan üretilir. Su kaldırma özelliği yüksektir.
Söke Sarı Sert Buğday Unu, durum buğdayının (makarnalık buğday) öğütülmesiyle elde edilir.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Siyez unu besin değeri açısından çok zengin bir türdür. İçeriğinde yer alan glisemik endeksi çok düşüktür. Siyez unu en sağlıklı un hangisi sorusuna olarak verilebilecek en doğru cevap olacaktır. İçerisinde fosfor, magnezyum, demir ve selenyum bulunduğu için hem besleyici hem de doyurucu bir özelliğe sahiptir.
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içeriğinde glüten bulunuyor.
Sarı buğday verimi diğer hibrit tohumlara göre düşük olmasına rağmen yetiştiriciliği kolaydır. Kolay kolay hastalanmazlar ve doğaya karşı dayanıklıdırlar. Bu dayanıklılık ilaçlanma gereksinimini ortadan kaldırır.
Atalık buğdaylar (yerli buğdaylar) , binlerce yıldır değişen iklim ve ortam koşullarına uyum sağlayarak günümüze ulaşmış oldukça güçlü tohumlardan elde edilmektedir. Bu tohumlardan yetişip gelen buğdayların öğütülerek un haline getirilmesiyle “atalık buğday unları” elde edilir.
HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR
Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar. Vücutta daha fazla glikoz ile diyabet geliştirme riski artar. Rafine unlar vücut ağırlığında önemli bir artış sağlayabilir ve şişkinlik problemlerini artırabilir.
İnsan vücudunda istenmeyen kolesterolün azaltılmasında da etkilidir. Esmer buğdaydaki steroller kan serumunda kolesterol artışını engeller. B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir çinko, lif, flavonoid rutin açısından çok zengindir. Yapısında % 4-6 oranında rutin mevcuttur.
Alaşehir'de faaliyet gösteren tüm fırınlar serbest piyasaya yönelince sarı buğday unundan 3'lü ve 5'li ekmek üretimi yapılan ve ismini "Alaşehir Ekmeği" verdiğim ekmeğin ünü Alaşehir sınırlarını aştı ve özellikle Ege Bölgesi'nde tanınmaya başladı. Özellikle semt pazarlarında, marketlerde ve fırınlarda satılır.
Söke, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin batısında yer alan Ege Denizi'ne kıyısı olan bir ilçedir.
50 Yıldır Lezzetin Hamurunda Söke Var
Söke Tam Buğday Unu, kepek ve rüşeym gibi buğdayın vitamin ve minarelce zengin olan kısımlarının buğdaydan ayrıştırılmadan dış kabuğu ile birlikte öğütülmesiyle elde edilir. İçeriğindeki yüksek kepek ve rüşeym miktarı ile doğal lif kaynağıdır.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Unların rengi, protein miktarı, protein kalitesi, üniformitesi, su absorpsiyonu, yoğurma ve fermantasyon toleransı, hamurun gaz meydana getirme kabiliyeti, glutenin gaz tutma kapasitesi ve diastatik aktivitesi ekmeklik unların kalitesini gösteren başlıca kriterlerdir.
Helal. Helal belgemiz, ürünlerimizin islami şartlara uygun olarak üretiminin yapıldığının göstergesidir.
50 Yıldır Lezzetin Hamurunda Söke Var
Zenginleştirilmiş Söke Geleneksel Un'u tüm hamur işlerinde; kek, pasta, kurabiye, börek, poğaça ve açma yapımında kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri