Eli yüzü düzgün kelimesi, yüzüne bakılır, güzel kimseler için kullanılır. Bu kelime genellikle eliyüzü düzgün şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eli yüzü düzgün şeklinde olmalıdır.
Yüz yüze kelimesi TDK'ye göre ayrı olarak yazılır. Bu kelimenin birleşik yazımı doğru bir kullanım değildir.
kötü olmayan, ortalama bir güzelliği, olmuşluğu ya da bir başarıyı anlatmak için kullanılır.
Bu kelime genellikle günyüzü görmemek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gün yüzü görmemek şeklinde olmalıdır.
Yüzde ve binde işaretleri yazılırken sayılarla işaret arasında boşluk bırakılmaz: %25, ‰50 vb. 5. Adları sayılardan oluşan iskambil oyunları bitişik yazılır: altmışaltı, ellibir, yirmibir vb. 6.
İlgili 44 soru bulundu
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil kurumuna göre yüzyıl kelimesi doğru yazımı bitişik şekilde kabul edilmektedir. Yüz yıl şeklinde ayrı yazılması yazım yanlışı olarak nitelendirilmektedir. Uzun yıllar içine girdiği için anlam itibariyle belirtmek için yüz yıl şeklinde ayrı yazım olması tam tersine yazım yanlışına neden olmaktadır.
YÜZ TUTMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz tutmak şeklinde olmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
İki yüz (Özgün Adı Two-Face) Amerikan çizgi roman şirketi DC Comics'in Batman için yarattığı hayali bir karakterdir. Karakter ilk olarak Detective Comics'in 66. sayısında görülmüştür. Yaratıcıları Bob Kane ve Bill Finger'dır.
Eli Ayağı Düzgün kelimesi Türkçe'de "Bedence kusursuz olan, sakat olmayan (kimse)." anlamına gelir.
eli ayağı düzgün ne demek? Bedence kusursuz olan, sakat olmayan (kimse). İffetli, namuslu (kimse).
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Yüz göz kelimesi bitişik yazıldığında yazım hatası olur. Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle yüzgöz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz göz şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılış şekli ise “sırtüstü” şeklinde bitişik yazılmasıdır.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Dört göz de yapı bakımından birleşik kelimeler arasındadır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri